Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βρώμη : Τα λάθη που κάνουμε και δεν μας αδυνατίζει

Η βρώμη, ιδίως το πλιγούρι βρώμης, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές πρωινού. Αν έχετε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό γεύμα που αποτελείται μόνο από υδατάνθρακες, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.

Για να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού βάρους, μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε περιλαμβάνουν:

Το μπολ σας δεν έχει το σωστό μέγεθος

Μία από τις βασικότερες συμβουλές που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το μέγεθος της μερίδας σας.

Μια μερίδα (44 γραμμάρια) από πλιγούρι βρώμης περιέχει 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Το πλιγούρι βρώμης περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προσκολλώνται στη χοληστερόλη LDL στο πεπτικό σύστημα. Αυτό συμβάλλει στην απομάκρυνσή της από το σώμα.



Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης είναι ένα υγιεινό μέγεθος μερίδας. Αυτή η ποσότητα περιέχει 154 θερμίδες, 27 γραμμάρια (g) υδατάνθρακες και 4 g φυτικές ίνες, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Για να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μπορείτε να την συνοδεύσετε με αυγά ή να ρίξετε από πάνω μερικά μύρτιλα.

Φτιάχνετε πλιγούρι μόνο με νερό

Αν σας αρέσει το πλιγούρι βρώμης με νερό, μπορείτε φυσικά να συνεχίσετε να το τρώτε. Αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο, μη φοβάστε να πειραματιστείτε με γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά γάλατα.

 Το πλιγούρι βρώμης είναι άφθονο σε βιταμίνες και μέταλλα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μια κούπα μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης έχει περίπου 1,8 mg βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), το 15% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα. Περιέχει επιπλέον 1,36 mg μαγγανίου, το 59% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τους άνδρες και το 76% για τις γυναίκες. Το μαγγάνιο εμπλέκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην πήξη του αίματος και στη διαδικασία μεταβολισμού της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Το μη ζαχαρούχο γάλα αμυγδάλου έχει περίπου 37 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ το γάλα σόγιας και το γάλα χαμηλών λιπαρών μπορεί να προσφέρει μερικές επιπλέον θερμίδες - περίπου 105 θερμίδες ανά φλιτζάνι. 

Το ποιο θα επιλέξετε εξαρτάται από τους στόχους σας.

Αν θέλετε μια πιο κρεμώδη, με λιγότερες θερμίδες επιλογή, επιλέξτε το γάλα αμυγδάλου. Αν θέλετε να προσθέσετε πρωτεΐνη, επιλέξτε γάλα σόγιας (6γρ. ανά φλιτζάνι) ή γάλα χαμηλών λιπαρών (8γρ. ανά φλιτζάνι).

Τρώτε την βρώμη χωρίς πρωτεΐνη

Όταν φτιάχνετε τα γεύματά σας, προσπαθήστε να έχετε πάντα κατά νου ότι πρέπει να περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Το ίδιο ισχύει και για το πλιγούρι βρώμης, αλλά μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό εδώ, γιατί είναι εύκολο να σκεφτείτε το μπολ σας ως ένα πλήρες γεύμα.

Η βρώμη παρέχει θρεπτικούς σύνθετους υδατάνθρακες και μπορείτε να την συνδυάσετε με άπαχη πρωτεΐνη και φρούτα για να έχετε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες εδώ