Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άνοια : Πώς συνδέεται με την υπέρταση

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που υφίστανται βλάβες από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να εμπλέκονται στη γνωστική έκπτωση και την ανάπτυξη άνοιας.

Η άνοια αφορά περίπου 50 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, με τον αριθμό των πασχόντων να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Η πάθηση προς το παρόν είναι ανίατη, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι για κάθε πέντε χρόνια που καθυστερεί η απαρχή της μειώνεται κατά 50% ο αριθμός των θανάτων.

Η υπέρταση είναι γνωστό ότι προκαλεί άνοια και βλάπτει την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό πώς ακριβώς η υπέρταση βλάπτει τον εγκέφαλο και ποιες συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζονται.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «European Heart Journal» δείχνει τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.


Η μελέτη συγκέντρωσε πληροφορίες από μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου, γενετική ανάλυση και δεδομένα παρατήρησης από χιλιάδες ασθενείς για να εξετάσει τις επιπτώσεις της υπέρτασης στη γνωστική λειτουργία. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τα ευρήματά τους σε μια άλλη μεγάλη ομάδα ασθενών στην Ιταλία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αλλαγές σε εννέα περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονταν με την υπέρταση και τη γνωστική έκπτωση.
Αυτές οι περιφερειακές αλλαγές περιλάμβαναν μείωση του όγκου του εγκεφάλου και της επιφάνειας του φλοιού, αλλαγές στη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου και αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Χρησιμοποιώντας αυτό τον συνδυασμό προσεγγίσεων απεικόνισης, γενετικής και παρατήρησης εντοπίσαμε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ονομάζονται κέλυφος φακοειδούς πυρήνα και συγκεκριμένων περιοχών λευκής ουσίας. Πιστεύαμε ότι αυτές μπορεί να είναι οι περιοχές, όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, όπως η απώλεια μνήμης, οι δεξιότητες σκέψης και η άνοια. Όταν ελέγξαμε τα ευρήματά μας μελετώντας μια ομάδα ασθενών στην Ιταλία που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώσαμε ότι τα μέρη του εγκεφάλου που είχαμε εντοπίσει είχαν όντως επηρεαστεί», δηλώνει ο Τόμας Γκούζικ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Ιατρικό Κολέγιο του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα «μπορεί να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέους τρόπους για τη θεραπεία των γνωστικών βλαβών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση».

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ