Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πρωτοποριακή ανακάλυψη στον αγώνα κατά της νόσου του Πάρκινσον - Πρώιμη ανίχνευση !

 

Ένας νέος τρόπος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μοναδικών δεικτών της νόσου του Πάρκινσον από σαρώσεις ματιών.
Πρωτοποριακή έρευνα από τη συνεργασία μεταξύ του UCL και του Moorfields Eye Hospital αποκάλυψε μια νέα προσέγγιση για την ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί κλινικά.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες οφθαλμικές σαρώσεις και τεχνητή νοημοσύνη (AI), η μελέτη είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ανεπαίσθητοι δείκτες της νόσου χρόνια πριν από τη διάγνωση.

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη προέκυψε από την εκτεταμένη ανάλυση των δεδομένων AlzEye που διευκολύνθηκε από το INSIGHT, την πιο εκτεταμένη βάση δεδομένων στον κόσμο για την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς και τα σχετικά κλινικά δεδομένα.

Πρωτοποριακή ανακάλυψη στον αγώνα κατά της νόσου του Πάρκινσον

Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, η μελέτη αυτή χρησιμοποιεί σαρώσεις οφθαλμών για τον εντοπισμό μοναδικών δεικτών της νόσου του Πάρκινσον- τα ευρήματα από το σύνολο δεδομένων AlzEye επικυρώθηκαν με τη χρήση της ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων της UK Biobank, η οποία επιβεβαίωσε τη συνεπή παρουσία αυτών των δεικτών. Παρά τον σχετικά χαμηλό επιπολασμό της νόσου του Πάρκινσον, το ισχυρό σύνολο δεδομένων αυτής της μελέτης επέτρεψε τον εντοπισμό αυτών των ανεπαίσθητων σημάτων που προαναγγέλλουν την έναρξη της νόσου.

Η δύναμη της οφθαλμικής ανάλυσης

Η έρευνα αυτή συνάδει με τον αναδυόμενο τομέα της "οφθαλμολογίας", ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από σαρώσεις οφθαλμών για να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με μια σειρά νευροεκφυλιστικών ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων. Ο ρόλος του ματιού ως "παράθυρο" της συνολικής υγείας έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από τους επαγγελματίες της ιατρικής. Η απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς υψηλής ανάλυσης, ιδίως οι σαρώσεις οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT), παρέχουν λεπτομερείς διατομές του αμφιβληστροειδούς και η εφαρμογή τους επεκτείνεται πέρα από την παρακολούθηση της υγείας των ματιών.

Βαθύτερα... Δείτε ...

Οι σαρώσεις OCT αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνήθους οφθαλμολογικής περίθαλψης, αλλά οι δυνατότητές τους δεν περιορίζονται στην υγεία των ματιών. Οι σαρώσεις καταγράφουν τα στρώματα των κυττάρων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, αποκαλύπτοντας κρυφές πληροφορίες για τη συνολική υγεία του σώματος. Η προηγμένη ανάλυση υπολογιστή με βάση τη μηχανική μάθηση ερμηνεύει γρήγορα και με ακρίβεια μεγάλο αριθμό σαρώσεων οφθαλμών για να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Αυτή είναι η ουσία της οφθαλμικής ανάλυσης.

Ανακαλύψεις που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών που κινδυνεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον.

Ο Δρ Siegfried Wagner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, υπογραμμίζει τις μετασχηματιστικές δυνατότητες των οφθαλμικών σαρώσεων. Αν και δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί η εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον σε ένα άτομο, η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο διαλογής για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο. Ο εντοπισμός δεικτών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων παρέχει ένα ουσιαστικό παράθυρο για προσαρμογές στον τρόπο ζωής και έγκαιρη παρέμβαση.

Πρόοδος στη συνεργατική έρευνα

Η επιτυχία αυτής της έρευνας κατέστη δυνατή χάρη στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας NIHR, το Moorfields Eye Hospital, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ, το Great Ormond Street Hospital, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, το University College Hospital του Λονδίνου, το UCL Great Ormond Street Institute of Child Health Το έργο υποστηρίζεται από συνεργασίες με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων. Οι συνεργασίες αυτές μεγιστοποιούν το εύρος και την ποιότητα της έρευνας και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ερευνητικές προσπάθειες του NHS.

Εν κατακλείδι.

Καθώς οι οφθαλμικές σαρώσεις γίνονται ολοένα και πιο προσιτές, ο δυνητικός αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία γίνεται ολοένα και πιο σαφής: η επεκτασιμότητα, η μη επεμβατικότητα, η οικονομική αποδοτικότητα και η ταχύτητα των σαρώσεων OCT τις τοποθετούν ως καινοτόμο εργαλείο για την προγνωστική ανάλυση. Επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση, οι σαρώσεις αυτές προσφέρουν νέες θεραπείες και βελτιωμένα αποτελέσματα. Η πρωτοποριακή χρήση της έρευνας της σάρωσης των οφθαλμών και της τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων της νόσου του Πάρκινσον αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ιατρική έρευνα. Η επιστήμη της οφθαλμομικής έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο διάγνωσης και διαχείρισης διαφόρων παθήσεων της υγείας, προσφέροντας ελπίδες για έγκαιρη παρέμβαση, βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και μια πιο προληπτική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram