Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χρήσεις του Αιθέριου Έλαιου Λιβανίου - Βοηθάει στις πεπτικές διαταραχές & ανακουφίζει από πόνους αρθρίτιδας

Μία από τις πιο σημαντικές και διαδεδομένες χρήσεις του αιθέριου ελαίου λιβανιού είναι η ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές, όπως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, ο στομαχόπονος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medical Research σχετικά με τις επιδράσεις του λιβανιού στα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας, το 80% των ασθενών αισθάνθηκε καλύτερα μετά τη λήψη 350 χιλιοστογραμμαρίων αιθέριου ελαίου λιβανιού τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι επιδράσεις του λιβανιού ήταν παρόμοιες με εκείνες της σουλφασαλαζίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα, δρα σαν πεπτικό ένζυμο, επιταχύνοντας την πέψη των τροφών και οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. 

Έχει καταπραϋντική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Η υγιεινή διατροφή είναι αποτελεσματική, αρκεί πάντα να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα κάποιες συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές τροφές.

Στην παραδοσιακή ιατρική, το αιθέριο έλαιο λιβανιού ανακουφίζει από διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο βήχας, η βρογχίτιδα και το άσθμα και χρησιμοποιείται ως εισπνεόμενο, καθώς και για μπάνιο και μασάζ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, 300 χιλιοστόγραμμα αιθέριου ελαίου λιβανιού τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες θεράπευσαν την κατάσταση σε ασθενείς με χρόνιο βρογχικό άσθμα. Ως αποτέλεσμα, το 70% των ασθενών παρουσίασε σημαντική βελτίωση των σωματικών συμπτωμάτων του άσθματος, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας, του συριγμού και της συχνότητας των κρίσεων. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λιβάνι παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος και 

ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορεί να έχουν αρθρίτιδα, αλλά δεν το συζητάνε με το γιατρό, επειδή νομίζουν ότι πρόκειται για ένα κλασσικό, κοινό πόνο που είναι απλά αναπόφευκτο μέρος των γηρατειών. Αν νομίζετε (ή είστε σίγουροι) ότι οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι αρθρίτιδα, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να τρομάζετε με την ιδέα ότι αυτό είναι απλά κάτι που πρόκειται να το ζήσετε. Υπάρχει ένας αριθμός από φυσικά έλαια που έχουν μια πραγματική επίδραση στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το αιθέριο έλαιο λιβανιού βοηθά στην πρόληψη της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων αναστέλλοντας την παραγωγή βασικών φλεγμονωδών μορίων που σχετίζονται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Πράγματι, σύμφωνα με τις αρχές της αγιουρβεδικής ιατρικής (το ηλικίας 5.000 ετών θεραπευτικό σύστημα των αρχαίων Ινδών), η δράση του αιθέριου ελαίου λιβανιού έχει συνδεθεί με την αρθρίτιδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν παρενέργειες όπως η επιτάχυνση της βλάβης των αρθρώσεων, ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας και γαστρεντερικά προβλήματα, το μποσβελολικό οξύ στο έλαιο λιβανιού έχει παρόμοια δράση χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι εάν η αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο, δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις παρενέργειες των ΜΣΑΦ.

Για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, εφαρμόστε 2-3 σταγόνες τοπικά στην περιοχή που υποφέρει από τον πόνο. Για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, αραιώστε το αιθέριο έλαιο λιβανιού Frankincense με ένα βασικό έλαιο όπως η καρύδα και εφαρμόστε το μείγμα στο δέρμα. Εναλλακτικά, 5-10 σταγόνες έλαιο λιβανιού Frankincense μπορούν να προστεθούν σε μια μπανιέρα για να ανακουφιστούν οι πόνοι των μυών και των αρθρώσεων.

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού χρησιμοποιείται επίσης ως αντισηπτικό, καθιστώντας το μια εξαιρετική φυσική λύση για τη στοματική υγιεινή. Προσθέτοντας αιθέριο έλαιο λιβανιού στην οδοντόκρεμα ή κάνοντας μασάζ στα ούλα με 1-2 σταγόνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας, της κακοσμίας του στόματος, της ουλίτιδας και των στοματικών λοιμώξεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν αποτελεσματικό κατά της πέτρας και της ουλίτιδας (κατάσταση που προκαλεί ερυθρότητα, φλεγμονή και πρήξιμο των ούλων). Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και στην ανακούφιση από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Μελέτες έχουν διερευνήσει την ικανότητα του αιθέριου ελαίου λιβανιού να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα στο στήθος, τον εγκέφαλο, το παχύ έντερο, το πάγκρεας, τον προστάτη και το στομάχι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λιβάνι ενεργοποιεί γονίδια που εμπλέκονται στη διακοπή του καρκινικού κυτταρικού κύκλου, στην αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης και στην απόπτωση (κυτταρικός θάνατος). Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το αιθέριο έλαιο λιβανιού αναστέλλει την κυτταρική βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης χωρίς να προκαλεί καταστροφή του DNA, χαρακτηριστικό της απόπτωσης, και φαίνεται να κάνει διάκριση μεταξύ καρκινικών και φυσιολογικών κυττάρων. Το αιθέριο έλαιο λιβανιού ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα και μειώνοντας τα συμπτώματα του καρκίνου, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων, της κύριας αμυντικής ομάδας του οργανισμού.

Οι πέντε βασικές χρήσεις του αιθέριου ελαίου Frankincense είναι μόνο η αρχή όλων όσων μπορεί να προσφέρει αυτή η ιδιαίτερη ουσία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη βελτίωση του στρες και τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και τα σημάδια.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας τα εξής: αν λαμβάνετε αιθέριο έλαιο λιβανιού, βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογικό, 100% καθαρό (χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά), εξαιρετικής θεραπευτικής ποιότητας και αγορασμένο από αξιόπιστο προμηθευτή.

Σημείωση Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κατάποση, εκτός εάν έχετε καλή γνώση των θεμάτων ασφαλείας ή εάν επιβλέπεστε από εξειδικευμένο αρωματοθεραπευτή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ