Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Παχυσαρκία - Το κόκκινο βοτάνι που βάζει φρένο στα λίπος !

 

Το λουλούδι που δίνει στο αφέψημά του έντονο βυσσινί χρώμα και ιδιαίτερη γεύση, αποτελεί και μια φυσική εναλλακτική επιλογή που ενδεχομένως να αντικαταστήσει τα τρέχοντα φάρμακα διαχείρισης βάρους, αποτρέποντας τη γιγάντωση του φαινομένου της παχυσαρκίας

Οι αντιοξειδωτικές δράσεις του ιβίσκου θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο το βάρος και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Δύο ήταν οι ενώσεις του φυτού Hibiscus Sabdariffa που απασχόλησαν τους ερευνητές και τέθηκαν υπό το μικροσκόπιο για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητάς τους στην αναστολή του σχηματισμού λιποκυττάρων: 

 Ο Ιβίσκος είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που έχει τη φυσική δυνατότητα να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Με περίπου 200 είδη και πάνω από 5.000 υβρίδια που συνδέονται με το γένος, ιβίσκος μπορεί να έχετε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων μπροστά σας .

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις (φαινολικά εκχυλίσματα) και το οργανικό οξύ (υδροξυκιτρικό οξύ).

Ο κοινός ιβίσκος, Hibiscus sabdariffa, πιο συχνά καλλιεργείται σε θερμές εύκρατες περιοχές .Μπορεί να φτάσει έως και 8 πόδια στο ύψος και διαθέτει βυσσινί λουλούδια, λοβωτά φύλλα με κόκκινες φλέβες, ανοιχτά κίτρινα λουλούδια και ένα μεγάλο κόκκινο κάλυκα. Ο κάλυκας (ένας έλικας μέσα στα πέταλα ), είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την πικάντικη γεύση του ιβίσκου ».
Τα λιποκύτταρα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των επιπέδων ενέργειας και του σακχάρου του σώματος. Ωστόσο, όταν η πρόσληψη ενέργειας υπερβαίνει τις καθημερινές δαπάνες, μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των λιποκυττάρων, συμβάλλοντας στην παχυσαρκία.

Τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα που εξετάστηκαν υποβλήθηκαν ξεχωριστά σε επεξεργασία με φαινολικά εκχυλίσματα και υδροξυκιτρικό οξύ πριν μετατραπούν σε λιποκύτταρα. Όπως ανέδειξε η μελέτη, αν και τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με υδροξυκιτρικό οξύ δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στην περιεκτικότητα των λιποκυττάρων σε λίπος, τα κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φαινολικά εκχυλίσματα είχαν 95% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με τα κύτταρα ελέγχου.

«Τα φαινολικά εκχυλίσματα του ιβίσκου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός προϊόντος υγιεινής διατροφής που είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση του σχηματισμού των λιποκυττάρων, αλλά και στην παράκαμψη των κακών παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων» επισημαίνει ο καθηγητής δρ. Benu Adhikari, από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου RMIT.


Οι πολύτιμες ενώσεις


Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε διάφορες πηγές τροφίμων όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Όταν καταναλώνονται, τα αντιοξειδωτικά απομακρύνουν την οξείδωση που σχηματίζεται στο σώμα μας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην πρόληψη ασθενειών.

Από την έρευνα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι πολυφαινόλες του ιβίσκου παρουσίασαν παρόμοιες ιδιότητες αναστολής των πεπτικών ενζύμων με ορισμένα φάρμακα για τη διαχείριση της παχυσαρκίας.

Ο Ιβίσκος είναι ένα φυσικό διουρητικό, ανοίγει τις αρτηρίες, και μπορεί να δρα ως φυσικός αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, που σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που συ στέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες αναστέλλουν το πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται λιπάση. Αυτό το ένζυμο βοηθά στη διάσπαση του λίπους σε μικρότερα μέρη, έτσι ώστε να απορροφηθούν από τον οργανισμό μέσω του εντέρου. Τα περιττά λίπη μετατρέπονται σε λιποκύτταρα.

Με την αναστολή του ενζύμου της λιπάσης, το λίπος δεν μπορεί να απορροφηθεί και έτσι περνάει από το παχύ έντερο ως απόβλητο.

«Επειδή αυτές οι πολυφαινολικές ενώσεις είναι φυτικής προέλευσης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν λιγότερες ή και καθόλου παρενέργειες», δήλωσε η δρ. Manisha Singh επικεφαλής της έρευνας και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου RMIT.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει στο μέλλον να εμπλουτίσει προϊόντα υγιεινής διατροφής με τα φαινολικά εκχυλίσματα. Όπως αναφέρουν, λόγω του σφαιροειδούς τους σχήματος, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός δροσιστικού ποτού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ & ΕΔΩ