Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Aυτά είναι τα επικίνδυνα χημικά που μας αρρωσταίνουν

Από το σπίτι μέχρι το χώρο εργασίας, τα προϊόντα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας βρίσκονται παντού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Silent Spring και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, εκτιθέμεθα καθημερινά σε τοξικά συστατικά σε καταναλωτικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, τα σαμπουάν, οι λοσιόν σώματος, τα καθαριστικά, τα εντομοαπωθητικά και τα απολυμαντικά χρωμάτων είναι πλούσια σε τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), χημικές ουσίες που απελευθερώνονται ως αναθυμιάσεις, συσσωρεύονται στον αέρα εσωτερικών χώρων και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιούν τι περιέχουν τα προϊόντα τους και σε ποιες ποσότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι προσλαμβάνουμε και τις επιπτώσεις του στην υγεία μας.

Οι «απαγορευμένες» ουσίες

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη βάση δεδομένων του Συμβουλίου Αέριων Πόρων της Καλιφόρνια (CARB), το οποίο παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων σε καταναλωτικά προϊόντα για τη μείωση της αιθαλομίχλης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα καταναλωτικά προϊόντα ερευνώνται αρκετά συχνά, αλλά δεν αναφέρονται στοιχεία για συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 33 πτητικές οργανικές ενώσεις που περιλαμβάνονται στο Prop 65, έναν νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Καλιφόρνια να προειδοποιούν τους καταναλωτές εάν είναι πιθανό να καταπιούν μεγάλες ποσότητες επιβλαβών χημικών ουσιών από τα προϊόντα τους, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και άλλες αναπαραγωγικές βλάβες.
Παρά την ύπαρξη του νόμου, η ερευνητική ομάδα εκτίμησε ότι περισσότεροι από 5.000 τόνοι των πτητικών χημικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο νόμο θα απελευθερωθούν από προϊόντα στην Καλιφόρνια το 2020.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 100 τύποι προϊόντων περιέχουν VOCs του νόμου Prop 65.

Οι χώροι εργασίας και τα προϊόντα που χρησιμοποιούν επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθένας από τους οποίους περιέχει τουλάχιστον μία επικίνδυνη χημική ουσία. Για παράδειγμα, οι κομμώτριες μπορεί να κινδυνεύουν - από το βερνίκι νυχιών και τις κόλλες - καθώς και οι καθαρίστριες που έρχονται σε επαφή με προϊόντα καθαρισμού.
Από τις 33 πτητικές οργανικές ενώσεις που απαριθμούνται στο Prop 65, οι ερευνητές εντόπισαν τις 11 κορυφαίες χημικές ουσίες που οι κατασκευαστές πρέπει να εξαλείψουν από τα προϊόντα τους, επειδή είναι ιδιαίτερα τοξικές και χρησιμοποιούνται ευρέως: η φορμαλδεΰδη είναι η πιο κοινή πτητική οργανική ένωση, που βρίσκεται σε βερνίκια νυχιών, σαμπουάν, καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα προϊόντα οικιακής χρήσης, τα καθαριστικά γενικής χρήσης, τα είδη χειροτεχνίας και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων περιείχαν τις περισσότερες πτητικές οργανικές ενώσεις.

Οι κόλλες περιείχαν περισσότερες από δώδεκα πτητικές οργανικές ενώσεις.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι πάνω από 5 000 τόνοι VOCs Prop 65 απελευθερώθηκαν από προϊόντα στην Καλιφόρνια το 2020. Σχεδόν 300 τόνοι από αυτούς προέρχονταν μόνο από ναφθαλίνη.

"Η μελέτη αυτή είναι επίσης η πρώτη που αποκαλύπτει την έκταση στην οποία χρησιμοποιούνται τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις σε διάφορα καθημερινά προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας". Η επικεφαλής συγγραφέας Kristin Knox, επιστήμονας στο Silent Spring Institute, δήλωσε: "Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών μπορεί να παρακινήσει τους κατασκευαστές να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους και να χρησιμοποιήσουν ασφαλέστερα συστατικά".

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram