Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία για ένα υγιές Νευρικό Σύστημα

Το νευρικό σύστημα αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα του οργανισμού ενώ ο ρόλος του στην υγείας είναι πολύ σημαντικός. Οι κύριες δράσεις του είναι η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει από όλα τα όργανα και ιστούς του σώματος, η σκέψη καθώς και ο συντονισμός των ζωτικών λειτουργιών.

Το νευρικό σύστημα αποτελεί το σύστημα που ρυθμίζει και ελέγχει την λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς επίσης και την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία. Αποτελεί επίσης την έδρα των ψυχικών λειτουργιών και επιπλέον μέσω των αισθητήριων οργάνων (μάτι, αυτί, δέρμα, γλώσσα, μύτη) συμβάλλει στην αντίληψη του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Αποτελείται κυρίως από εξειδικευμένα κύτταρα, τους νευρώνες, των οποίων η λειτουργία είναι να υποδέχονται αισθητικά ερεθίσματα και να τα μεταφέρουν στα εκτελεστικά όργανα, δηλαδή τους μύες και τους αδένες.


Οι πληροφορίες για τις μεταβολές αυτές συλλέγονται από τους υποδοχείς και μεταβιβάζονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τα όργανα του νευρικού συστήματος είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, που αποτελούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα νεύρα, που αποτελούν το περιφερικό νευρικό σύστημα.



Η υγεία του νευρικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής.

 

Ποια είναι όμως αυτά τα διατροφικά συστατικά τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή νευρική λειτουργία;

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελούν μία ομάδα βιταμινών, οι οποίες συμμετέχουν και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και συνεργούν μεταξύ τους. Η κύρια νευρική τους δράση εξασφαλίζει τη δημιουργία και μετάδοση των νευρικών σημάτων. Κάθε βιταμίνη Β, διαδραματίζει ξεχωριστό και εξίσου σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ωστόσο καλό είναι να λαμβάνονται όλες μαζί.

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη παραγωγή μυελίνης, κύριο συστατικό των εγκεφαλικών κυττάρων που επιτρέπει την επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους. Χρόνια ανεπάρκεια Β12, έχει βρεθεί από μελέτες ότι μπορεί να οδηγήσει σε άνοια, νόσο Alzheimer και περιφερειακή νευροπάθεια. 

Κύρια συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι η αδυναμία, η κόπωση και το αίσθημα μουδιάσματος.

Η βιταμίνη Β6 αποτελεί επίσης μια πολύ σημαντική βιταμίνη η οποία δρα και συνεργεί με τη βιταμίνη Β12. Συμμετέχει στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας, στη δράση των νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, ενώ συμβάλλει και στην ηρεμία του οργανισμού. 

Έλλειψη βιταμίνης Β6, μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα.

Το φολικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία συμμετέχει τόσο στη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλεόν, η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθούν στην ηρεμία, στην καλή λειτουργία των νεύρων, στην μνήμη και στην συγκέντρωση.


Κάλιο

Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτη ο οποίος αποτελεί κύριο στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Ρυθμίζει τα νευρικά σήματα μεταξύ των κυττάρων. και συγκεκριμένα φαίνεται να ρυθμίζει πότε θα σταματήσει να μεταδίδεται ένα νευρικό σήμα βοηθώντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. 

Η δράση του απαιτεί την ύπαρξη νατρίου στον οργανισμό
.
Χαλκός

Όπως και η βιταμίνη Β6, έτσι και ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. 

Έλλειψη χαλκού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο νωτιαίο μυελό και κακή λειτουργία των νευρώνων.


Λιπαρά οξέα

Επιπλέον των βιταμινών, πολλά λιπαρά οξέα συμμετέχουν επίσης στην υγεία του νευρικού συστήματος. Tα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το DHA είναι απαραίτητο για τη νευρική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή ζωή μέχρι και τα δύο πρώτα έτη. Επιπλέον λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης του, μειώνει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε επηρεασμό των νευρικών κυττάρων στη μετέπειτα ζωή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26828517

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1