Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βασανίζεστε από πόνους στο μυοσκελετικό ; Υπάρχει η θεραπεία των trigger points !

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*

Το εσωτερικό του σώματος καλύπτεται από περιτονία. 

Η περιτονία είναι μια ταινία -ή φύλλο- του συνδετικού ιστού, κυρίως κολλαγόνου, κάτω από το δέρμα που συνδέει, σταθεροποιεί, περικλύει και διαχωρίζει τους μύες και άλλα εσωτερικά όργανα. 

Η περιτονία ταξινομείται ως προς το στρώμα σε επιφανειακή και εν τω βάθει και οι ίνες κολλαγόνου που την αποτελούν είναι προσανατολισμένες προς την κατεύθυνση της έλξης.

Τα trigger points της περιτονίας είναι οι “μυϊκοί κόμποι”, που πολλοί έχουμε ακούσει.


Φυσικά δεν είναι ακριβώς κόμποι αλλά τους αισθανόμαστε κάπως έτσι.
Είναι μικρά σημεία του μυός που δρουν διαφορετικά από τον υπόλοιπο μυ. Πολλοί διαφορετικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να γίνουν αιτία για τη δημιουργία trigger point, κάτι που οι μύες δε χρειάζονται και δε θα έπρεπε να έχουν. Τα σημεία αυτά είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην πίεση και υπάρχει το αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος όταν η περιοχή πιέζεται. Αυτό αυξάνει την τάση σε ολόκληρο το μυ και καμιά φορά μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό πόνο σε άλλη περιοχή του σώματος. Άλλες φορές ο πόνος μπορεί να αφορά όλο το μυ ή ακόμα και τις αρθρώσεις κοντά στην περιοχή. 

Τα trigger points εντοπίζονται σε εξαιρετικά σφιχτούς μύες, σε υπερπροπονημένους ή σε μύες που έχουν υπερδιαταθεί.

Τα trigger points οδηγούν σε μυϊκή δυσκαμψία και μείωση του εύρους κίνησης.


Συνήθως σχετίζονται με περιοχές όπου υπήρχε τραύμα. Μικροί τραυματισμοί μυϊκών ινών που προκάλεσαν τους μύες να έχουν αφύσικη δραστηριότητα. Κακή λειτουργία τους μυός επίσης μπορεί να δημιουργήσει trigger points. Αν χρησιμοποιείται κάποιος μυς ως εναλλακτικός, εξαιτίας βράχυνσης ή αδυναμίας κάπου αλλού στο σώμα, αυτός ο μυς θα στρεσαριστεί. Θα πρέπει να εργάζεται παραπάνω κατά τη διάρκεια διάφορων δραστηριοτήτων. Η αυξημένη τάση και μικροτραυματισμοί στο μυ μπορεί να τον ερεθίσουν. Ο συνεχής ερεθισμός θα προκαλέσει
την δημιουργία των trigger points. Δεν είναι σπάνιο να εμφανίζονται τέτοιοι κόμποι μετά από τραυματισμούς που χρειάστηκαν ακινητοποίηση. Πολλή μεγάλη δραστηριότητα, ή τραυματική δραστηριότητα μπορούν να προκαλέσουν trigger points. Σε ένα αθλητικό μασάζ τα σημεία αυτά είναι εμφανή. Αν δεν υπάρξει διάταση, ενδυνάμωση και άσκηση αφότου τα trigger points χαλαρώσουν, θα επανέλθουν.

Τα είδη των trigger points


Υπάρχουν τρία είδη μυϊκών σημείων πυροδότησης πόνου:

● Τα ενεργά (βασικά), των οποίων η παρουσία προκαλεί πόνο, περιορισμό της κίνησης, πόνο κατά την πίεση ή μετά τη διάταση (τέντωμα) του μυός.
● Τα δορυφορικά, που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από ένα ενεργό trigger point και δεν είναι τόσο επώδυνα. Συνήθως, απενεργοποιούνται όταν έχει ήδη απενεργοποιηθεί το βασικό σημείο πυροδότησης πόνου.
● Tα λανθάνοντα, στα οποία ενδέχεται να εξελιχθούν ορισμένα ενεργά trigger points, με αποτέλεσμα να παραμένουν ο περιορισμός της κίνησης των αρθρώσεων και ο μυϊκός σπασμός, ενώ ορισμένες φορές προκαλούν και πόνο. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Όταν ένα μυοσκελετικό πρόβλημα (π.χ. δυσκαμψία αυχένα) αντιμετωπιστεί με φάρμακα, κλασική φυσικοθεραπεία και ξεκούραση, ο ασθενής παρουσιάσει βελτίωση και μετά από λίγο εμφανίσει ξανά συμπτώματα, επειδή κατά τη θεραπεία
που έκανε δεν εντοπίστηκαν και δεν απενεργοποιήθηκαν τα trigger points που ενδεχομένως υπήρχαν.

Αναγκαία η σωστή διάγνωση

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ειδικός είναι να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και να εκτιμήσει το πρόβλημα και την αιτία του με βάση τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα συμπεράσματά τους: (α) να ψηλαφήσει την περιοχή του πόνου, (β) να ελέγξει τα αντανακλαστικά και τις αισθήσεις στο άκρο, (γ) να εξετάσει το εύρος της κίνησης και τους περιορισμούς της μυϊκής δύναμης του επώδυνου μυός, (δ) να αναπαράγει τον πόνο με πίεση στα σημεία πυροδότησης, και ε) με τη χρήση "ξηρού βελονισμού" για την πρόκληση αντανακλαστικών συσπάσεων σε συγκεκριμένα σημεία. Μια εξειδικευμένη αξιολόγηση θα καθορίσει αν ο πόνος προκαλείται από οστό, νεύρο ή μυ ή από συνδυασμό δύο ή τριών προβλημάτων και θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.


Πώς γίνεται η θεραπεία


Τα trigger points «απενεργοποιούνται» με δύο τρόπους:


Με ισχαιμικές πιέσεις και διατάσεις. Ο ειδικός κάνει τρεις πιέσεις εναλλάξ με διατάσεις στο εκάστοτε trigger point. Χρησιμοποιεί τον αντίχειρά του ή ένα ειδικό όργανο και πιέζει σταθερά στο σημείο πυροδότησης του πόνου με κυκλική φορά από έξω προς το κέντρο για 45-60 δευτερόλεπτα και με ένταση ανάλογη με την αντοχή του ασθενούς.

Οι πιέσεις αυτές αποκαλούνται ισχαιμικές, γιατί ελαττώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο και στη συνέχεια με την απομάκρυνση του δαχτύλου την επαναφέρουν απότομα. Μετά την ολοκλήρωση κάθε πίεσης, τοποθετείται πάγος στην περιοχή και ακολουθεί διάταση (τέντωμα) του μυός, ώστε να αποκτήσει τη χαμένη του ελαστικότητα.
● Με στεγνή βελόνα. Με την τεχνική της στεγνής βελόνας, οι θεραπευτές εισάγουν σε ένα trigger point μια αποστειρωμένη λεπτή και εύκαμπτη βελόνα μιας χρήσης, αντίστοιχη με αυτήν που χρησιμοποιείται στο βελονισμό, με σκοπό να χαλαρώσει ο μυς πιο γρήγορα. Έπειτα, ακολουθεί η διάταση του μυός. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι βοηθά και η ταυτόχρονη έγχυση φυσιολογικού ορού ή ξυλοκαΐνης. Την πρώτη ημέρα μετά την εφαρμογή της τεχνικής, ο ασθενής νιώθει βάρος και μούδιασμα στην περιοχή ή πιο έντονο πόνο από πριν. Ωστόσο, από τη δεύτερη ημέρα, ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί, καθώς ο μυς χαλαρώνει σταδιακά και αποκτά ελαστικότητα και δύναμη. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να εφαρμόσει στην περιοχή θεραπευτικό υπέρηχο και λέιζερ χαμηλής τάσης, που ενισχύουν τη διαδικασία επούλωσης. Αποτελεσματική είναι και η τοποθέτηση ειδικών ταινιών KINESIO TAPES (ταινίες υποστήριξης κίνησης) στην περιοχή, οι οποίες τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η αίσθηση κακουχίας.

Είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας μόνιμο;

Ωστόσο, εάν ο μηχανισμός ενεργοποίησης του πόνου επανενεργοποιηθεί, ο πόνος μπορεί να επανεμφανιστεί σε αυτή την περιοχή. Για παράδειγμα, εάν ο ασθενής επιβαρύνει υπερβολικά το σώμα, περπατάει λάθος, κινείται λάθος ή δεν ασκείται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, τα σημεία πυροδότησης του πόνου μπορεί να επανενεργοποιηθούν. Συνεπώς, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του θεραπευτή. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για την απενεργοποίηση των σημείων πυροδότησης στον αυχένα θα πρέπει να "σταματήσουν" κακές συνήθειες, όπως το να παρακολουθούν τηλεόραση με το κεφάλι σε ψηλό μαξιλάρι ή να σκύβουν για να εργαστούν στον υπολογιστή. Τα σημεία πυροδότησης μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, όπως η οστεοαρθρίτιδα, λόγω δυσλειτουργίας στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η εξάλειψη των σημείων πυροδότησης του πόνου στους γύρω μύες δεν θα σταματήσει τον πόνο, αλλά θα τον ανακουφίσει σημαντικά.

Άλλες αιτίες υποτροπιάζοντος πόνου περιλαμβάνουν διάφορες σκελετικές ασυμμετρίες (δυσόστωση) και μορφολογικές διαταραχές, όπως η σκολίωση, η κύφωση και η πλατυποδία.

Είναι βελονισμός;

Για την απελευθέρωση των trigger points, χρησιμοποιείται βελόνα ίδια με αυτήν του βελονισμού, αλλά οι δύο μέθοδοι διαφέρουν σε δύο βασικά σημεία:
● Η τεχνική της στεγνής βελόνας χρησιμοποιεί μία μόνο βελόνα και ακολουθείται πάντοτε από διατάσεις του μυός, ενώ ο βελονισμός χρησιμοποιεί πολλές βελόνες και δεν εφαρμόζει τις διατάσεις ως μέσο ανακούφισης.
● Η απελευθέρωση του trigger point γίνεται με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σημείων στους μυς, προκαλώντας τη χαλάρωση του μυός, τη βελτίωση της ελαστικότητάς του και την ανακούφιση από τον πόνο, σε αντίθεση με το βελονισμό, του οποίου η παυσίπονη δράση οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών από τον οργανισμό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram