Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ιανουάριος: Ένας μήνας για να Φυτέψουμε, να Κλαδέψουμε και να Προστατεύσουμε τα Φυτά μας

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Με τον ερχομό του Ιανουαρίου, αρχίζει το νέο έτος. Είναι μια εποχή για να γιορτάσουμε την γονιμότητα της γης και να προετοιμαστούμε για την άνοιξη.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά παραδοσιακά έθιμα που συνδέονται με την γονιμότητα. Ένα από αυτά είναι το έθιμο της βασιλόπιτας. Σύμφωνα με αυτό, πριν κόψουμε τη βασιλόπιτα, βάζουμε σε ένα πιάτο όλα τα γεννήματα της γης, όπως καρύδια, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκια, σιτάρι, κ.λ.π. Στη συνέχεια, πετάμε τα γεννήματα στις τέσσερις κατευθύνσεις και μοιραζόμαστε ευχές για υγεία, αγάπη, συνεργασία, καλή παραγωγή, χαρά, γονιμότητα, πολυμορφία, κ.λ.π.

Ένα άλλο έθιμο που σχετίζεται με την γονιμότητα είναι το έθιμο των καλικατζαριών. 

Τα καλικατζαράκια είναι φανταστικά πλάσματα που εμφανίζονται τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Σύμφωνα με το έθιμο, τα καλικατζαράκια είναι υπεύθυνα για την γονιμότητα της γης. Για να τα αποτρέψουμε από το να μας κάνουν κακό, τους ρίχνουμε γλυκά στη σκεπή του σπιτιού μας ή σε κάποιο σημείο του κήπου.

Τέλος, στα Φώτα, πηγαίνουμε στην εκκλησία για να πάρουμε αγιασμό. Με τον αγιασμό, ραντίζουμε τα χωράφια, τα ζώα, το σπίτι, κ.λ.π., για να τα προστατέψουμε από τα κακά πνεύματα και να τους δώσουμε δύναμη για να καρποφορήσουν.

Στον Ιανουάριο, μπορούμε να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την άνοιξη, φυτεύοντας σπορείο για τα ανοιξιάτικα λαχανικά μας. Αν δεν έχουμε θερμοκήπιο, μπορούμε να το κάνουμε μέσα στο σπίτι. Θα χρειαστούμε πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης ή φυτοδοχεία, χωνεμένη κοπριά ή φυτόχωμα του εμπορίου και σπόρους. Σε κάθε δοχείο βάζουμε τρία με τέσσερα σποράκια, τα σκεπάζουμε ελαφρά και τα ποτίζουμε. Τα ποτήρια τα τοποθετούμε κοντά στο παράθυρο για να έχουν αρκετό φως. Όταν τα σποράκια φυτρώσουν, τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Ο Ιανουάριος είναι επίσης ένας καλός μήνας για να μαζέψουμε υλικά για το κομπόστ μας. Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πεσμένα φύλλα, υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας. Κάνοντας το δικό μας κομποστ, αξιοποιούμε τα οργανικά υλικά του κήπου και του σπιτιού μας, μειώνοντας έτσι τα απορρίμματα μας.

Ακόμη, τον Ιανουάριο, μπορούμε να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα και θάμνους μας, για να τους δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να τους προετοιμάσουμε για την νέα χρονιά. Φροντίζουμε επίσης να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά μας από τον παγετό.

Τέλος, αφαιρούμε τα νεκρά φυτά και τα νεκρά κλαδιά από τον κήπο μας. Συνεχίζουμε επίσης να ρίχνουμε στάχτη στον κήπο μας, για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram