Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σαλέπι της ζεστασιάς και της τόνωσης !

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Το σαλέπι είναι ένα ρόφημα εύγευστο που πίνεται κυρίως από τους λαούς στην Εγγύς Ανατολή και στην Ελλάδα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όμως αν κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα δεις ότι και στο Μοναστηράκι υπάρχουν ακόμα πλανόδιοι πωλητές που πουλάνε σαλέπι από τα ελληνικά βουνά.

Οι κόνδυλοι αρχικά βρέχονται με ζεματιστό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν και το οποίο αν παραμείνει, προσδίδει στο σαλέπι γεύση πικρή και δυσάρεστη. Στη συνέχεια αποξηραίνονται και αλέθονται. Παρασκευάζεται αφέψημα της σκόνης, το οποίο γλυκαίνεται με ζάχαρη ή μέλι και αρωματίζεται με κανέλλα ή πιπερόριζα, που και αυτή είναι σκόνη από τη ρίζα του φυτού Ζιγγίβερις η φαρμακευτική (Zingiber officinale). Το σαλέπι μπορεί να είναι μία από τις τρεις επιτρεπόμενες επιλογές γεύσης για την παρασκευή παγωτού καϊμάκι.

Τι είναι το σαλέπι;

Το σαλέπι είναι ένα ζεστό, ημιδιαφανές λευκό, ελαφρά παχύρρευστο ρόφημα. 

Λειτουργεί ως αποσυμφορητικό της αναπνευστικής οδού, ανακουφίζει το στομάχι και τονώνει τον οργανισμό καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Παράλληλα, μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από όλους καθώς δεν περιέχει καφεΐνη ούτε κάποια άλλη διεγερτική ουσία.

Το σαλέπι είναι μια λευκή σκόνη και μπορείς να το βρεις χύμα ή συσκευασμένο. Προέρχεται από τον βολβό ενός σπάνιου είδους ορχιδέας που φύεται στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Είναι μάλιστα γνωστό από τα παλιά χρόνια για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, για αυτό άλλωστε και το αποκαλούσαν σερνικοβότανο.


Στην λαϊκή παράδοση το φυτό αυτό ονομάζεται σερνικοβότανο, γιατί πίστευαν πως αν ο μέλλων πατέρας έτρωγε μεγάλους βολβούς σαλεπιού θα γεννιόνταν αρσενικό παιδί. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου και καταδικάστηκε να γίνει φυτό γιατί είχε βιάσει μια ιέρεια κατά τη διάρκεια των βακχικών μυστηρίων.

Ζεστό ρόφημα σαλέπι


Υλικά για ένα φλιτζάνι

  • 1 φλιτζάνι γάλα & 1 φλιτζανάκι γάλα
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 1-2 κουταλάκια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι
  • Λίγη ζάχαρη άχνη
  • Λίγη κανέλλα σε σκόνη


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το σαλέπι με το γάλα στο μικρό φλιτζάνι μέχρι να δημιουργηθεί ένας χυλός χωρίς σβόλους.

Βάζουμε το γάλα από το μεγάλο φλιτζάνι σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τον χυλό, την κανέλλα και τη ζάχαρη, ανάβουμε το μάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.

Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε σε κούπα.

Γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα σε σκόνη.

Αν επιθυμούμε το σαλέπι μας πιο αραιό ή πιο πυκνό, αυξομειώνουμε αντίστοιχα την ποσότητα του σαλεπιού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 




το διαβάσαμε ΕΔΩ & με πληροφορίες από wikipedia