Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λαχανίδα - Από ποιες ασθένειες προστατεύει !

Είναι ένα πράσινο, φυλλώδες, σταυρανθές λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Η λαχανίδα (kale) είναι μέλος της οικογένειας Brassicaceae, όπως το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Τα πιθανά οφέλη του περιλαμβάνουν καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη πέψη και προστασία από τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τη διατροφική σύνθεση του λάχανου, τα οφέλη του για την υγεία και γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε πολύ από αυτό.

Για ποιο λόγο είναι καλό το λάχανο;

Περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, βιταμίνες C και Κ και σίδηρο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις ανεπιθύμητες τοξίνες που παράγονται από φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Αυτές οι τοξίνες, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, είναι ασταθή μόρια. Εάν συσσωρευτούν πολλές από αυτές στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Καρδιακές παθήσεις.

Αρκετά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο λάχανο μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Κάλιο. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά την αύξηση της πρόσληψης καλίου με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο παρέχει το 3,6% της ημερήσιας απαίτησης σε κάλιο για τους ενήλικες.

Διατροφικές ίνες: Μελέτη του 2016 διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης διαιτητικών ινών και των χαμηλότερων επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή "κακή" χοληστερόλη).

Η χλωροφύλλη στον καρκίνο: Το λάχανο και άλλα πράσινα λαχανικά που περιέχουν χλωροφύλλη εμποδίζουν τον οργανισμό να απορροφήσει ετεροκυκλικές αμίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες παράγονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί συνδέουν αυτές τις χημικές ουσίες με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει πολλή χλωροφύλλη, αλλά η χλωροφύλλη δεσμεύει αυτές τις καρκινογόνες ουσίες και τις εμποδίζει να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, το λάχανο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο λάχανο, όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο και το σελήνιο, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Φυτικές ίνες: Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.


Υγεία των οστών.
Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα για το σχηματισμό υγιών οστών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο παρέχει περίπου πέντε φορές τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ, 15-18% ασβέστιο και 7% φώσφορο.

Πέψη.
Το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στην προώθηση της τακτικής κίνησης του εντέρου και στη γενικότερη υγεία του πεπτικού συστήματος.

Δέρμα και μαλλιά.
Το λάχανο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο, ένα καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.
Το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών.
Το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C για να σχηματίσει και να διατηρήσει το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που δίνει δομή στο δέρμα, τα μαλλιά και τα οστά. Το λάχανο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο παρέχει περισσότερο από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α και 23% της βιταμίνης C.

Υγεία των ματιών.
Το λάχανο περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, έναν συνδυασμό αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας.

Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία των ματιών.

Θρεπτικά συστατικά στην λαχανίδα

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ποσότητα κάθε θρεπτικού συστατικού σε ένα φλιτζάνι βρασμένο kale (περίπου 120 γραμμάρια), χωρίς προσθήκη αλατιού.

Θρεπτικό στοιχείο Ποσότητα σε 1 φλιτζάνι Καθημερινή ανάγκη ενός ενήλικου

  • Ενέργεια (θερμίδες) 42,5 1,800-3,000
  • Υδατάνθρακες σε γραμμάρια (g) 6,3 (συμπεριλαμβανομένων 1,4 g ζάχαρης) 130
  • Ίνες (g) 4,7 22,4-33,6
  • Πρωτεΐνη (g) 3,5 46-56
  • Ασβέστιο σε χιλιοστόγραμμα (mg) 177 1.000-1.200
  • Σίδηρος (mg) 1 8-18
  • Μαγνήσιο (mg) 29,5 32-420
  • Φώσφορος (mg) 49,6 700
  • Κάλιο (mg) 170 4.700
  • Νάτριο (mg) 18,9 2.300
  • Ψευδάργυρος (mg) 0,3 8-11
  • Χαλκός (mcg) 0,8 900
  • Μαγγάνιο (mg) 0,6 1,8-2,3
  • Σελήνιο σε μικρογραμμάρια (mcg) 1,1 55
  • Βιταμίνη C (mg) 21 75-90
  • Φολικό οξύ (mcg DFE) 76,7 400
  • Βεταΐνη (mg) 0,4 (δεν υπάρχουν στοιχεία)
  • Β-καροτίνη (mcg) 2.040 (δεν υπάρχουν στοιχεία)
  • Λουτεΐνη + ζεαξανθίνη (mcg) 5.880 (δεν υπάρχουν στοιχεία)
  • Βιταμίνη Ε (mg) 1,9 15
  • Βιταμίνη Κ (mcg) 494 90-120
  • Βιταμίνη Α (mcg RAE) 172 700-900

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση λάχανου


Η Environmental Working Group, η οποία αξιολογεί ετησίως μια σειρά προϊόντων, τοποθέτησε το kale στην τρίτη θέση στον κατάλογο των φρούτων και λαχανικών που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μόλυνση με φυτοφάρμακα το 2019. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά το λάχανο πριν το φάτε.
Ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση λάχανου για τους ακόλουθους λόγους

Αποκλειστές του συμπλέγματος Β.
Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν συχνά αυτό το είδος φαρμάκων για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν συχνά αυτό το είδος φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα που χρησιμοποιούν β-αναστολείς θα πρέπει να τρώνε με μέτρο τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως το λάχανο.

Νεφροπάθεια.

Η υπερβολική πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για τα άτομα με κακή λειτουργία των νεφρών. Εάν τα νεφρά δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν την περίσσεια καλίου από το αίμα, η υπερβολική πρόσληψη καλίου μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρα.

Αραιωτικά του αίματος.
Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών όπως η βαρφαρίνη.
Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram