Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φλούδες Φρούτων & Βότανα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα για τη μάχη κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης! 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences" έδειξε ότι το ουρικό οξύ, μια ουσία που βρίσκεται άφθονα σε φλούδες φρούτων όπως μήλα και δαμάσκηνα, καθώς και σε ορισμένα βότανα, μπορεί να προσφέρει διπλή δράση:

  • Προστατεύει από μελλοντική βλάβη στους νευρώνες: Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια με πολλαπλή σκλήρυνση, έδειξε ότι το ουρσολικό οξύ μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα.
  • Αναδομεί κατεστραμμένους νευρώνες: Εκτός από την πρόληψη, το ουρσολικό οξύ φάνηκε να βοηθά στην αποκατάσταση της ήδη υπάρχουσας βλάβης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ένωση ενίσχυε την ανάπτυξη νέας μυελίνης, δίνοντας ελπίδα για αναστροφή των νευρολογικών βλαβών που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση.


Η μελέτη που εξετάσαμε, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences", αφορά τις πιθανές νευροπροστατευτικές και αναγεννητικές ιδιότητες του ουρσολικού οξέος σε ζωικά μοντέλα πολλαπλής σκλήρυνσης (MS).

Συνοπτικά τα ευρήματα:Προστασία νευρώνων: Το ουρσολικό οξύ φάνηκε να μειώνει την καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νευρικών κυττάρων, σε ποντίκια με MS.
Αναδόμηση: Η ένωση ενίσχυσε επίσης την ανάπτυξη νέας μυελίνης, υποδεικνύοντας δυνατότητα αποκατάστασης κατεστραμμένων νευρώνων.
Μηχανισμός: Το ουρσολικό οξύ φάνηκε να δρα καταστέλλοντας τα κύτταρα Th17, ανοσοκύτταρα που συμβάλλουν στην αυτοάνοση βλάβη στη MS.

Σημαντικά σημεία:Πρωτοποριακή προσέγγιση: Η μελέτη εστιάζει σε μια φυσική ουσία με εύκολη πρόσβαση μέσω τροφής, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις τρέχουσες θεραπείες.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα: Η διπλή δράση του ουρσολικού οξέος, πρόληψη και αναδόμηση, φέρνει ελπίδα για αντιστροφή νευρολογικών βλαβών στην MS.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες: Χρειάζονται κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους.

Συνολικά, η μελέτη θέτει θεμέλια για μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση στη MS. Η αξιοποίηση του ουρσολικού οξέος μέσω διατροφικών ή φαρμακευτικών σκευασμάτων ανοίγει νέες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά πριν το ουρσολικό οξύ φτάσει στους ασθενείς. Προς το παρόν, η έρευνα έχει διεξαχθεί μόνο σε ζώα. Απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ουρσολικού οξέος στους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, η μελέτη ανοίγει μια νέα και συναρπαστική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Η πιθανότητα μιας φυσικής ουσίας, εύκολα προσβάσιμης μέσω της τροφής, να προσφέρει νευροπροστασία και αναστολή της νόσου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναζήτηση θεραπειών που όχι μόνο επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και αντιστρέφουν τις βλάβες που έχει ήδη προκαλέσει.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram