Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα Κεράσια αποκαλύπτουν τη δύναμή τους κατά τις Ημικρανίες , του Καρκίνου της Αρθρίτιδας & την Αϋπνία

Τα κεράσια είναι μια δημοφιλής καλλιέργεια στην Ελλάδα. Τα κεράσια καλλιεργούνται κυρίως σε περιοχές με κατάλληλο κλίμα και εδαφικές συνθήκες. 

Οι περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα περιλαμβάνουν την Πέλλα, την Αχαΐα, την Κοζάνη, την Κορινθία, την Καστοριά και άλλες περιοχές.

Τα κεράσια στην Ελλάδα είναι γνωστά για τη γεύση και την ποιότητά τους. Κυρίως παράγονται διάφορες ποικιλίες, όπως το Σουρωτήριο, το Ναπολεόντα, το Βαν και άλλες. Οι κερασιές συνήθως αρχίζουν να ανθίζουν τον Μάιο και η συγκομιδή των καρπών γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Τα κεράσια απολαμβάνονται φρέσκα ως εποχιακό φρούτο ή χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά, τούρτες και μαρμελάδες. Είναι ένα δημοφιλές φρούτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αποτελεί μια γεύση που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα.

Τα κεράσια είναι γνωστά για τις θρεπτικές ιδιότητες που προσφέρουν. 

Αν και οι ποικιλίες κερασιών μπορεί να διαφέρουν κάπως στη σύνθεσή τους, γενικά ισχύουν οι παρακάτω θρεπτικές ιδιότητες:

  • Φυτικές ίνες: Τα κεράσια περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή πέψη και την υγιεινή λειτουργία του εντέρου.
  • Βιταμίνες: Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες Α, C, Ε και K. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία της όρασης και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και του δέρματος. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προάγει την απορρόφηση του σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και η βιταμίνη K συμμετέχει στην πήξη του αίματος.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και την αντιγήρανση
  • Μεταλλικά στοιχεία: Οι κεράσιες περιέχουν μια ποικιλία μεταλλικών στοιχείων, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, τη λειτουργία των μυών, τον μεταβολισμό και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.
  • Φυτοχημικά: Οι κεράσιες περιέχουν φυτοχημικά, όπως ανθοκυάνες και μελατονίνη. Οι ανθοκυάνες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ η μελατονίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου και στη γενική υγεία του οργανισμού.
  • Χαμηλές θερμίδες: Οι κεράσιες είναι χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τες ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή ή θέλουν να διατηρήσουν το βάρος τους υπό έλεγχο.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

«Γιατρεύουν» τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο ;

Τα κεράσια έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης όσον αφορά την ανακούφιση από τις ημικρανίες. 

Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των κερασιών σε όλες τις περιπτώσεις, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα.

Η έρευνα έχει εστιαστεί στην ουσία που βρίσκεται στα κεράσια και ονομάζεται ανθοκυανίνη. Η ανθοκυανίνη είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και αντιοξειδωτικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των ημικρανικών επεισοδίων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Journal of Neurology" έδειξε ότι η κατανάλωση κερασιών ή η κατανάλωση χυμού κερασιών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανικών επεισοδίων.

Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου ;

Ορισμένες έρευνες έχουν εστιάσει στις ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια και έχουν αναφέρει τις αντικαρκινικές ιδιότητές τους. Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οξειδωτικής ζημίας στα κύτταρα και να προστατεύσουν από τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου.


Καταπολεμούν την αϋπνία ;

Τα κεράσια έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και την ανακούφιση από την αϋπνία. Αυτό οφείλεται στην παρουσία της φυσικής ουσίας που ονομάζεται μελατονίνη στα κεράσια.

Η μελατονίνη είναι ένα φυσικό ορμόνη που ελέγχει τον ύπνο-ξύπνημα κύκλο και βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην ανακούφιση του άγχους.

Τα κεράσια περιέχουν φυσική μελατονίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του ύπνου και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών ή χυμού κερασιών μπορεί να μειώσει την αυτόματη αφύπνιση τη νύχτα και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του ύπνου.

Ανακουφίζουν φυσικά την αρθρίτιδα ;

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι κεράσιες μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τη φλεγμονή και τον πόνο που συνδέονται με ορισμένες μορφές αρθρίτιδας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία φυτοχημικών ουσιών, όπως η ανθοκυανίνη, που βρίσκονται στα κεράσια.

Η ανθοκυανίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Nutrition" δείχνει ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram