Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Φράουλες - Τεράστια θρεπτική αξία , εξασθένηση του Αλτσχάιμερ & ελάχιστες Θερμίδες !

Οι φράουλες είναι ένα εμβληματικό καλοκαιρινό φρούτο.

Και αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι και ο πιο γλυκός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς. 

Η διαιτολόγος Bailey Flora, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, εξηγεί τα οφέλη των φραουλών και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν που τις κάνουν τόσο καλές για την υγεία μας.


Γιατί μας κάνουν καλό οι φράουλες

Οι φράουλες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και πολύ λίγες θερμίδες. Είναι νόστιμες αλλά με μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι ένας συνδυασμός που δύσκολα νικιέται”, σχολίασε η δρ. Flora.


Πρώτον, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Οκτώ μεσαίου μεγέθους φράουλες περιέχουν το 160% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Αυτή είναι περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι παίρνετε από τα πορτοκάλια, τα οποία φημίζονται για τη βιταμίνη C που περιέχουν!

Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Τα κύρια αντιοξειδωτικά στις φράουλες είναι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώμα του φρούτου. Η ποσότητα των ανθοκυανινών στις φράουλες αυξάνεται καθώς ο καρπός ωριμάζει. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο κόκκινα είναι τα μούρα (και οι φράουλες είναι μούρα), τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν.

Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, κάλιο και φολικό οξύ. Επιπλέον, οι φράουλες έχουν λιγότερη φυσική ζάχαρη από άλλα δημοφιλή φρούτα, όπως τα μήλα και οι μπανάνες.


Φράουλες: Τα τεράστια οφέλη για την υγεία μας
 

Εξασθένηση του Αλτσχάιμερ
Η μελέτη Nurses’ Health Study μέτρησε την λειτουργία του εγκεφάλου σε περισσότερους από 16.000 συμμετέχοντες σε διάστημα έξι ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα βατόμουρα και φράουλες είχαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση. Είχαν την εγκεφαλική δύναμη ανθρώπων έως και δυόμισι χρόνια νεότερων.

 Η θωράκιση του εγκεφάλου ώστε να παραμείνει λειτουργικός παρά τις φθορές της ηλικίας και τις αλλοιώσεις που σχετίζονται με διάφορους τύπους άνοιας μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα.


Τα αποτελέσματα από το Rush Memory and Aging Project έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η προστατευτική επίδραση οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά στις φράουλες μειώνουν επίσης τη συστηματική φλεγμονή, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ). Η βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα. Σπάνια, οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν αρκετή ποσότητα αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί να αναπτύξουν σκορβούτο, μια ασθένεια που προκαλεί αιμορραγία, μώλωπες και αναιμία.

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Μπορεί επίσης να προλάβει και να μειώσει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ, τα οποία εξαλείφουν τα μολυσμένα και καρκινικά κύτταρα.

Τα κύτταρα Β παράγουν αντισώματα για την προστασία του οργανισμού από βακτήρια στο μέλλον.

Η βιταμίνη C έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει τις αντιδράσεις σε ασθένειες και το καθημερινό στρες. Για βέλτιστα αποτελέσματα, οι ερευνητές συνιστούν τη λήψη 100-200 mg βιταμίνης C την ημέρα (περισσότερο αν είστε άρρωστοι). Η κατανάλωση οκτώ μεσαίων φραουλών σας δίνει 160 mg, οπότε χρειάζεστε μόνο μια χούφτα φράουλες για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

Υγεία της καρδιάς
Έρευνες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών καταστάσεων που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, καθώς και σε διαβήτη, ο οποίος επίσης αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. 

 

Μια υγιής καρδιά είναι κομβική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού. Γι’ αυτό η διατήρηση της καρδιακής υγείας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει πολλά και καλά χρόνια.

 

Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:


Χαμηλότερη χοληστερόλη
Σε μια μικρή μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο ποτά την ημέρα, το καθένα από τα οποία περιείχε 25 mg σκόνης φράουλας αναμεμειγμένα με νερό. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την κατανάλωση 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φραουλών την ημέρα- μετά από ένα μήνα, η συνολική χοληστερόλη των συμμετεχόντων είχε μειωθεί κατά 5%.
Το αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη επιβεβαιώθηκε σε μια άλλη μελέτη στην οποία καταναλώθηκε η ίδια ποσότητα σκόνης φράουλας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πίνουν το ρόφημα για δύο μήνες. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια ομάδα που απλά έπινε περισσότερο νερό. 

Όσοι έπιναν το ρόφημα φράουλας είχαν 10% μείωση της χοληστερόλης.


Χαμηλότερα τριγλυκερίδια

Τα ουδέτερα λίπη είναι λίπη που βρίσκονται στο αίμα. Τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. 

Οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, ενώ μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ανθυγιεινής κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. 

Όταν τα τριγλυκερίδια διασπώνται, αφήνουν επίσης πίσω τους φλεγμονώδη υποπροϊόντα και προσελκύουν κολλώδεις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. 

Αυτή η εναπόθεση φράζει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακές προσβολές.
Ωστόσο, η κατανάλωση 450 γρ. φράουλας την ημέρα μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 20%. Αυτό υποστηρίζεται από έρευνα που δείχνει ότι οι φράουλες μείωσαν τη συνολική χοληστερόλη κατά 8%.

Μείωση της φλεγμονής
Η εκτεταμένη φλεγμονή του σώματος συμβάλλει σε πολλαπλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα, αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Η κατανάλωση περισσότερων φραουλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, λέει ο Dr Flora. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες) στις φράουλες είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Καλύτερος έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Η υπερβολική γλυκόζη (σάκχαρο στο αίμα) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό τρώγοντας φράουλες.
Σε μια φινλανδική μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με λευκό ψωμί παρήγαγαν 26% λιγότερη ινσουλίνη από εκείνους που έτρωγαν ψωμί με αγγούρι. Οι συμμετέχοντες έφαγαν επίσης ψωμί με άλλα μούρα, όπως σμέουρα και βατόμουρα. Μόνο οι φράουλες απέτρεψαν την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ