Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μείωση του κίνδυνου καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 46%


 
Το χρώμα των λαχανικών αποκαλύπτει πολλά για τη θρεπτική τους αξία. Οι χρωστικές ουσίες μαρτυρούν την παρουσία πολλών ευεργετικών φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Τα παντζάρια έχουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα με αρκετές παραλλαγές ανάλογα την ποικιλία. Τρώγονται κρύα στις σαλάτες, αλλά και ζεστά στο φαγητό. Για χιλιετίες είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και τις θετικές επιδράσεις στο σώμα.

 

Τα παντζάρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από καρκίνου του παχέος εντέρου στο μισό! 

 

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη- έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 στην Ιταλία, 2 μερίδες παντζάρια εβδομαδιαίως (περίπου 100 γρ ωμά παντζάρια τη φορά), αρκούσαν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 46% στους ενήλικες!


Καταπολεμά τη φλεγμονή
Αυτή η κόκκινη ρίζα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τις βλάβες των κυττάρων και έχει αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και καρκίνου


Σε μια άλλη παρεμφερή μελέτη, η ίδια δόση παντζαριών συνδέθηκε με μείωση κατά 45% του καρκίνου του στομάχου. Το μυστικό αυτού του γλυκού πορφυρού λαχανικού, είναι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις μπεταλαΐνη και μπετανίνη. 

 Συμβάλουν στην εντερική κινητικότητα: Τα παντζάρια βοηθούν στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου, εφόσον τα τρώτε συχνά λόγω της μεγάλης ποσότητας ινών.


Σε αυτή την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα εκχύλισμα που περιείχε αυτές τις 2 ενώσεις, οι οποίες προστέθηκαν σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα (in vitro). Ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Η μπεταλαΐνη και η μπετανίνη του παντζαριού, προκάλεσαν τον ακαριαίο θάνατο (apoptosis) πάνω από το 80% των καρκινικών κυττάρων!!!
Πηγή έρευνας: Pubmed ID 27719921

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram