Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ιαπωνικές συμβουλές για να μην παχύνετε και να ζείτε καλά.

Σύμφωνα με την Hara Hachibu, ειδική στην αντιγηραντική ιατρική στην κλινική ευεξίας Vicente Mela, Sha Wellness Clinic, η φροντίδα του βάρους σας είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να παρατείνετε τη ζωή σας. Μάλιστα, όπως είπε κατά την παρουσίαση της Kobho Labs, μιας νέας μάρκας διατροφικών καλλυντικών που ειδικεύεται σε προϊόντα αντιγήρανσης, επισκέφθηκε την Ιαπωνία για να εξηγήσει τα βήματα που μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να διαχειριστούν την υγεία τους.

«Μπορείτε να φάτε μέχρι να χορτάσετε, να είστε χορτάτοι αλλά να μένετε λίγο πεινασμένοι. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Ιάπωνες, ειδικά αν δεν πρόκειται να ξοδέψετε πολλές θερμίδες», και μας εξηγεί από τι αποτελείται το Hara Hachi Bu, ένας «ιδιότυπος θερμιδικός περιορισμός» που εφαρμόζουν οι κάτοικοι της Οκινάουα. «Μην τρώτε πάνω από το 80% από αυτά που θα θέλατε να φάτε». 

Αυτή η απλή και αποτελεσματική φιλοσοφία τους επιτρέπει να διατηρούν μια υγιή οικονομία θερμίδων ανά πάσα στιγμή. Είναι σαν να αποφασίζετε να μην ξοδεύετε πάνω από το 80% του εισοδήματός σας. Φυσικά, έχουν πάντα χρήματα διαθέσιμα για ιδιοτροπίες και έκτακτες ανάγκες - ποτά και σνακ πριν από το δείπνο", εξηγεί ο ειδικός στο βιβλίο του Joven a cualquier edad.

Βοηθά στον έλεγχο του βάρους και παρατείνει το προσδόκιμο ζωής

Ο Dr Mera λέει ότι από τότε που ανακάλυψε αυτή τη συνήθεια, τη συστήνει στους υπέρβαρους ασθενείς του στο ιατρείο του. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος θερμιδικός περιορισμός, έχει και άλλα οφέλη για την υγεία αφού έχει αποδειχθεί ότι ο τόπος καταγωγής αυτής της πρακτικής, το νησί της Οκινάουα, έχει μεγαλύτερο αριθμό μακροζωίας. «Ίσως το ιδιαίτερο στυλ του θερμιδικού περιορισμού τους έχει να κάνει πολύ με αυτό», λέει o Mera. Με λίγα λόγια, είναι ένας άλλος τρόπος να ονομάσουμε το κλασικό «τρώω καλά αλλά σηκώνομαι από το τραπέζι με ένα ελαφρύ αίσθημα πείνας».


Πώς να το πραγματοποιήσετε

Αν έχετε συνηθίσει τον δυτικό τρόπο κατανάλωσης ενός πλήρους γεύματος, μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να εφαρμόσετε το Hara Hachijo στην πράξη, αλλά είναι εκπληκτικά εύκολο". Στη δυτική διατροφή, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα αποτελούνται συνήθως από τρία πιάτα, με θερμιδικό φορτίο 20% για το ορεκτικό, 60% για το κυρίως πιάτο και 20% για το επιδόρπιο. Τότε είναι πολύ εύκολο να κάνετε έναν βιώσιμο και υγιεινό θερμιδικό περιορισμό κρατώντας το κυρίως πιάτο και παραλείποντας το ορεκτικό ή το επιδόρπιο", εξηγεί ο ειδικός.



Το να τρώτε αργά βοηθάει

Πριν από λίγο καιρό, η διατροφολόγος Paola Rosso εξήγησε ότι το να τρως αργά μπορεί να στείλει στον εγκέφαλο ένα αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό". Προκειμένου να σηκωθείτε από το τραπέζι νιώθοντας λίγο πεινασμένοι ή για να διακρίνετε μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας, μερικές φορές είναι απαραίτητο να δώσετε χρόνο στο στομάχι να στείλει ένα σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο όταν τρώτε.  

Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά. 

Και κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων λεπτών συνεχίζουμε να τρώμε, και μερικές φορές αυτή η πρόσληψη μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άρρωστοι από την υπερκατανάλωση τροφής", εξηγεί, συνιστώντας να σταματήσουμε να τρώμε λίγο πριν νιώσουμε αυτή την αίσθηση. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Mera αφιερώνει ένα κεφάλαιο του βιβλίου του στην εισαγωγή της αργής, συνειδητής κατάποσης. Αυτό δεν γίνεται μόνο για να αισθανθούμε χορτάτοι, αλλά και για να βελτιώσουμε την πεπτική διαδικασία γενικότερα. 'Υπολογίζεται ότι το 10% της πέψης λαμβάνει χώρα στο στόμα. Αυτό οφείλεται στην άλεση της τροφής και στην ενεργοποίηση των ενζύμων στο σάλιο', εξηγεί ο ειδικός. Επομένως, το αργό και σχολαστικό μάσημα της τροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος.

Ανατολίτικα superfoods που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας:


Miso: Βοηθά στην πέψη και έχει άμεση επίδραση στη γήρανση.

Lychee: «Έχει διπλάσια βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το κολλαγόνο του δέρματος», εξηγεί ο Mera.

Δαμάσκηνο Umeboshi: είναι ένα ιαπωνικό τουρσί που δίνει ενέργεια και ρυθμίζει την κακή χοληστερόλη.

Azuki: Αυτό το ιαπωνικό όσπριο έχει χορταστική δύναμη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.


Φύκια Kombu: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτική δύναμη.

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ