Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το αγχολυτικό της φύσης - Φτιάξτε αφέψημα με πασιφλόρα

 
Το αγχολυτικό της φύσης ακούει στο όνομα πασιφλόρα
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για αυτήν, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν το φυτό και τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό. Με εξωτική προέλευση από τα τροπικά δάση της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, η πασιφλόρα ήταν γνωστή αρκετούς αιώνες πριν και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας. Οι ναρκωτικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό, ανακαλύφθηκαν από τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής και η χρήση της επικεντρώθηκε στις ηρεμιστικές τις ιδιότητες.
Αρκετούς αιώνες αργότερα γύρω στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, η επιστήμη της βοτανολογίας συνείσφερε στην εξάπλωση του φυτού σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, οι ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούνται για την καλλιέργεια της, δεν ευνόησε τη μεγάλη παραγωγή σε εύκρατο κλίμα, με αποτέλεσμα ελάχιστα είδη να καταφέρουν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή της μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ασίας.
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η αγγλική ονομασία είναι pαssion flower (λουλούδι του πάθους) και ανήκει στην οικογένεια Passifloraceae, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 είδη. Πρόκειται για αναρριχητική πόα, ξυλώδης και πολυετής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστική όψη, σε αποχρώσεις λευκού μοβ και πορφυρούν άνθη. Τα πράσινα φύλλα της διακρίνονται για το μεγάλο και πλατύ μέγεθος τους και ο καρπός του φυτού μας δίνει τα γνωστά σε όλους passion fruit.


Η πασιφλόρα στον Ελλαδικό χώρο

Στον Ελλαδικό χώρο και στην Κύπρο, έχουν αναπτυχθεί οι ποικιλίες Passiflora incarnata, passiflora quadrangularis και Passiflora caerulea και θα τα διακρίνετε από το μοβ και λευκό χρώμα που φέρουν τα άνθη της.

Όπως προαναφέραμε, η πασιφλόρα παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες, μπορούμε να καταναλώσουμε εκτός από τον καρπό, τα ξερά φύλλα και άνθη της. Η περίοδος συγκομιδής γίνεται κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Το ξέρατε πως ο καρπός του φυτού μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τις διαστάσεις ενός πεπονιού;

Διατροφική αξία και ιδιότητες του καρπού

Ο καρπός του φυτού είναι τα γνωστά φρούτα του πάθους, που έχουν διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια λόγω των θρεπτικών συστατικών τους και της ευρείας χρήσης σε bar – restaurant για την παρασκευή κοκτέιλ. Η πλούσια διατροφική τους αξία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος β, όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, επίσης έχει σημαντική ποσότητα βιταμινών C, Α και περιεκτικότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης, πολύτιμες ουσίες όπως φυτική στερόλη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.

Η περιεκτικότητα του καρπού σε αυτές τις πολύτιμες ουσίες, έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και παρέχει αντιπυρετικές και αντιμικροβιακές ιδότητες, ενώ λόγω της φυτικής στερόλης θεωρούνται καρδιοπροστατευτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Στα οφέλη συγκαταλέγονται επίσης, η τόνωση του οργανισμού και οι ηρεμιστικές ιδιότητες που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Εκτός από τον καρπό, ευεργετικές ουσίες περιέχουν και τα αποξηραμένα φύλα του φυτού όπως:

Πασιφλορίνη
Φλαβονοειδή
Μαλτόλη
Αλκαλοειδή (αρμάνη, αρμίνη, αρμόλη)
Γλυκοσιδικές φλαβόνες
Τέλος, να αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα ακόμη βότανο που έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Στα φύλλα και τα φρούτα του υπάρχουν φλαβονοειδής ουσίες όπως Vitexin, χλωρογενικό οξύ, quercetin και isovitexin, που δίνουν στο φυτό τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Συνοψίζοντας, στις πιο σημαντικές ιδιότητες του φυτού συγκαταλέγεται η ήπια ηρεμιστική δράση και επίσης θεωρείται πως μπορεί να επιδράσει στο νευρικό σύστημα και να αντιμετωπίσει διαταραχές όπως υπερένταση, νευρικότητα, άγχος και μελαγχολία. Αξιοσημείωτο σύμφωνα με τους βοτανολόγους, είναι και το γεγονός, ότι μπορεί να παρέχει τα παραπάνω ηρεμιστικά οφέλη, χωρίς να είναι εθιστική.

Πασιφλόρα Οφέλη

Στα άνθη του περιέχονται οι φαρμακευτικές ουσίες χρυσίνη και πασιφλορίνη. Η τελευταία μοιάζει στη χημική σύνθεση με τη μορφίνη, και δίνει στο βότανο ηρεμιστικές ιδιότητες που το καθιστούν ως ελαφρύ ναρκωτικό φυτό. Η χρυσίνη συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε διαταραχές και παθήσεις.

Αναλυτικά:

Άγχος: Σε μικρές δόσεις η πασιφλόρα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Η φλαβονοειδής ουσία χρυσίνη, που περιέχεται σε πολλά είδη του φυτού μπορεί να μειώσει το άγχος, χωρίς να εμφανίζει τις παρενέργειες των αγχολυτικών φαρμάκων όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

Αϋπνία: Γνωστή για την δράση της στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και μάλιστα χωρίς να προκαλεί ναρκωτική επίδραση στον οργανισμό.

Καρδιοπροστατευτικά οφέλη: Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, αφού την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα και δρα ηρεμιστικά ενάντια στην καρδιαγγειακή νεύρωση. Προς αυτή την κατάσταση συμβάλλει και το μη βασικό αμινοξύ -GABA που «φρενάρει» τον εγκέφαλο και βοηθά στην εξισορρόπηση του, όταν βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης και στρες. Τέλος, έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες.

Άσθμα:  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έντονη σπασμωδική δραστηριότητα του άσθματος. Ενώ, ταυτόχρονα δρα ως αποχρεμπτικό και λειτουργεί κατασταλτικά στον ξηρό βήχα.

Έχει μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό για μια σειρά από διαταραχές όπως κρίσεις, υστερία, ακόμη και στη νόσο του Parkinson. Θεωρείται ιδανικό για να συνεισφέρει ενάντια σε παθήσεις όπως η θεραπεία του πονοκεφάλου.
Σε πρόσφατες μελέτες, διαπιστώθηκε πως το εκχύλισμα του βοτάνου έχει σημαντική δράση που συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, τα φλαβονεοιδή που περιέχει έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του καρκίνου.

Η τοπική χρήση θεωρείται κατάλληλη για τις ρυτίδες, τη θεραπεία εγκαυμάτων, τις αιμορροΐδες και διαφόρους πόνους.

Δοσολογία

Την πασιφλόρα θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης, με προτεινόμενη ημερήσια δόση 0,5-2γρ. και κατανάλωση 1-4 φορές την ημέρα. Ως αφέψημα, χρησιμοποιώντας την φυτική ουσία, η προτεινόμενη δοσολογία είναι 0,5-8 γρ. Για το βάμμα, η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι 0,5 – 4ml, μοιρασμένο σε 3-4 δόσεις. Μπορείτε να κάνετε χρήση του βοτάνου για τουλάχιστον 15 ημέρες, έως έναν μήνα.

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι βάση του European Medicines Agency (EMG).

Φτιάξτε αφέψημα με πασιφλόρα
Σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέστε 2-5 γρ. βοτάνου και αφήστε για 10 λεπτά. Μπορείτε να καταναλώσετε έως 3 φλιτζάνια ημερησίως σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον για 2 εβδομάδες. Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, πιείτε 1 φλιτζάνι τις βραδινές ώρες.

Αντενδείξεις: Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς ο συνδυασμός τους ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Παρενέργειες

Αν και δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές παρενέργειες, υπάρχουν αναφορές για επιπτώσεις όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, εμετό, ζάλη, ναυτία και μειωμένη νοητική λειτουργία.
Η μικρή περιεκτικότητα σε κυανογόνους γλυκοζίτες, είναι πιθανό να προκαλέσει τοξικότητα σε ήπαρ και πάγκρεας.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 

Όπως προαναφέραμε δεν πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, αφού ο συνδυασμός τους ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική ή άλλη φαρμακευτική αγωγή και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν κάνουν χρήση του βοτάνου. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει αλληλεπίδραση.

Το άρθρο που διαβάσατε έχει ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οδηγίες του γιατρού σας. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια συνταγή ή αλλάξετε τις διατροφικές σας επιλογές, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook