Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κεράσια : Τα οφέλη για την αρθρίτιδα , την καρδία και την απώλεια βάρους

Τα κεράσια δεν είναι μόνο νόστιμα και ζουμερά, αλλά και πολύ θρεπτικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Τα κεράσια είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Είναι γλυκά, ζουμερά και μπορείτε να τα φάτε σκέτα ή να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές για γλυκά και σνακ.

Αν και οι ποικιλίες κερασιών μπορεί να διαφέρουν κάπως στη σύνθεσή τους, γενικά ισχύουν οι παρακάτω θρεπτικές ιδιότητες:

  • Φυτικές ίνες: Τα κεράσια περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή πέψη και την υγιεινή λειτουργία του εντέρου.
  • Βιταμίνες: Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες Α, C, Ε και K. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της όρασης και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και του δέρματος. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και η βιταμίνη K συμμετέχει στην πήξη του αίματος.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και την αντιγήρανση
  • Μεταλλικά στοιχεία: Οι κεράσιες περιέχουν μια ποικιλία μεταλλικών στοιχείων, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των μυών, τον μεταβολισμό και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.
  • Φυτοχημικά: Οι κεράσιες περιέχουν φυτοχημικά, όπως ανθοκυάνες και μελατονίνη. Οι ανθοκυάνες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ η μελατονίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου και στη γενική υγεία του οργανισμού.
  • Χαμηλές θερμίδες: Οι κεράσιες είναι χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τες ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή ή θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους υπό έλεγχο.



Τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλαπλά.

Κρατήστε τα κοτσάνια από τα κεράσια σας 
 

Τα κοτσάνια των κερασιών περιέχουν φλαβονοειδή και άλατα καλίου και χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς γιατρούς για αποτοξίνωση. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Διαβάστε εδώ

Καταπολεμούν την αϋπνία

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη η οποία είναι γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου». Παράγεται από τον ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου, την επίφυση και απελευθερώνεται κυρίως τις βραδινές ώρες. Η έκκριση της μελατονίνης προκαλεί χημικά την υπνηλία, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και καταστέλλοντας το νευρικό σύστημα.

Ενισχύουν την απώλεια βάρους

Εάν θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, τα κεράσια αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τον μεταβολισμό και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό το οποίο απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Ανακουφίζουν φυσικά την αρθρίτιδα

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι κεράσιες μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τη φλεγμονή και τον πόνο που συνδέονται με ορισμένες μορφές αρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως η ανθοκυανίνη, που βρίσκονται στα κεράσια.

Η ανθοκυανίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Nutrition" δείχνει ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.


Μειώνουν την υπέρταση

Τα κεράσια είναι καλή πηγή καλίου και βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας περιεκτικότητας σε νάτριο από το σώμα, εξισορροπώντας την ποσότητα καλίου και νατρίου που βοηθά αυτόματα στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κεράσια ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης που προκαλεί φλεγμονές.


Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

Μπορείτε να φτιάξετε μία σπιτική μάσκα με κεράσια απλά κάνοντας το εξής: Βάλτε στο multi μερικά κεράσια και προσθέστε λίγο κουρκουμά και μέλι. «Χτυπήστε» τα υλικά μερικά δευτερόλεπτα και απλώστε το μείγμα στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη μάσκα να δράσει και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Δίνουν ενέργεια

Τα κεράσια είναι πηγή ενέργειας και καταναλώνοντας ως σνακ ή στο πρωινό σας γεύμα θα σας δώσουν το boost που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Εξισορροπούν το pH του στομάχους

Τα κεράσια μπορούν να φανούν χρήσιμα για την εξισορρόπηση των επιπέδων Ph εξουδετερώνοντάς το και προλαμβάνοντας στομαχικά προβλήματα όπως οξύτητα ή δυσπεψία.


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

 Με πληροφορίες από εδώ