Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Passiflora : Το Θεραπευτικό "Θαύμα" με Αντικαρκινική Δράση

Η Passiflora είναι ένα γένος φυτών της οικογένειας Passifloraceae, γνωστό και ως πασιφλόρα ή πασιοναρία. Περιλαμβάνει περίπου 550 είδη, που είναι κατανεμημένα κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου, όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ασία.

Τα φυτά Passiflora χαρακτηρίζονται από τις ιδιαίτερες και όμορφες λουλουδένιες και πολύπλοκες ανθοφορίες τους, που συχνά έχουν έντονα χρώματα. Τα φρούτα που παράγουν, γνωστά και ως passion fruit (πασιοναρία) ή μαρακούγια, είναι εξωτικά και διάσημα για το έντονο άρωμά τους.

Διατροφική αξία και ιδιότητες του passion fruit

Το passion fruit, γνωστό και ως πασιοναρία ή μαρακούγια, είναι ένα εξωτικό φρούτο με έντονο άρωμα και γεύση. 

Έχει ενδιαφέρουσες διατροφικές αξίες και πολλές θρεπτικές ιδιότητες. 

Ας δούμε κάποιες από αυτές:

 • Πλούσιο σε βιταμίνες: Το passion fruit περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η βιταμίνη Α είναι καλή για την υγεία των ματιών και τον προστατευτικό της αντίκτυπο στην επιδερμίδα. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην υγεία των οστών και την απορρόφηση του σιδήρου.
 • Πλούσιο σε φυτικές ίνες: Το passion fruit περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης.
 • Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
 • Πηγή φυτικών φυτοχημικών ουσιών, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικές ιδιότητες.
 • Χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθιστώντας το κατάλληλο για διατροφή χαμηλής θερμιδικής αξίας.
 • Πηγή μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την όραση λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
 • Έχει ευχάριστη γεύση και αρωματικά συστατικά, που το καθιστούν αγαπητό σε πολλούς.
Εκτός από τον καρπό, ευεργετικές ουσίες περιέχουν και τα αποξηραμένα φύλα του φυτού όπως:
 • Πασιφλορίνη
 • Φλαβονοειδή
 • Μαλτόλη
 • Αλκαλοειδή (αρμάνη, αρμίνη, αρμόλη)
 • Γλυκοσιδικές φλαβόνες

Τέλος, να αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα ακόμη βότανο που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Στα φύλλα και τα φρούτα του υπάρχουν φλαβονοειδής ουσίες όπως Vitexin, χλωρογενικό οξύ, quercetin και isovitexin, που δίνουν στο φυτό τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Συνοψίζοντας, στις πιο σημαντικές ιδιότητες του φυτού συγκαταλέγεται η ήπια ηρεμιστική δράση και επίσης θεωρείται πως μπορεί να επιδράσει στο νευρικό σύστημα και να αντιμετωπίσει διαταραχές όπως υπερένταση, νευρικότητα, άγχος και μελαγχολία. Αξιοσημείωτο σύμφωνα με τους βοτανολόγους, είναι και το γεγονός, ότι μπορεί να παρέχει τα παραπάνω ηρεμιστικά οφέλη, χωρίς να είναι εθιστική.
 

Η Passiflora, γνωστή και ως πασιφλόρα ή πασιοναρία, έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. 

Ορισμένες από αυτές είναι:


Καταπραϋντικές ιδιότητες: Ορισμένα είδη Passiflora έχουν ήρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας και της νευρικότητας.


Αναλγητικές ιδιότητες: Ορισμένα είδη Passiflora μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, όπως ο πονοκέφαλος και οι μυϊκές πόνοι.


Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ορισμένα είδη Passiflora περιέχουν φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και παθήσεων που σχετίζονται με τον φλεγμονώδη αντιδραστήρα του οργανισμού.


Υπνωτικές ιδιότητες: Ορισμένα είδη Passiflora μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του ύπνου και τη βελτίωση της ποιότητάς του.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της Passiflora είναι αντικείμενο ερευνών και μελετών, αλλά δεν έχουν ακόμη διευρυνθεί πλήρως οι γνώσεις για αυτές. Ορισμένες από τις έρευνες έχουν επισημάνει τις ακόλουθες πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες της Passiflora:

Αντιοξειδωτική δράση: Τα φυτοχημικά στη Passiflora έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Η οξείδωση των κυττάρων θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Ορισμένες μελέτες έχουν επισημάνει ότι οι ενεργά συστατικά της Passiflora μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τον φλεγμονώδη αντίκτυπο στον οργανισμό. Οι χρόνιες φλεγμονές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.


Υπάρχουν μερικές μελέτες που έχουν εξετάσει την αντικαρκινική δράση της Passiflora. Ας αναφέρω μία από αυτές:

Τίτλος: "Anticancer Potential of Passiflora incarnata Extract: Induction of Apoptosis in Breast Cancer Cells"

Περίληψη: Αυτή η μελέτη εξέτασε την αντικαρκινική δράση του εκχυλίσματος της Passiflora incarnata (ένα είδος πασιφλόρα) σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα της Passiflora incarnata προκάλεσε την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού μέσω διαδικασιών απόπτωσης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε επίσης ότι το εκχύλισμα μείωσε την κυτταρική αναπαραγωγή και αναστολή της αγγειογένεσης, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Αυτή η μελέτη παρέχει αρχικές ενδείξεις για την αντικαρκινική δράση της Passiflora incarnata, αλλά πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν και να διερευνηθούν περαιτέρω οι αποτελεσματικότητα και οι μηχανισμοί δράσης αυτής της πασιφλόρας στην καταπολέμηση του


Δοσολογία

Την πασιφλόρα θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης, με προτεινόμενη ημερήσια δόση 0,5-2γρ. και κατανάλωση 1-4 φορές την ημέρα. Ως αφέψημα, χρησιμοποιώντας την φυτική ουσία, η προτεινόμενη δοσολογία είναι 0,5-8 γρ. Για το βάμμα, η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι 0,5 – 4ml, μοιρασμένο σε 3-4 δόσεις. Μπορείτε να κάνετε χρήση του βοτάνου για τουλάχιστον 15 ημέρες, έως έναν μήνα.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι βάση του European Medicines Agency (EMG).

Φτιάξτε αφέψημα με πασιφλόρα


Ένα αφέψημα με πασιφλόρα μπορεί να παρασκευαστεί με τα ακόλουθα βήματα:

Υλικά: 

 • 1 κουταλιά του γλυκού ξηρή πασιφλόρα (φύλλα ή άνθη)
 • 1 κούπα νερό
 • Μέλι ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)


Οδηγίες: Βράσετε το νερό σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε την ξηρή πασιφλόρα στο βραστό νερό.
Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το αφέψημα να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά.
Απενεργοποιήστε τη φωτιά και αφήστε το αφέψημα να κατακαθίσει για λίγα λεπτά.
Σουρώστε το αφέψημα για να αφαιρέσετε τα φύλλα ή τα άνθη της πασιφλόρας.
Αν επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή άλλο γλυκαντικό για να γλυκάνετε το αφέψημα.
Σερβίρετε το αφέψημα ζεστό ή παγωμένο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.Παρενέργειες

Αν και δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές παρενέργειες, υπάρχουν αναφορές για επιπτώσεις όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, εμετό, ζάλη, ναυτία και μειωμένη νοητική λειτουργία.
Η μικρή περιεκτικότητα σε κυανογόνους γλυκοζίτες, είναι πιθανό να προκαλέσει τοξικότητα σε ήπαρ και πάγκρεας.

Όπως προαναφέραμε δεν πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, αφού ο συνδυασμός τους ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική ή άλλη φαρμακευτική αγωγή και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν κάνουν χρήση του βοτάνου. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει αλληλεπίδραση.

Το άρθρο που διαβάσατε έχει ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οδηγίες του γιατρού σας. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια συνταγή ή αλλάξετε τις διατροφικές σας επιλογές, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας.


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagramμε 

πληροφορίες από ΕΔΩ