Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα 50gr δαμάσκηνα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οδηγεί σε οστεοπόρωση

 Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.
  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τα οστά έχουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματος και του μεγέθους τους, ανταποκρινόμενα στο μέγεθος και το είδος των μηχανικών φορτίων που δέχονται.

Ωστόσο, στην περίπτωση των οστεοπορωτικών ασθενών παρατηρούνται μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα.

Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των οστεοπορωτικών ασθενών.

Αυτή την εβδομάδα, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) στο συνέδριο Experimental Biology 2022, παρουσιάστηκε έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποτρέψουν ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Janhavi Damani, υποψήφια διδάκτωρ στο Pennsylvania State University, ένα μειωμένο επίπεδο οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στην μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστών.

Η έρευνά της δείχνει ότι ορισμένες ενώσεις στα δαμάσκηνα μπορεί να αποτρέψουν αυτήν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.


Τα δαμάσκηνα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που οδηγεί σε οστεοπόρωση

Η Damani είπε ότι ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση δύο διαφορετικών δόσεων κατανάλωσης δαμάσκηνων στους δείκτες φλεγμονής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα εκχυλίσματα πολυφαινόλης που βρίσκονται στα δαμάσκηνα μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά. Μειώνουν τη φλεγμονή σε έναν ειδικό τύπο οστικών κυττάρων, που ονομάζονται οστεοκλάστες. Οι οστεοκλάστες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συντήρηση, την επισκευή και την αναδόμηση των οστών.

Οι συμμετέχουσες στην μελέτη ήταν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χαμηλή βαθμολογία οστικής πυκνότητας (ένδειξη οστεοπόρωσης).


Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Στην πρώτη ομάδα ανατέθηκε να τρώει 50 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 6 δαμάσκηνα που αντιστοιχεί/ούν σε 60 θερμίδες. Για να κάψετε τις θερμίδες θα πρέπει να κάνετε αεροβική άσκηση για 8 λεπτα!)
  • Στη δεύτερη ομάδα ανατέθηκε να τρώει 100 g δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 12 δαμάσκηνα)
  • Η τρίτη ομάδα έλαβε οδηγίες να μην φάει καθόλου δαμάσκηνα για ένα ολόκληρο έτος


Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από τις γυναίκες για να αναζητήσει δείκτες φλεγμονής.

Αφότου εξέτασαν τα δεδομένα, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων, όντως φαινόταν να βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση περίπου 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί δυνητικά να μειώσει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αυτές είναι δείκτες φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες”, είπε η Damani.


Οστεοπόρωση: Διατροφή για να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα ευρήματα αυτής της μελέτης για την πρόληψη της μελλοντικής απώλειας οστών.

“Τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και μέταλλα, όπως ο χαλκός και το μαγνήσιο. Αυτά είναι σημαντικά για γερά οστά. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες και προανθοκυανιδίνες. Αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και να μειώσουν τη φλεγμονή”, είπε.


Προτείνει να προσθέσετε δαμάσκηνα στο καθημερινό σας μενού, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό σε συνταγές.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, εάν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε δαμάσκηνα. Αν φάτε πάρα πολλά με την μία μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram