Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Έλεγχος της Επίγνωσης: Το Κλειδί για μια Ευτυχισμένη Ζωή

Ο νους και η επίγνωση είναι δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος. 

Ο νους είναι το σύνολο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών μας, ενώ η επίγνωση είναι η καθαρή, μη διαμορφωμένη εμπειρία της στιγμής.
Μπορούμε να φανταστούμε τον νου σαν ένα σπίτι με πολλά διαφορετικά δωμάτια. 

Κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περιοχή του νου. 

Η επίγνωση είναι σαν μια λάμπα που μπορεί να μετακινηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Έχουμε τον έλεγχο της επίγνωσης μας. 

Μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο δωμάτιο του νου θέλουμε να κατοικήσει η επίγνωσή μας.
Η εκμάθηση ελέγχου της επίγνωσης μας μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της επίγνωσης και του νου είναι το πρώτο βήμα για την εξάσκηση του ελέγχου της επίγνωσης. Όταν κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε ο νους μας, αλλά η επίγνωση που παρατηρεί τον νου, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να επιλέγουμε σε ποιο δωμάτιο του νου θέλουμε να κατοικήσει η επίγνωσή μας.

Μια πρακτική που μπορεί να μας βοηθήσει να εξασκήσουμε τον έλεγχο της επίγνωσης είναι η διαλογή. Η διαλογή είναι μια διαδικασία που μας βοηθά να επικεντρωθούμε στο παρόν και να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να τα αξιολογούμε.

Όταν διαλογιζόμαστε, προσπαθούμε να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας καθώς έρχονται και φεύγουν. Δεν προσπαθούμε να τα αλλάξουμε ή να τα κρίνουμε. Απλώς παρατηρούμε.

Με την πρακτική, μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να μας παρασύρουν. Όταν μπορούμε να κάνουμε αυτό, τότε έχουμε τον έλεγχο της επίγνωσης μας.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον έλεγχο της επίγνωσης για να δημιουργήσουμε μια πιο θετική πραγματικότητα για τον εαυτό μας;

Όταν μπορούμε να επιλέξουμε σε ποιο δωμάτιο του νου θέλουμε να κατοικήσει η επίγνωσή μας, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο θετική πραγματικότητα για τον εαυτό μας.

Για παράδειγμα, αν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή φόβο, μπορούμε να επιλέξουμε να μετακινήσουμε την επίγνωσή μας σε ένα δωμάτιο του νου που αντιπροσωπεύει θετικά συναισθήματα, όπως η αγάπη ή η χαρά.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τον έλεγχο της επίγνωσης για να δημιουργήσουμε μια πιο θετική οπτική της ζωής μας. Αν επικεντρωθούμε στα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, θα βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα. Αν όμως επικεντρωθούμε στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, θα βιώσουμε θετικά συναισθήματα.

Η εκμάθηση ελέγχου της επίγνωσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, είναι μια δεξιότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.


Σχόλια

Το κείμενο είναι καλά γραμμένο και κατανοητό. Η αναλογία της έπαυλης είναι μια πολύ καλή ιδέα για να εξηγηθεί η σχέση μεταξύ του νου και της επίγνωσης.

Η ιδέα ότι έχουμε τον έλεγχο της επίγνωσης μας είναι μια ισχυρή και ενθαρρυντική. Μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.



Επιπλέον σκέψεις

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της επίγνωσης και του νου μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τον κόσμο με ένα νέο τρόπο. Μπορούμε να δούμε ότι δεν είμαστε τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας, αλλά η επίγνωση που τα παρατηρεί.

Αυτή η κατανόηση μπορεί να μας απελευθερώσει από τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλούνται από τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις. Μπορούμε να μάθουμε να παρατηρούμε τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις χωρίς να μας παρασύρουν.

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της επίγνωσης και του νου μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια πιο θετική οπτική της ζωής μας. Μπορούμε να επικεντρωθούμε στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και να δημιουργήσουμε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική πραγματικότητα για τον εαυτό μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram