Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Εκχύλισμα από Φασκόμηλο - Ενάντια της Άνοιας και της Κατάθλιψης

Το εκχύλισμα από φασκόμηλο είναι μια συγκεκριμένη μορφή του φασκόμηλου που περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιοενεργών ενώσεων. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Το εκχύλισμα από φασκόμηλο παράγεται από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού φασκόμηλο (Salvia officinalis), το οποίο προέρχεται από τη Μεσογειακή περιοχή. Η παρασκευή του εκχυλίσματος γίνεται με την ανάμειξη του φασκόμηλου με ένα διαλύτη, όπως αλκοόλη ή νερό, και την απόσταξη του μείγματος.

Το εκχύλισμα από φασκόμηλο έχει αναφερθεί ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, έχει ενδεικτικές ιδιότητες για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, της μνήμης και της συγκέντρωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης.

Οι μελέτες που έχουν γίνει για το Εκχύλισμα από Φασκόμηλο

Μια μελέτη του 2021 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nutrients" και εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης εκχυλισμάτων από φασκόμηλο στην υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη περιελάμβανε 80 υγιείς ενήλικες ηλικίας 50-70 ετών, οι οποίοι τυχαία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα κατανάλωσε εκχυλίσματα από φασκόμηλο, ενώ η άλλη ομάδα πήρε placebo, για 16 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων από φασκόμηλο βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη και την προσοχή στους συμμετέχοντες, σε σχέση με αυτούς που πήραν το placebo. Επίσης, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στη λειτουργία του εγκεφάλου στην ομάδα που κατανάλωσε τα εκχυλίσματα από φασκόμηλο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι οι θετικές αυτές επιδράσεις οφείλονται στα φυτοχημικά συστατικά του φασκόμηλου, όπως οι φλαβονοειδής και τα αιθέρια έλαια, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου .


Μια από τις μελέτες του 2021 που αναφέρεται σε εκχυλίσματα από φασκόμηλο είναι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function. Η μελέτη εξέτασε την επίδραση των εκχυλισμάτων από φασκόμηλο στην κατάσταση του εγκεφάλου και στην αντιμετώπιση των καταστάσεων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχυλίσματα από φασκόμηλο για να δοκιμάσουν την απόδοσή τους στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που σχετίζονται με τον Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έδειξε ότι οι εκχυλισματικές ουσίες του φασκόμηλου μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βελτιώσουν τη μνήμη και την προσοχή και να ενισχύσουν τη διανοητική απόδοση.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων από φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα στο στρες και να μειώσει την κατάθλιψη.

Υπάρχουν αρκετές νεότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τις ιδιότητες του φασκόμηλου.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εξής:

  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι ένα εκχύλισμα από φασκόμηλο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι οι εκχυλίσματα από φασκόμηλο μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Μια μελέτη του 2020 δείχνει ότι το φασκόμηλο μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση βακτηριακών μολύνσεων.
  • Ιδιότητες για την υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι η κατανάλωση ενός εκχυλίσματος από φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τις ιδιότητες

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram