Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τροφές που βοηθούν στην αύξηση του κολλαγόνου

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Κάψουλες και σκόνες με κολλαγόνο προωθούνται ως μέσα για τη διατήρηση της υγείας του σώματος και την αντιμετώπιση της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος. 

Ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σε αυτά τα προϊόντα ή αν μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα μας μέσω της διατροφής.

Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα, τους μύες, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους χόνδρους. Είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα, την αντοχή και τη δύναμη αυτών των ιστών. Με την ηλικία, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, ξηρό δέρμα, αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα υγείας.

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. 

Οι ακόλουθες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου:

  • Πρωτεΐνη: Το κολλαγόνο αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά τούβλα των πρωτεϊνών. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των επιπέδων κολλαγόνου. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του κολλαγόνου από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Καλές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα λαχανικά με πράσινα φύλλα και οι κόκκινες πιπεριές.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου. Καλές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
  • Χαλκός: Ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου. Καλές πηγές χαλκού περιλαμβάνουν τα στρείδια, το κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα μανιτάρια.


Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, όπως:

  • Προστασία από τον ήλιο: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο. Είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 ή υψηλότερο) κάθε μέρα, ακόμα και σε συννεφιασμένο καιρό.
  • Περιορίστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα βλάπτουν το κολλαγόνο. Αν καπνίζετε, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να το κόψετε.
  • Επίτευξη υγιούς βάρους: Η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο. Είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιές βάρος.
  • Ασκήσεις: Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.


Τέλος, η κατανάλωση συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα κολλαγόνου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram