Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόνος στην πλάτη: Πότε δεν είναι «αθώος» – Τα ύποπτα συμπτώματα

 


Το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή πολλών μηνυμάτων σε όλο το σώμα. Στέλνει μηνύματα που μας λένε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, καθώς και τι συμβαίνει στον κόσμο.

Για παράδειγμα, βιώνουμε πίεση όταν κρατιόμαστε από τα χέρια ή αγκαλιάζουμε. Μας λέει ότι κάνει κρύο όταν στεκόμαστε στο χιόνι. Και μας λέει πότε νιώθουμε πόνο.



Αλλά το πώς είναι ο πόνος στην πλάτη και το πόσο έντονος είναι μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, ο καυστικός πόνος στην πλάτη για ένα άτομο μπορεί να μοιάζει με “γαργαλιστικός” πόνος για άλλον, ακόμα κι αν ο καθ’ αυτός πόνος προέρχεται από την ίδια πάθηση.

“Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα αισθήσεων που ενεργοποιούνται στο νευρικό σας σύστημα και αναγνωρίζονται από τον εγκέφαλό σας”, λέει η ειδική διαχείρισης πόνου, δρ. Teresa Dews. “Το νευρικό σύστημα ενός ατόμου μπορεί να ενεργοποιήσει νευρικές ίνες που επικοινωνούν τη θερμοκρασία, όπως το αίσθημα καύσου. Αλλά το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια αίσθηση πίεσης σε ένα άλλο άτομο, και μετά σε άλλο άτομο, θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαν αίσθημα μυρμηγκίασης ή δόνησης”.



Έτσι, αν νιώθετε κάτι σαν καυστικό πόνο στην πλάτη, αυτό απλά σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά ένας καυστικός πόνος δεν εξηγεί απαραίτητα την αιτία του πόνου.



Τι κάνουμε μόλις νιώσουμε καυστικό πόνο στην πλάτη

Η δρ. Dews συμβουλεύει όταν αισθανθείτε πόνο στην πλάτη σας, αρχικά να ρίξετε μια ματιά στην περιοχή. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη ή ζητήστε από έναν φίλο να ρίξει μια ματιά αν δεν μπορείτε να τον δείτε μόνοι σας.

Σημειώστε εάν βλέπετε εξάνθημα ή άλλη αλλαγή στο δέρμα σας και πώς φαίνεται. Είναι κοκκινωπό το δέρμα; Πρησμένο; Υπάρχει έκκριση υγρού, βγάζει φουσκάλες ή ξεφλουδίζει;


Πρέπει, επίσης, να σημειώσετε τυχόν άλλα συμπτώματα που έχετε, όπως:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Άλλοι πόνοι στο σώμα


Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να αξιολογήσετε τις πιθανές αιτίες για τον πόνο σας.

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στην πλάτη μαζί με αίσθημα καύσου
Έρπης ζωστήρας και μεθερπητική νευραλγία

Εάν ο καυστικός πόνος στην πλάτη συνοδεύεται από εξάνθημα (ιδιαίτερα ένα εξάνθημα που βγάζει φουσκάλες ή στάζει και είναι σε διάταξη σαν λωρίδα ή ταινία) μπορεί να έχετε έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε άτομα που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά. Αν και οι κηλίδες της ανεμοβλογιάς εξαφανίζονται, ο ιός παραμένει στο σώμα ανενεργός και μπορεί να επανεμφανιστεί ως έρπης ζωστήρας, μια επώδυνη ιογενής λοίμωξη.

“Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε έρπητα ζωστήρα, θα θέλετε να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να μετατραπεί σε μεθερπητική νευραλγία, το οποίο είναι ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου εάν δεν το αντιμετωπίσετε γρήγορα. Υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως, οι οποίες θα μειώσουν αμέσως τον πόνο και την ενόχλησή σας και θα βοηθήσουν στην πρόληψη του μακροχρόνιου πόνου”.

Η μεθερπητική νευραλγία μπορεί επίσης να αισθάνεται σαν πόνος με κάψιμο ή τσούξιμο στην πλάτη σας και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά την υποχώρηση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται τον πόνο συνεχώς, ενώ για άλλους, έρχεται και φεύγει. Εάν έχετε μεθερπητική νευραλγία, θα έχετε πόνο στην ίδια θέση με τον έρπητα ζωστήρα σας, αλλά όχι εξάνθημα.


Δισκοπάθειες

Με την πάροδο του χρόνου, οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να φθαρούν. Σκεφτείτε το σαν να κάθεστε σε έναν παλιό καναπέ και να βυθίζεστε ολοένα και πιο κάτω όσο περνούν τα χρόνια. Είναι η ίδια αρχή: τα “μαξιλάρια” ανάμεσα στους σπονδύλους σας έχουν χάσει την αντοχή τους και δεν σας προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Αυτό ονομάζεται εκφυλιστική νόσος δίσκων, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει επώδυνες αισθήσεις, όπως κάψιμο, καθώς και:

  • Μούδιασμα
  • Μυρμήγκιασμα
  • Πόνος που “ακτινοβολεί” στο κάτω μέρος της πλάτης


Ο εκφυλισμός των δίσκων είναι μια προοδευτική κατάσταση. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει ήπιος και στη συνέχεια να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ή μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”.
Καθώς οι δίσκοι σας συνεχίζουν να φθείρονται, μπορεί να είστε επιρρεπείς σε άλλες επώδυνες παθήσεις της πλάτης, όπως:

  • Σκολίωση
  • Δισκοκήλη
  • Ισχιαλγία
  • Σπονδυλική στένωση
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Σπασμοί στην πλάτη


Οι σπασμοί της πλάτης συμβαίνουν όταν οι μύες στην πλάτη σας τεντώνονται/σφίγγουν και δεν χαλαρώνουν. Οι σπασμοί μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά ή να αυξηθούν σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Μερικοί αισθάνονται τους σπασμούς στην πλάτη σαν πιο ήπιο ή θαμπό πόνο. Άλλες φορές, μπορεί να είναι έντονοι ή καυστικοί πόνοι που κάνουν δυσκολεύουν ακόμα και το περπάτημα ή το κάθισμα.


Αρθρίτιδα

Ακριβώς όπως μπορείτε να έχετε αρθρίτιδα στα χέρια σας και στα γόνατά σας και σε οποιαδήποτε άλλη άρθρωση, έτσι μπορείτε να έχετε αρθρίτιδα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτό μπορεί να είναι σαν καυστικός πόνος για μερικούς ανθρώπους.

Η σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια καταστροφή του χόνδρου που περιβάλλει και προστατεύει τις αρθρώσεις και τους δίσκους στην πλάτη σας. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και σε άτομα που είναι παχύσαρκα (ΔΜΣ > 25).


Αραχνοειδίτιδα

Η αραχνοειδίτιδα είναι μια σπάνια πάθηση των νεύρων που συνήθως εκδηλώνεται σαν έντονο τσούξιμο ή πόνος στην πλάτη. Πήρε το όνομά της από την “αράχνη”, επειδή η πάθηση προέρχεται από μια ουλή στους ιστούς που μοιάζουν με ιστό αράχνης.

Η αραχνοειδίτιδα είναι φλεγμονή των ευαίσθητων ιστών που περιβάλλουν τα νεύρα σας. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Συνήθως προκαλείται από χειρουργική επέμβαση ή άμεσο τραυματισμό ή χρόνια συμπίεση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης ή, περιστασιακά, από ιό ή βακτήρια.

Για μερικούς η αραχνοειδίτιδα δεν προκαλεί συμπτώματα. Για άλλους, προκαλεί πόνο στην πλάτη με μούδιασμα ή αίσθημα καύσου. Ο πόνος συνήθως επηρεάζει τα νεύρα ή την μέση και μπορεί να είναι εξουθενωτικός.


Καυστικός πόνος στην πλάτη: Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι


Εάν ο πόνος στην πλάτη σας είναι ήπιος ή νέος και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως εξάνθημα ή πυρετό, η δρ. Dews λέει ότι συνήθως είναι εντάξει να δοκιμάσετε κάποιες θεραπείες στο σπίτι πριν καλέσετε έναν γιατρό.
Μπορείτε να δοκιμάσετε απλά πράγματα όπως:Εφαρμογή πάγου ή θερμότητας στην περιοχή
Εφαρμογή τοπικών αλοιφών

Και πάλι, ο πόνος είναι το σώμα σας που σας λέει ότι κάτι συμβαίνει, οπότε φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν το χρειάζεστε. Αλλά να θυμάστε: Η πολύωρη/πολυήμερη παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Επίσης, οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση, η διαχείριση του άγχους και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πόνους της πλάτης.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram