Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σαμπούκο: Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι πολλαπλές χρήσεις στη φυσική θεραπεία

 

Το σαμπούκο είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Burseraceae. 


Το σαμπούκο χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωματικών ελαίων και κηρών, καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Το ελαιόλαδο του σαμπούκου έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στη φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, των εγκαυμάτων και των ερεθισμών του δέρματος.

Το σαμπούκο έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ινδική ιατρική και στη φυσική θεραπεία. 

Ορισμένες από τις κύριες θεραπευτικές ιδιότητες του σαμπούκο είναι:

  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Το ελαιόλαδο του σαμπούκου έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διάφορων μικροβίων.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Το σαμπούκο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορους ερεθισμούς και πόνους.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το σαμπούκο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία καρκίνου.
  • Βοηθητική στη δυσπεψία: Το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στη δυσπεψία και να βελτιώσει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Θεραπεία της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων: Το ελαιόλαδο του σαμπούκου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής, των εγκαυμάτων, των ερεθισμών του δέρματος και των εκζεμάτων.
  • Βοηθητική στη θεραπεία του διαβήτη: Το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη.
  • Βοηθητική στη θεραπεία των αναπνευστικών προβλημάτων: Το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, όπως η βρογχίτιδα και ο ασθμός.
  • Βοηθητική στη βελτίωση του εγκεφάλου και της μνήμης: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του εγκεφάλου και της μνήμης.
  • Βοηθητική στη θεραπεία των πόνων: Το σαμπούκο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορους πόνους, όπως ο πόνος των αρθρώσεων και ο πόνος των μυών.

Επιπλέον, το σαμπούκο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία του καπνού για τη βελτίωση της γεύσης και του άρωματος των καπνών, ενώ είναι επίσης δημοφιλές ως συστατικό στην προετοιμασία αρωμάτων και κοσμημάτων.


Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να γίνεται πάντα διαβούλευση με το γιατρό πριν από τη χρήση του σαμπούκου για θεραπευτικούς σκοπούς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram