Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

10 διαφορετικά είδη ξηρών καρπών και τα οφέλη του καθενός στην υγεία μας

Η διατροφική αξία τους βοηθά στη βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού σε διάφορους τομείς.
Μπορεί οι ξηροί καρποί να είναι ευχάριστα σνακ, τα οποία καταναλώνονται σε διάφορες ώρες της ημέρας, όμως, η διατροφική αξία τους βοηθά στη βελτίωση του ανθρώπινου οργανισμού σε διάφορους τομείς.

Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω - 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες. 

Η κατανάλωσή τους προσφέρει:

  1. Μείωση της LDL χοληστερόλης σε ποσοστό (8-12%) και αύξηση της HDL χοληστερόλης σε ποσοστό (6-12%).
  2. Μείωση κατά 10,2% κατά μέσο όρο το επίπεδο των τριγλυκεριδίων.
  3. Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αργινίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για να παραχθεί μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά τις αρτηρίες να διασταλούν μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο σε ποσοστό 30-50%.
  4. Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.
  5. Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου.
  6. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  7. Αντικαρκινική προστασία. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή διαπίστωσε ότι όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.
  8. Η συχνή και λογική κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αποδειχθεί ότι δεν αυξάνει το σωματικό βάρος.

Δείτε για τα 10 διαφορετικά είδη ξηρών καρπών και τα οφέλη του καθενός στην υγεία μας


1. Λιναρόσπορος: Είναι αποτελεσματικοί ενάντια σε καρκινογόνους όγκους. Ειδικότερα, σε εκείνους του στήθους και του προστάτη. Επίσης, αποτρέπουν τις φλεγμονές.

2. Σουσάμι: Κάνει καλό στην πίεση και την καρδιά και αποτρέπει εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια. Βελτιώνει τα νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά και μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος.

3. Κολοκυθόσποροι: Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ βοηθούν και στην ελαστικότητα του δέρματος.

4. Αμύγδαλα: Μειώνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και μειώνουν το σωματικό λίπος.

5. Καρύδια: Μειώνουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες, ενώ προστατεύουν και από τον καρκίνο του προστάτη.

6. Ηλιόσποροι: Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

7. Φιστίκια Αιγίνης: Έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, μειώνουν την όρεξη, ενώ βοηθούν και στην απώλεια του σωματικού βάρους.

8. Κάσιους: Αποτρέπουν την αναιμία, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προστατεύουν από την κούραση.

9. Φουντούκια: Βοηθούν τα κόκαλα και τους μυς, βελτιώνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Επίσης, αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

10. Φιστίκια: Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ αποτρέπει και τη σκλήρωση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από  

https://el.wikipedia.org 

link