Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μαντζουράνα Θεραπευτικές και Αντικαρκινικές Ιδιότητες

Στην Ελλάδα η μαντζουράνα υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό , ωστόσο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. 

Ο Γαληνός προτρέπει την χρήση της ως χωνευτικού. 

Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό.

Η μαντζουράνα έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, καθιστώντας την χρήσιμη για την υγεία σε διάφορους τομείς. 

Ορισμένες από τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαντζουράνας περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδης: Η μαντζουράνα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.


Αντιοξειδωτική: Η μαντζουράνα περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και την παρενόχληση του DNA.


Αντιβακτηριακή: Η μαντζουράνα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και της μικροβιακής μόλυνσης.

Βοηθητική στην πέψη: Η μαντζουράνα μπορεί να βελτιώσει την πέψη, βοηθώντας το σώμα να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή.

Η μαντζουράνα έχει δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί στα εργαστήρια. 

Πιο συγκεκριμένα, η μαντζουράνα περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά που έχουν δράση κατά της καρκινογένεσης και της ανάπτυξης καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εκχυλίσματα της μαντζουράνας μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το παχύ έντερο και τον πνεύμονα. Επιπλέον, η μαντζουράνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παρενεργειών των καρκινογόνων παραγόντων στο σώμα, όπως η μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών κυττάρων και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, παρόλο που οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μαντζουράνας στη θεραπεία του καρκίνου.

Χρήση: Ως αφέψημα, βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. 

Ως έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι. 

Το ρόφημα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, ιλίγγους, βοηθά στις νευρικές παθήσεις, καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς. Οι ανθισμένες της κορυφές χρησιμοποιούνται ως αρωματικό στην κουζίνα. Από αυτές βγαίνει και το έλαιο που χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική και στην αρωματοποιία. Εξωτερικά βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. 

Αφέψημα μαντζουράνας στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό). Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας. 

Είναι ακόμη διουρητικό, αγγειδιασταλτικό, υποτασικό, αντιδιαβητικό, αλλά και ευεργετικό σε νευρικής φύσεως παθήσεις, υπερευαισθησία, νευρασθένεια, ψυχασθένεια, άγχος, αϋπνίες, ημικρανίες, ίλιγγο, επιληψία, απώλεια μνήμης. Σε εξωτερική χρήση είναι επουλωτικό, παυσίπονο σε ρευματισμούς και πονόδοντο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram