Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την Άνοια και να μη γεράσει το Μυαλό

 


Μια μπανάνα την ημέρα, ένα φλιτζάνι σπανάκι στη σαλάτα, μια χούφτα ξηροί καρποί - αυτές οι τροφές θα πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής σας για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή.

Ποια είναι τα κοινά συστατικά σε αυτές τις τροφές; Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροαπεικόνισης και Έρευνας του Εγκεφάλου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU), το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που παρέχει μια ισχυρή ασπίδα κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα τελευταία αυτά δεδομένα, που δημοσιεύονται στο European Journal of Nutrition, υπογραμμίζουν ότι η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου από την άνοια.

Συμπτώματα και ομάδες κινδύνου

Η διάγνωση της ανεπάρκειας μαγνησίου δεν είναι εύκολη υπόθεση· αφενός τα επίπεδά του στο αίμα δεν αντανακλούν την ποσότητα που έχουν αποθηκεύσει τα κύτταρα, αφετέρου τα σημάδια της ανεπάρκειας θα εμφανιστούν μόνο μετά την εγκατάστασή της και συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για έμετο.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου 2, ημικρανία και νόσος Αλτσχάιμερ. Στους παράγοντες που προσδιορίζουν και τις ομάδες αυξημένοι κινδύνου περιλαμβάνονται:Η ηλικία (παιδιά και έφηβοι, ηλικιωμένοι και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες)


Η ιδανική ποσότητα

Η μελέτη εξέτασε περισσότερους από 6.000 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 40-73 ετών που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου την ημέρα είχαν εγκέφαλο έως και ένα χρόνο νεότερο από τη στιγμή που έφτασαν στα 55 τους χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια κανονική πρόσληψη μαγνησίου της τάξης των 350 mg την ημέρα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια πέντε φορές σε διάστημα 16 μηνών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου των συμμετεχόντων, η οποία βασίστηκε σε 200 διαφορετικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλώδη λαχανικών, των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής αλέσεως.
'Η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου κατά 41% μείωσε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, οδηγώντας σε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μειωμένο ή καθυστερημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή', αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και Εθνικό Κέντρο για το Μαγνήσιο του Πανεπιστημίου ANU Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού, εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Kawlah Alateeq από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου ANU.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη μαγνησίου από νεαρή ηλικία μπορεί να μας προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και γνωστική έκπτωση μέχρι τα 40 μας χρόνια.

Διαπίστωσαν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών: "Μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του μαγνησίου, αλλά η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου φαίνεται να ωφελεί περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες περισσότερο από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες".
«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και η ανάπτυξη φαρμακολογικών θεραπειών είναι ανεπιτυχής τα τελευταία 30 χρόνια, έχει προταθεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη», καταλήγει η συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Erin Walsh, από το ίδιο πανεπιστήμιο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram