Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέα ελπίδα για την πολλαπλή σκλήρυνση: Φλούδες φρούτων ίσως φέρουν θεραπεία!

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το ουρσολικό οξύ, μια ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στις φλούδες φρούτων και σε μερικά βότανα, μπορεί να σταματήσει τις βλάβες και να ενισχύσει την νευρωνική αποκατάσταση στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι το ουρσολικό οξύ προλαμβάνει και αναδομεί τους νευρώνες σε ζωικά μοντέλα πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και βλάβη στα νευρικά κύτταρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως μυϊκή αδυναμία, κούραση, μούδιασμα και προβλήματα όρασης.

Ενώ υπάρχουν θεραπείες για την ΠΣ, αυτές εστιάζουν κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και δεν μπορούν να αντιστρέψουν τη βλάβη που έχει ήδη προκληθεί στους νευρώνες.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το ουρσολικό οξύ μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την ΠΣ. Το ουρσολικό οξύ φαίνεται να δρα με δύο τρόπους:Καταστέλλει τα κύτταρα Th17: Αυτά τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοάνοση απόκριση που οδηγεί στην ΠΣ.
Ενεργοποιεί τα κύτταρα Schwann: Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μυελίνης, μιας προστατευτικής ουσίας που περιβάλλει τους νευρώνες.

Η μελέτη έδειξε ότι το ουρσολικό οξύ ήταν σε θέση να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων σε ζωικά μοντέλα ΠΣ.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το ουρσολικό οξύ θα είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ανθρώπους.

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα και σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ουρσολικού οξέος σε ασθενείς με ΠΣ.

Εάν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες, το ουρσολικό οξύ θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με ΠΣ, προσφέροντας μια ελπίδα για την αντιμετώπιση της νόσου και την αναστροφή της νευρωνικής βλάβης.

Πηγές:https://www.pnas.org/
https://www.nationalmssociety.org/

Σημείωση:Το ουρσολικό οξύ βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και βότανα, όπως τα μήλα, τα δαμάσκηνα, η ρίγανη και η μέντα.
Πριν από την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram