Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να διατηρήσετε τους νεφρούς σας υγιείς: 7 απλοί τρόποι

Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα που φιλτράρουν το αίμα, απομακρύνουν τις τοξίνες και ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών του σώματος. 

Για να διατηρήσουμε τους νεφρούς μας υγιείς, πρέπει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των νεφρών. Η υπερκατανάλωση νερού δεν είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών. Η κατανάλωση 4-6 ποτηριών νερού την ημέρα είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Είναι σημαντικό να τρώμε υγιεινά για να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο. Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση του υγιούς βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι άνθρωποι με κακή φυσική κατάσταση πρέπει να ξεκινήσουν την άσκηση σταδιακά.

Συμπληρώματα & βότανα

Η υπερκατανάλωση ορισμένων συμπληρωμάτων και βοτάνων μπορεί να είναι επιβλαβής για τους νεφρούς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή βότανο.

Κάπνισμα & άτμισμα

Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, με συνέπεια μειωμένη ροή αίματος στους νεφρούς. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπέρτασης και καρκίνου του νεφρού.

Το άτμισμα μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, αλλά εξακολουθεί να βλάπτει τους νεφρούς.

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη εάν λαμβάνονται πολύ συχνά, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Εάν παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα για χρόνιο πόνο ή αρθρίτιδα, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.

Προληπτικές εξετάσεις

Εάν έχετε διαβήτη, υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο, οι νεφροί σας χρειάζονται προληπτικό έλεγχο.

Συμπέρασμα

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούμε να βοηθήσουμε τους νεφρούς μας να παραμείνουν υγιείς και να λειτουργούν σωστά.

Ειδικές παρατηρήσεις

Το κείμενο αναφέρει ότι η υπερκατανάλωση νερού δεν είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών. Ωστόσο, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για την υγεία γενικότερα.
Το κείμενο τονίζει τη σημασία της πρόληψης του διαβήτη και της υπέρτασης, οι οποίες είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο.
Το κείμενο προειδοποιεί για την πιθανή επιβλαβή δράση ορισμένων συμπληρωμάτων και βοτάνων, καθώς και μη συνταγογραφούμενων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, στους νεφρούς.
Το κείμενο τονίζει τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων για τους ανθρώπους με διαβήτη, υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram