Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το ιδανικό υποκατάστατο κρέατος με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα – Θα το δοκιμάσετε;

Οι επιλογές του σήμερα θα κρίνουν το αύριο, τόσο στην υγεία μας όσο και στην «υγεία» του πλανήτη. Μια νεότερη έρευνα επισημαίνει το μικροσκοπικό αλλά θαυματουργό φύκι που θα συμβάλει θετικά και στα δύο

Διπλό είναι το όφελος που μπορεί να προσφέρει η σπιρουλίνα: από τη μία συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας και από την άλλη κάνει καλό στο περιβάλλον. Αυτά είναι τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης από το Ισραήλ, που ίσως σας προτρέψουν να την καταναλώνετε συχνότερα ή και -γιατί όχι- να την αντικαταστήσετε με το κόκκινο κρέας.

Τα γαλαζοπράσινα αυτά φύκια συγκαταλέγονται στις υπερτροφές, καθώς είναι πλούσια σε σε πρωτεΐνες, σίδηρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που αρκετοί vegans έχουν εντάξει τη σπιρουλίνα στην καθημερινή τους διατροφή.

Όπως κατέληξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Marine Biotechnology, σε σύγκριση με το βόειο κρέας, η σπιρουλίνα θεωρείται πιο υγιεινή επιλογή τροφής και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιώσιμο υποκατάστατο κρέατος.

Εκτός όμως από τη διατροφική της αξία, η σπιρουλίνα έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με το κρέας. Είναι ήδη γνωστό ότι η κτηνοτροφία απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης. Από την εκτροφή των βοοειδών, εκλύονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενώ η επεξεργασία του κρέατος απελευθερώνει άλλα 100 κιλά μεθανίου. Επιπλέον, ένα κιλό βοδινού κρέατος υπολογίζεται ότι χρειάζεται 1.450 λίτρα νερού και 340 τετραγωνικά μέτρα γόνιμης γης.

Γι’ αυτό, ως μια οικολογική λύση, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν τη σπιρουλίνα ως κατάλληλο υποκατάστατο του κρέατος. Στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν τη σπιρουλίνα που καλλιεργείται σε μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Ισλανδία, σε κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο και για κάθε κιλό κρέατος που αντικαθίσταται με τη σπιρουλίνα, θα εξοικονομηθούν 1.400 λίτρα νερού, 340 τετραγωνικά μέτρα γόνιμης γης και θα αποτραπεί η εκπομπή περίπου 100 κιλών αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Αυτό οφείλεται στη φύση της σπιρουλίνας, καθώς πρόκειται για έναν αυτότροφο οργανισμό, που βασίζεται στη φωτοσύνθεση και το διοξείδιο του άνθρακα για ενέργεια. Η παραγωγή τους θα βοηθούσε στην απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα και θα μείωνε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές είναι να υιοθετήσουν λίγη σπιρουλίνα στα γεύματα και τη διατροφή τους αντί για μοσχαρίσιο κρέας», αναφέρει σχετικά ο συν-συγγραφέας Asaf Tzachor, ερευνητής στη Σχολή Αειφορίας του Πανεπιστημίου Ράιχμαν. «Είναι πιο υγιεινή, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη επιλογή. Όποια αλλαγή επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο θα πρέπει να εκδηλώνεται στις διατροφικές μας επιλογές» συμπληρώνει.

Η σπιρουλίνα παράγεται και στη χώρα μας, στη Νιγρίτα του νομού Σερρών, αφού προηγήθηκε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την επιλογή καταλληλότητας του τόπου και αρκετές εταιρίες παραγωγής δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 


το διαβάσαμε ΕΔΩ