Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ροδιόλα – Ιδιότητες και παρενέργειες

Η ροδιόλα, με τις πολλές ιδιότητες και ορισμένες παρενέργειες, είναι ένα ανθοφόρο βότανο που φύεται σε ψυχρές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο της Ευρώπης και της Ασίας. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και άλλες ψυχρές, ορεινές περιοχές. Η ροδιόλα έχει ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν το άγχος, την κατάθλιψη, την κόπωση και τους πονοκεφάλους.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Από την άλλη, η ροδιόλα προκαλεί ορισμένες παρενέργειες που δεν φαίνεται να είναι τόσο σοβαρές αν ακολουθείτε η ΗΣΔ.


Ροδιόλα – Ιδιότητες

Ακολουθούν μερικές από τις δημοφιλείς χρήσεις που έχει η ροδιόλα που περιλαμβάνουν:
 

Στρες

Οι ιδιότητες που έχει η ροδιόλα στην αντιμετώπιση του στρες και του άγχους είναι ακρετά γνωστές. Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Alternative Medicine Review διαπίστωσε ότι η η ροδιόλα βοηθά σημαντικά στην ψυχική υγεία και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Η ροδιόλα αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στις στρεσογόνες καταστάσεις.


Σωματική και πνευματική απόδοση

Η ροδιόλα θεωρεί΄τε ότι έχει ιδιότητες που βοηθούν σημαντικά στην τόνωση της σωματικής και πνευματικής αντοχής. Ως εκ τούτου, αποτελεί εξαιρετική επιλογή να λαμβάνεται το πρωί, μαζί με το πρωινό.


Κατάθλιψη και άγχος

Μελέτη υποστηρίζει ότι η ροδιόλα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής.  

Άλλη μελέτη στο Phytomedicine διαπίστωσε ότι η Rhodiola rosea μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά οι ιδιότητές της ήταν ήπιες. Το βότανο δεν μείωσε τα συμπτώματα τόσο αποτελεσματικά όσο η σερτραλίνη, ένα συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό, αν και είχε λιγότερες και πιο ήπιες παρενέργειες.


Διατροφικές διαταραχές που προκαλούνται από το άγχος

Ένα δραστικό συστατικό της ροδιόλας, γνωστό ως salidroside, μελετήθηκε για τις επιδράσεις του στην υπερφαγία. 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior διαπίστωσε ότι βοήθησε στη μείωση της υπερφαγίας στα ζώα.

Μια άλλη μελέτη στο Journal of Psychopharmacology σε σε αρουραίους, καθόρισε ότι η Rhodiola rosea μπορεί να μειώσει την ανορεξία που προκαλείται από το στρες. 


Δοσολογία και λήψη

Όπως πολλά βότανα, η ροδιόλα διατίθεται με τη μορφή κάψουλων, δισκίων, αποξηραμένης σκόνης και υγρού εκχυλίσματος. Η δοσολογία και η ποσότητα του εκχυλίσματος ποικίλλει μεταξύ μάρκας και τύπου προϊόντος.

Σε άρθρο του Alternative Medicine Review , υποστηρίζεται ότι η δοσολογία μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με την ποσότητα ροδιόλας που περιέχεται.


Ροδιόλα – Παρενέργειες

Αν και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ροδιόλας δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά, οι μελέτες συμφωνούν ότι οι τυχόν παρενέργειες που προκαλεί είναι ήπιες και περιλαμβάνουν:

  • ζάλη
  • ξηροστομία
  • προβλήματα ύπνου
  • νευρικότητα


Η νευρικότητα είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα μεταξύ εκείνων που είναι επιρρεπείς στο άγχος που λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις του συμπληρώματος. Καθώς έχει μια ήπια διεγερτική δράση, η ροδιόλα δεν συνιστάται σε άτομα με διπολική διαταραχή. Η ροδιόλα έχει πολλαπλές ιδιότητες για την ψυχική και σωματική υγεία.

 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ