Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βελονισμός μια ενοποιητική ενεργειακή θεωρία

Η εναλλακτική ιατρική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, μία από τις οποίες είναι ο βελονισμός. Ο βελονισμός χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα και 160 χρόνια στην Ευρώπη. Η κινεζική ιατρική (βελονισμός και κινεζική βοτανοθεραπεία) είναι μια ενοποιητική ενεργειακή θεωρία που διαφέρει σημαντικά από τη δυτική κλασική προσέγγιση ως προς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και προσεγγίζει τους άρρωστους ανθρώπους και τις ασθένειες.



Δεν χρησιμοποιεί ένα νοσοκομειακό μοντέλο διάγνωσης και θεραπείας και δεν εξουσιάζει την ανθρώπινη φύση. Τέλος, δεν μετράει την ενέργεια και τη ροή της, αλλά την αποδεικνύει. Σύμφωνα με τον Changzhe, η ενέργεια είναι "η πρώτη αδιαφοροποίητη ουσία"- σύμφωνα με τον Zhuangzi, "η ενέργεια είναι κάτι άγνωστο και διαρκώς μεταβαλλόμενο".


Σύμφωνα με τη σύγχρονη φυσική, η κίνηση και ο ρυθμός είναι βασικές ιδιότητες της ύλης και της ενέργειας, οι οποίες συμμετέχουν στον αιώνιο κοσμικό χορό. Ο άνθρωπος είναι μια συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας. Αυτή η αρχή της κινεζικής ιατρικής εξηγεί όλες τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ αυτής και της δυτικής ιατρικής, και αυτές οι διαφορές δημιουργούν ένα συμπλήρωμα και όχι μια αντίθεση. Τα κλινικά μοντέλα του βελονισμού είναι διαλεκτικά, λειτουργικά, πιο πλαστικά, ανάγλυφα, λιγότερο στατικά και λιγότερο περιορισμένα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τριών αρχών που διέπουν αυτά τα κλινικά μοντέλα.

Ο βελονισμός δεν μελετά ξεχωριστά τα πάσχοντα όργανα σε ένα υγιές σώμα, αλλά αντιμετωπίζει πάντα την αιτία του συμβάντος και όχι το αποτέλεσμα της ασθένειας. Η ιατρική στον δυτικό κόσμο είναι καθαρά τεχνοκρατική και μελετά το άρρωστο όργανο ως ένα συγκεκριμένο μοντέλο παθολογίας. Ωστόσο, αυτή η καρτεσιανή και νευτώνεια μηχανιστική θεώρηση είναι ανεπαρκής για μια σύγχρονη ερμηνεία του κόσμου και των φαινομένων της ζωής.
Ο καρτεσιανός διαχωρισμός θεωρεί την ύλη εντελώς νεκρή και ξεχωριστή από τον εαυτό της.
Τη μελετά ως ένα σύνολο ετερογενών παραγόντων και αιτιών που υπάρχουν, δρουν και υπακούουν στους ανεξάρτητους νόμους μιας τεράστιας μηχανής που λειτουργεί.

Η περίφημη διατύπωση του Καρτέσιου ‘cogito, ergo sum’ (σκέφτομαι άρα υπάρχω) οδήγησε τον δυτικό άνθρωπο να εξισώσει την ταυτότητά του με το μυαλό του αγνοώντας τον οργανισμό του σαν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Ο νους διαχωρίστηκε από το σώμα, το μυαλό ανέλαβε να ελέγχει καταπιεστικά τον οργανισμό και η διάσταση αυτή έφερε σε σύγκρουση τη συνειδητή θέληση με τα ασυνείδητα ένστικτα. Το αποτέλεσμα είναι η διάσπαση του ανθρωπίνου όντος, η άρνηση της αρμονίας και της γαλήνης για τον εαυτό του και κατάντησε αιχμάλωτος της απογοήτευσης.

Η θεραπεία επιτυγχάνεται τότε όντας αποκλειστικό προνόμιο των έμφυτων βιολογικών διαδικασιών του σώματος. Οι χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας χρησιμοποιούνται όταν η πάθηση είναι πολύ προχωρημένη και δεν είναι πραγματικά θεραπευτικές, αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις ανατομικές βλάβες του οργανισμού χωρίς ουσιαστικά να τις αποκαταστήσουν.

Όταν η κίνηση της ζωτικής ενέργειας διαταράσσεται, εμφανίζεται ασθένεια- οι βελόνες βελονισμού σε σωστά επιλεγμένα σημεία βελονισμού για περίπου 20 λεπτά σε μια ώρα μπορούν να έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η τοποθέτηση των βελονών στο δέρμα είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες βελόνες μίας χρήσης, οι οποίες θεωρούνται ιατρικά προϊόντα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (F.D.A.) και η κατασκευή και η διανομή τους ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι νόμοι που ισχύουν για άλλα ιατρικά προϊόντα, όπως τα χειρουργικά νυστέρια και οι υποδόριες βελόνες.

Ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων μονάδων διατηρείται στο ελάχιστο. Ο μέσος αριθμός επισκέψεων ενός ασθενούς είναι περίπου 15, με μεσοδιάστημα 2-5 ημερών.

Η επιτυχία του βελονισμού ως εναλλακτικής θεραπείας οφείλεται κυρίως στην όλο και πιο δημοφιλή, οργανική και οικολογική προσέγγισή του, η οποία αποτελεί αναμφίβολα τον κύριο λόγο για την εξάπλωσή του στις δυτικές κοινωνίες. Ο βελονισμός δεν έχει τα μειονεκτήματα της δυτικής ιατρικής, όπως η θεαματική συσσώρευση γνώσεων, από τις οποίες κάθε επιστήμονας έχει μόνο ένα μικρό μέρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται οι δυνατότητες επικοινωνίας και γεφύρωσης μεταξύ γιατρών με διαφορετικές ειδικότητες.

Από κοινωνική άποψη, η σχέση γιατρού-ασθενούς γίνεται όλο και πιο επισφαλής. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας της εναλλακτικής ιατρικής είναι ότι οι εναλλακτικοί γιατροί όχι μόνο αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ασθενών (βαθμολογία επικοινωνίας: 7%) και προσπαθούν να διερευνήσουν τα μυστήρια που περιβάλλουν τις ασθένειές τους, αλλά και παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν τα λόγια και τη γλώσσα του σώματος (βαθμολογία επικοινωνίας: 93%), στα οποία δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια Αυτό έγινε για να προσπαθήσουμε να βρούμε μη λεκτικά μηνύματα που θεωρούνται πιο σοβαρά και βαρύνουσας σημασίας από τις λέξεις. Αντίθετα, οι γιατροί της κλασικής ιατρικής που ζουν σε μια κοινωνία υψηλής τεχνολογίας έχουν πολύ λίγο χρόνο για να έρθουν σε επαφή με τους ασθενείς τους και τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής.


 

Επιπλέον, ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο εφαρμόζεται ο βελονισμός είναι ότι είναι ακίνδυνος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θάνατοι από ναρκωτικά είναι συχνότεροι από τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα (Lazarou J., Pomeran Z., Corey PN., "JAMA" 1998: 279 (15): 1200-5.).

Ο βελονισμός δεν αποτελεί εμπόδιο στις φαρμακευτικές ή επεμβατικές θεραπείες, αλλά μπορεί να ενισχύσει άλλες δυτικές θεραπείες.

Η θεραπεία με βελονισμό απαιτεί μια λειτουργική ανύψωση της πάθησης. Η πάθηση δεν εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά μάλλον συσσωρεύεται σταδιακά (δημιουργείται) και εμφανίζεται ξαφνικά (ξεσπά) (Ιπποκράτης). Τέλος, δεν επιχειρεί να διορθώσει τεχνικά τις "ευφημιστικές προτάσεις" του ασθενούς, αλλά σέβεται πάντα το prumum non nocere (κατ' αρχήν, μην κάνεις κακό).

Ο βελονισμός βλέπει ταυτόχρονα το φως (yang) και το σκοτάδι (yin) κάθε οργανισμού και συναισθήματος. Σε κάθε διαγνωστική σκέψη χρησιμοποιείται η συνολική κρίση και όχι η ορθολογική τεχνική ανάλυση της δυτικής κλασικής ιατρικής.

Μέρος της δράσης του βελονισμού είναι να διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα ώστε να εκκρίνει ουσίες που προκαλούν ανακούφιση από τον πόνο, ανακούφιση από την κατάθλιψη, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις.

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός και αποδεκτός για επώδυνες καταστάσεις που προέρχονται από τα οστά, τις αρθρώσεις, τα δόντια, τους μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό για την καταπράυνση των κοίλων οργάνων του πεπτικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Έχει επίσης αγχολυτικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση της δηλητηρίασης, της παχυσαρκίας, των σεξουαλικών διαταραχών και της υπογονιμότητας.


Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Με μια προσεκτική μελέτη όλων των αρχαίων πολιτισμών διαπιστώνουμε την ύπαρξη θεραπευτικών σωματικών σημείων. Μόνο στην αρχαία Κίνα, αυτός ο τρόπος σκέψης έγινε ένα θεμελιώδες, πολύπλοκο και ολοκληρωμένο οικοδόμημα, διαχρονικό έως τις μέρες μας. Από τη δεξαμενή αυτής της σκέψης δεν ξεφεύγει ούτε μια λεπτομέρεια.
Στην αρχή ο άνθρωπος έχοντας ανάγκη να ερμηνεύσει τον κόσμο χρησιμοποίησε ένα σύστημα εξήγησης κατανοητό, σαφές και ενιαίο το οποίο ήταν ικανό να ικανοποιήσει τόσο την ανάγκη για ερμηνεία όσο και την ανάγκη δράσης στην καθημερινή πράξη, ο οποίος μη διαθέτοντας τον σημερινό όγκο πληροφοριών απευθύνθηκε σε μια σκέψη υποθετική και αναλογική. Αυτός ήταν ένας αναγκαίος και επιβεβλημένος τρόπος νοητικής συμπεριφοράς για τη χρονική εκείνη στιγμή.
Για την εξέλιξη όμως της σκέψης και του πολιτισμού ήταν αναγκαία η εισαγωγή και η εφαρμογή ενός νέου τρόπου ερμηνείας των γεγονότων, η αναλυτική και η ορθολογιστική. Αυτή η σκέψη καρτεσιανού τύπου δημιούργησε την επιστήμη και τον σύγχρονο πολιτισμό. Αυτοί οι δύο τρόποι σκέψης και ερμηνείας δεν αποκλείονται μεταξύ τους αλλά αλληλοσυμπληρώνονται αμοιβαία.

Με τους δύο αυτούς τρόπους σκέψης μπορούμε να δώσουμε μια ώθηση στην ερμηνεία του σύγχρονου ιατρικού βελονισμού. Η ορολογία και οι έννοιες της κινέζικης γλώσσας δεν έχουν την νοηματική ακρίβεια που έχουμε συνηθίσει στην σύγχρονη επιστήμη. Με μια λέξη εκφράζονται περισσότερες έννοιες.

Το Yin και το Yang εκφράζουν δυο πόλους αντιδιαμετρικά αντίθετους σε ότι αφορά το σύμπαν και την ύλη. 

Εκφράζει μια περιστροφική συμμετρία.

Yin:

  • η σκοτεινή πλευρά του βουνού
  • η γη
  • το κρύο
  • το εσωτερικό
  • το θήλυ

Yang:

  • η φωτεινή πλευρά του βουνού
  • ο ουρανός
  • η ζέστη
  • το εξωτερικό
  • το άρρεν


Το αποτέλεσμα αυτής της αρχής είναι η έννοια του ανθρώπου που βρίσκεται μεταξύ γης και ουρανού. Βλέπουμε λοιπόν ότι το Yin / Yang είναι έννοιες σχετικές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Το ένα υφίσταται σε σχέση με το άλλο. Η ισορροπία τους είναι δυναμική, ποτέ στατική. Αυτός είναι ο ένας τρόπος σκέψης. Το Yin και το Yang μεταφερόμενο στον ανθρώπινο οργανισμό αντιστοιχεί στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα με επίσης δυναμική ισορροπία και ποτέ στατική.
Από την ένωση των Yin και Yang προήλθε η ζωή με την μορφή ενέργειας, που ονομάζεται Τσι. Το Τσι έχει ένα συγκεκριμένο επαναληπτικό ρυθμό εμφάνισης γενετικά προγραμματισμένο.Παρουσιάζει δηλαδή ένα βιολογικό ρυθμό.
Αυτός, στη δυτική επιστήμη εξετάζεται από την χρονοβιολογία, κλάδος της κλασσικής ιατρικής, η οποία δίνει νέους ορισμούς στην έννοια του φυσιολογικού για τους διάφορους βιοχημικούς και ορμονικούς παράγοντες. Η έννοια του φυσιολογικού δεν εξαρτάται μόνο από την χρησιμοποιούμενη μέθοδο ή από το μέσο όρο ενός εξεταζόμενου πληθυσμού αλλά και από τη χρονική στιγμή κατά την οποία έγινε η συγκεκριμένη εξέταση. Αυτές οι ρυθμομετρικές εφαρμογές εισήγαγαν τον όρο χρονοδέσμη, που περιλαμβάνει τις φυσιολογικές τιμές μιας συγκεκριμένης λειτουργίας στις διάφορες ώρες της ημέρας ή του χρόνου. Αυτή η χρονοδέσμη μας επιτρέπει μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των φυσιολογικών και παθολογικών τιμών μιας εξέτασης.
Η ίδια η ασθένεια ασυγχρονίζει ή τουλάχιστον προκαλεί αναταραχή στην ισορροπία αυτού του βιορυθμού. Αυτή η έλλειψη συγχρονισμού μπορεί να φέρει παθολογικές απαντήσεις στην θεραπεία και να επιδεινώσει την κλινική πορεία του ασθενούς. Η θεραπεία λοιπόν πρέπει να συγχρονίσει τεχνικά τον οργανισμό και το αποτέλεσμά του είναι η ευρυθμία η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευεξίας του ατόμου.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μια λειτουργία ή ένα όργανο προσεγγίζεται πιο αποτελεσματικά υπολογίζοντας τον συγκεκριμένο χρόνο κυκλοφορίας της ζωτικής ενέργειας στο μεσημβρινό

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram