Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θεραπευτικές Ιδιότητες του Δίκταμου του βουνού : Μύθος ή Πραγματικότητα ;

Το δίκταμο του βουνού Origanum dictamnus είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae και είναι ενδημικό στην Κρήτη. Είναι γνωστό και ως "δίκταμο του βουνού" και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική ως μπαχαρικό λόγω του έντονου αρώματός του. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως πεπτικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και εξωτερικές πληγές.

Ιδιαιτερότητα: Η ονομασία του «έρωντας» προέρχεται από τη δυσκολία συγκομιδής του (εξαιτίας της θέσης του), μιας και θεωρούταν επικίνδυνο τόλμημα, που μόνο ερωτευμένος θα έπραττε, προκειμένου να το δωρίσει, ως ένδειξη του μεγέθους των συναισθημάτων του. Ο Βιργίλιος, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος αναφέρονται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ κατά παράδοση στην Κρήτη διευκόλυνε τη διαδικασία του τοκετού.

Το δίκταμο του βουνού  Origanum dictamnus έχει αναφερθεί στη λαϊκή ιατρική ως θεραπευτικό φυτό για πολλές παθήσεις. Οι κοινές χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, όπως δυσπεψία και κολίτιδα, αναπνευστικών προβλημάτων, όπως βήχα και κρυολόγημα, και εξωτερικών πληγών, όπως εγκαύματα και μώλωπες.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:


  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Το Origanum dictamnus περιέχει φυτικά εκχυλίσματα που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Το Origanum dictamnus περιέχει ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και του φλεγμονώδους ανταποκρίσεων στο σώμα.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το Origanum dictamnus περιέχει φυτικά εκχυλίσματα που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Διεγερτικές ιδιότητες: Το Origanum dictamnus περιέχει ενώσεις που μπορούν να δράσουν ως διεγερτικά, βοηθώντας στη βελτίωση της διάθεσης και του επιπέδου ενέργειας.
  • Ως αφέψημα, με χρήση των επίγειων τμημάτων του, συστήνεται για νευραλγίες, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, ηπατικές παθήσεις και αμηνόρροια.
  • Ως έγχυμα, με χρήση των επίγειων τμημάτων του, βοηθά στην αντιμετώπιση ατονίας και σπασμών.
  • Ως αιθέριο έλαιο, το δικταμέλαιο, χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία και την παρασκευή του γνωστού ποτού «βερμούτ».
  • Ως κατάπλασμα ή επίθεμα με χρήση του πολτού του είναι κατάλληλο για πονοκέφαλο, στομαχόπονο, ηπατικές δυσλειτουργίες, δερματικές φλεγμονές, εξελκώσεις, εκχυμώσεις και δοθιήνες. Τοποθέτηση επιθεμάτων στο υπογάστριο διευκολύνει τους δύσκολους τοκετούς.

  1. Κάνουμε έκχυμα με 10-15 γραμ. αποξηραμένου φυτού ,φύλλων και ανθών σε 1 λίτρο νερό
  2. Επίσης μπορείτε να βυθίσετε σε 1 λίτρο κρασί 30 γραμ.φυτού, και να πίνετε 1-2 σφηνάκια την ημέρα.Δρα και ως καταπραυντικό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram