Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

To κόκκινο χάπι της Φύσης κατά της Υπέρτασης , της Χοληστερίνης και του Άγχους

Εδώ και αιώνες το φυτό κράταιγος, γνωστό και ως hawthorn, χρησιμοποιείται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, από τους ιθαγενείς της Αμερικής, αλλά και στην Ευρώπη.  

Ήταν γνωστός κατά το Μεσαίωνα ως σύμβολο της ελπίδας και εχορηγείτο για πολλές ασθένειες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διαταραχές της καρδιάς και του κυκλοφορικού και ιδιαίτερα για τη στηθάγχη.

Ο κράταιγος είναι αποτελεσματικός 

  • στην αύξηση της δύναμης των συσπάσεων της καρδιάς,
  • στην αύξηση της ροής του αίματος 
  • στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Στη Γερμανία, τα υδροαλκοολικά εκχυλίσματα από φύλλα και λουλούδια του Crataegus είναι εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία ήπιων μορφών καρδιακής ανεπάρκειας. Εκτός από τις καρδιοτονωτικές επιδράσεις αυτές οι φυτικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την καρδιά και πλέον έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες προκειμένου να διερευνηθούν οι ιδιότητές του.


Ιδιότητες - Καρδιά

Μια από τις πιο γνωστές ιδιότητες του  είναι η καρδιοπροστατευτική του δράση. 

Χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως η ταχυπαλμία, η νευρικότητα και οι αρρυθμίες. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και για προβλήματα πίεσης (υπέρταση, υπόταση) και αθηροσκλήρωση.

Μια διετής μελέτη σε 952 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαπίστωσε ότι εκείνοι που έλαβαν συμπληρώματα που περιείχαν εκχύλισμα σπόρων κράταιγου παρουσίασαν λιγότερη κόπωση, λαχάνιασμα και αίσθημα παλμών από εκείνους που δεν έλαβαν.
Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στην ικανότητά του να βελτιώνει την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά καθώς συστέλλεται, να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνει τη μετάδοση των νευρικών σημάτων.

Χοληστερίνη

Φαίνεται πως ο κράταιγος μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για μείωση της ολικής και της LDL χοληστερίνης. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της απέκκρισης της χολής, κάτι που οδηγεί σε μείωση σύνθεσης χοληστερόλης και ενίσχυση των υποδοχέων της LDL.
Άγχος

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο κράταιγος μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του ψυχικού stress και του άγχους. Φαίνεται να έχει ένα ήπιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται και στην αϋπνία.

Πώς το κάνουμε χρήση;

Μπορούμε πλέον να βρούμε κράταιγο σε διάφορες μορφές: σαν βάμμα, να φτιάξουμε τσάι με τα άνθη του ή για πιο υψηλές συγκεντρώσεις να βρούμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Παρασκευάσματα-Χρήσεις

  • – Το έγχυμα που παρασκευάζεται από τα άνθη ή τα φύλλα βοηθάει στην επαναφορά των επιπέδων της πίεσης του αίματος στο κανονικό.
  • – Το βάμμα από τα ανθοφόρα στελέχη ή τα μούρα είναι το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται συνήθως.
  • – Το αφέψημα από τα ανθοφόρα στελέχη είναι πολύτιμο για τις διαταραχές του κυκλοφορικού.
  • – Τα δισκία που περιέχουν κονιορτοποιημένα ανθοφόρα στελέχη είναι κατάλληλα, για μακροχρόνια χρήση.
  • – Τα άνθη του κράταιγου, μόνα τους ή με άλλα κατευναστικά φυτά, είναι κατά της αϋπνίας και κατά των ενοχλήσεων της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία για την πρώτη περίπτωση της «νευρικής αϋπνίας», είναι χρησιμοποίηση ενός αφεψήματος των ανθέων -Flor. Grataegi- 2 κουταλιές της σούπας άνθη για 1 φλιτζάνι βραστό νερό με δόση 2-3 φλιτζανιών τη μέρα, για 1 μήνα.
  • – Το υγρό εκχύλισμα του φυτού συστήνεται κατά της στηθάγχης, ενώ με τους ξερούς καρπούς του φυτού παρασκευάζεται αφέψημα στυπτικό, πολύ καλό κατά της διάρροιας.
  • – Η φλούδα του φυτού, που μαζεύεται από νεαρά κλαδιά, νωρίς την άνοιξη, συστήνεται ως αντιπυρετικό. Με τα άνθη γίνεται έγχυμα, τονωτικό της καρδιάς (10 γρ. σε 1 κιλό νερό), ενώ οι καρποί χρησιμοποιούνται ως έγχυμα κατά του πονόλαιμου (10 γρ. σε ένα κιλό νερό).- Τα άνθη και οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά της υπέρτασης ως έγχυμα (4 κουταλιές φυτού σε 750 γρ, νερό, η δόση είναι 1 ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα) ή ως βάμμα (κατά προτίμηση 10-25 σταγόνες μέσα στο νερό, 3 φορές τη μέρα).Παρενέργειες

Αν και γενικά ο κράταιγος θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες για βραχυπρόθεσμη λήψη (έως 16 εβδομάδες).

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία, ζάλη, κόπωση, στομαχικές διαταραχές, αϋπνία, αίσθημα παλμών, πονοκεφάλους και εφίδρωση. Δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Είναι επίσης πολύ πιθανό να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, γι' αυτό απαιτείται η δέουσα προσοχή και διαβούλευση με γιατρό. Για παράδειγμα, ίσως η λήψη του φαρμάκου να μειώνει την αρτηριακή πίεση, οπότε η λήψη του παράλληλα με τη θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πολύ χαμηλή πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο.

Άλλες φορές πάλι, έχει παρατηρηθεί πως ο κράταιγος μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Εάν συνδυαστεί με φάρμακα που έχουν την ίδια ιδιότητα αυξάνεται η πιθανότητα ζάλης.

Χρειάζεται επίσης πολύ προσοχή εάν προγραμματίζουμε κάποιο χειρουργείο, καθώς ο κράταιγος υπάρχει πιθανότητα να μειώσει την πήξη του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση. Έτσι, προτείνεται να σταματάει η λήψη του τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν κάποιο προγραμματισμένο χειρουργείο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Βρήκαμε πληροφορίες εδώ και στους παρακάτω συνδέσμους:

(1) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-527/hawthorn
(2) https://www.healthline.com/nutrition/hawthorn-berry-benefits#9