Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι αιτίες που προκαλούν φούσκωμα & δυσπεψία κατά την κατανάλωση ψωμιού.

Όταν το φούσκωμα προκαλείται από το φαγητό, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν φταίει το φαγητό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, υπάρχει μια ανισορροπία κάπου στο πεπτικό σύστημα που προκαλεί φούσκωμα ως σύμπτωμα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου.

Το φούσκωμα εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει καθυστερημένη αντίδραση, με το φούσκωμα να γίνεται πιο έντονο έως και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του εν λόγω τροφίμου.

Γιατί αισθάνεστε φούσκωμα όταν τρώτε ψωμί

Αν και υπάρχουν διάφορες τροφές που το προκαλούν, το φούσκωμα συγκεκριμένα μετά την κατανάλωση ψωμιού είναι πολύ σύνηθες.

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και όχι μόνο.



Ένας λόγος που μπορεί να νιώθουμε φούσκωμα όταν τρώμε ψωμί είναι η παρουσία αερίου στον πεπτικό μας σωλήνα. Το ψωμί περιέχει άμυλο, ένα είδος υδατάνθρακα που αντιδρά με τα ενζύματα στο σώμα μας, προκαλώντας την παραγωγή αερίου. Αυτό το αέριο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και αίσθηση πληρότητας.

Επιπλέον, το ψωμί περιέχει γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανοχή στη γλουτένη ή αισθάνονται δυσάρεστα όταν την καταναλώνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσπεψία και άλλα συμπτώματα του προβλήματος της γλουτένης, γνωστού και ως ανοσοανεπάρκειας της γλουτένης.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι ψωμιού περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και συχνά καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα.



Το πεπτικό σύστημα είναι ένα δυναμικό περιβάλλον με ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων, πεπτικών ενζύμων και σωματιδίων τροφής, που ταξιδεύουν μέσα από αυτό σε καθημερινή βάση. Ένας συνηθισμένος λόγος για το φούσκωμα μετά την κατανάλωση ψωμιού, ή άλλων τροφών που περιέχουν σιτάρι, είναι η ανισορροπία σε ένα από αυτά τα σημεία.

Σε ένα έντερο, που λειτουργεί καλά και δεν υπάρχουν συμπτώματα φουσκώματος, οι πεπτικές διεργασίες ισορροπούν.

Για να το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να χωρίσουμε το πεπτικό σύστημα σε 3 κύρια τμήματα, το καθένα με έναν μοναδικό ρόλο:

Πρώτο τμήμα: 

Στόμα και στομάχι
Μηχανική διάσπαση της τροφής σε μικρά σωματίδια και έναρξη των διεργασιών πέψης

Δεύτερο τμήμα: 

Λεπτό έντερο
Απορρόφηση των συστατικών της τροφής

Τρίτο τμήμα: 

Παχύ έντερο
Ζύμωση και επαναρρόφηση νερού

Αν και θέλουμε να υπάρχει ζύμωση, αυτή πρέπει να γίνεται στο σωστό μέρος του πεπτικού σωλήνα και στη σωστή ισορροπία, για να μη νιώθουμε δυσφορία.


Γιατί συγκεκριμένα συστατικά του ψωμιού, όπως το σιτάρι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα

Το σιτάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν συγκεκριμένο τύπο υδατανθράκων, γνωστό ως φρουκτάνη. Οι φρουκτάνες, σε ένα εκτός ισορροπίας πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Η ανισορροπία που περιγράφεται παραπάνω σημαίνει ότι είτε παράγονται πάρα πολλά αέρια από τη διάσπαση των φρουκτανών, είτε αυτές δεν διασπώνται επαρκώς. 

Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβεί σε δύο τμήματα του εντέρου:

  • -λεπτό έντερο
  • -παχύ έντερο


Αυτή η απορυθμισμένη διεργασία στο έντερο μπορεί να αναγνωριστεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα:

  • -εάν το φούσκωμα συμβαίνει εντός 1 ώρας από το φαγητό, τότε το πρόβλημα μάλλον είναι στο λεπτό έντερο
  • -εάν το φούσκωμα αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πρόβλημα μάλλον είναι στο παχύ έντερο


Ο κύριος λόγος για το φούσκωμα που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ψωμιού ή σιταριού, μπορεί να είναι μία από αυτές τις ανισορροπίες. Καθώς πρόκειται για βακτηριακή ανισορροπία, παρατηρούμε συνήθως μια αύξηση των βακτηρίων που αγαπούν να χωνεύουν το σιτάρι, ιδιαίτερα τις φρουκτάνες.

Εάν έχουμε πάρα πολλά από τα βακτήρια που τους αρέσει να καταναλώνουν σιτάρι, τότε παράγονται υψηλά επίπεδα αερίου κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και καταλήγουμε να φουσκώνουμε.


Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για το ψωμί

Εάν η μόνη επιλογή σας είναι να αφαιρέσετε πλήρως το ψωμί από τη διατροφή σας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές:

  • -Δοκιμάστε ψωμί χωρίς σιτάρι, όπως από ρύζι ή κινόα.
  •  Ψωμί Εσσαίων : Το Ψωμί Yπερτροφή
  • -Αντί να φτιάξετε μια πίτα από αλεύρι σίτου, δοκιμάστε να χτυπήσετε 2 αυγά και να φτιάξετε μια ομελέτα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση για περιτυλίγματα.
  • -Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε μια γλυκοπατάτα σε φέτες μήκους 1 cm που μοιάζουν με ένα κομμάτι ψωμί.


Μπορεί να ψηθεί σε τοστιέρα ή στη σχάρα και να γίνει μια εκπληκτικά καλή εναλλακτική λύση για ψωμί.
©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

 με πληροφορίες από ΕΔΩ


Πηγές: niddk.nih.gov / health.harvard.edu / healthline.com / ibsguthealthclinic.co.uk.