Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αγγούρια Θάλασσας: Ένας πολύτιμος Θησαυρός με Σκοτεινή Πλευρά (πωλείται έναντι 3.000 δολάρια το κιλό)


Στα βάθη της Μεσογείου, κρύβεται ένας άγνωστος στους πολλούς θησαυρός: τα ολοθουροειδή, γνωστά και ως "αγγούρια της θάλασσας". Αυτά τα θαλάσσια ασπόνδυλα, με την άχαρη εμφάνιση, έχουν τεράστια αξία στην Ασία, όπου θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα και φάρμακα. 

Η ζήτηση για "αγγούρια της θάλασσας" έχει εκτοξεύσει την τιμή τους στα ύψη, φτάνοντας έως και τα 3.000 δολάρια το κιλό στην Κίνα.

Αυτή η φρενήρης ζήτηση έχει πυροδοτήσει ένα ανησυχητικό φαινόμενο: την παράνομη αλιεία και το λαθρεμπόριο ολοθουροειδών. Η Ιταλία, πρώτη χώρα στην Ευρώπη, έθεσε φραγμούς, απαγορεύοντας πλήρως την αλιεία και πώληση τους από το 2018. Η απαγόρευση, όμως, λήγει τον Δεκέμβριο του 2024, αφήνοντας ερωτήματα για το μέλλον αυτού του πολύτιμου, αλλά και εύθραυστου, θαλάσσιου πόρου.

Γιατί όμως τα ολοθουροειδή έχουν τόση αξία; Εκτός από την γαστρονομική τους χρήση, θεωρούνται πανάκεια στην Ασιατική ιατρική, με ευεργετικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα, την αρθρίτιδα και την αντιγήρανση. Η ικανότητά τους να φιλτράρουν το νερό τα καθιστά ζωτικά για την υγεία των ωκεανών, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά.

Η υπεραλίευση, όμως, απειλεί την ύπαρξή τους. Η εύκολη συλλογή τους με τα χέρια, η έλλειψη αυστηρών ελέγχων και η αύξηση της ζήτησης, θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η ιστορία με τα "αγγούρια της θάλασσας" αποτελεί ένα ανησυχητικό παράδειγμα. Η αλόγιστη εκμετάλλευση ενός φυσικού πόρου, χωρίς μέτρο και σεβασμό προς το περιβάλλον, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η προστασία των ολοθουροειδών, και γενικότερα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα, διασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη και την ισορροπία των ωκεανών.

Επιπρόσθετες πληροφορίες:Η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα που λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ολοθουροειδών. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης θεσπίσει περιορισμούς στην αλιεία τους.
Η παγκόσμια αγορά ολοθουροειδών εκτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα καταναλώνει περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ολοθουροειδών.
Η παράνομη αλιεία ολοθουροειδών έχει συνδεθεί με περιβαλλοντική ζημιά, υποβάθμιση βιοτόπων και εκμετάλλευση εργατών.