Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αποκαλύπτοντας τα Αρχαία Ελαιόδεντρα του Κάπρι με Κρητικές Ρίζες

Σε μια συναρπαστική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientia Horticulturae, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (IBBR-CNR) στην Περούτζια, αποκάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι πρότινος κόσμο πλούσιας γενετικής ποικιλομορφίας στα ελαιόδεντρα του Κάπρι, ενός γραφικού ιταλικού νησιού. Η έρευνα φέρνει στο φως 21 νέες ποικιλίες ελιάς, ρίχνοντας φως στην αρχαία παρουσία του ελληνικού λαού στο νησί και προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την καλλιέργεια και την εξημέρωση της ελιάς.

Ανακαλύπτοντας Κρητικές Ρίζες:

Η μελέτη, η οποία εστίασε σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, έφερε στο φως 21 νέες ποικιλίες ελιάς, με τις περισσότερες να προέρχονται από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ιταλία. Η μοριακή ανάλυση αποκάλυψε ομοιότητες με την ποικιλία Dritta di Moscufo από την κεντρική Ιταλία, ενώ μια μικρότερη ομάδα δειγμάτων ταυτίστηκε με την κρητική ποικιλία Θρουμπολιά.

Εντυπωσιακά, 21 από τους ανακαλυφθέντες γονότυπους δεν βρέθηκαν πουθενά αλλού στον κόσμο, υπογραμμίζοντας την μοναδική γενετική κληρονομιά των ελαιόδεντρων του Κάπρι.

Ιστορικές Συνδέσεις:

Η παρουσία της ποικιλίας Θρουμπολιά στο Κάπρι ενθάρρυνε τους ερευνητές να εξερευνήσουν βαθύτερα την ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί. Ιστορικά τεκμήρια μαρτυρούν την καλλιέργεια ελιάς στο Κάπρι εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια, υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες έφεραν και φύτεψαν ποικιλίες που θεωρούνταν πολύτιμες εκείνη την εποχή.

Πτηνά πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στη διασπορά και άλλων γονότυπων, μεταφέροντας σπόρους από άλλες περιοχές.

Χρονολόγηση και Σημασία:

Η ραδιενεργός άνθραξη έδειξε ότι 12 από τα μνημειώδη δέντρα του Κάπρι ηλικίας κυμαίνονται από 100 έως 900 ετών. Αυτό αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για την αδιάκοπη καλλιέργεια και εξημέρωση της ελιάς στο νησί, έως ότου οι ελαιώνες εγκαταλείφθηκαν τον περασμένο αιώνα και αναζωογονήθηκαν από την L'Oro di Capri.

Γενετική Δεξαμενή για το Μέλλον:


Η ανακάλυψη αυτών των άγνωστων γονότυπων αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη γεωργική έρευνα. Τα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας που επέτρεψαν στα δέντρα να επιβιώσουν για αιώνες σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, οι μοναδικοί αυτοί γονότυποι μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να αξιολογηθούν για την ανθεκτικότητά τους σε περιβαλλοντικές και βιολογικές καταπονήσεις, προσφέροντας λύσεις σε νέες και αναδυόμενες ασθένειες.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram