Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μπότοξ της φύσης: 8 τροφές για αναπλήρωση του κολλαγόνου στο δέρμα και μείωση των ρυτίδων με φυσικό τρόπο

Οι τροφές με κολλαγόνο είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία του δέρματος, εκτός από τα καλλυντικά που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Ειδικά αν είστε πάνω από 35 ετών, θα παρατηρείται πως το δέρμα σας έχει χάσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του και έχουν αρχίσει την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες, λόγω έλλειψης κολλαγόνου.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, φτιαγμένη από κύτταρα συνδετικού ιστού, γνωστά ως ινοβλάστες. Αποτελεί περίπου το 30% της συνολικής πρωτεϊνικής μάζας του σώματός σας και το 80% του συνδετικού ιστού.

Με πιο απλούς όρους, αυτή η πρωτεΐνη είναι η κόλλα που κρατάει μαζί το σώμα σας, αφού χωρίς αυτή, το σώμα σας δε θα μπορούσε να κρατήσει ενωμένα όλα του τα κομμάτια.

Η υγεία του δέρματός σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κολλαγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία της δομής του και τη δημιουργία τοίχους προστασίας από τις τοξίνες και άλλους εξωτερικούς, βλαβερούς παράγοντες.

Είναι το κύριο συστατικό των μαλλιών και των νυχιών σας, καθώς επίσης των κλειδώσεων και του συνδετικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα του δέρματός σας και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας σας.

Για τον λόγο αυτόν, όταν έχετε απώλεια κολλαγόνου, χάνετε επίσης σφριγηλότητα και ελαστικότητα.

Οι άνθρωποι ξεκινούν να έχουν απώλεια κολλαγόνου, περίπου στα 25 έτη, ενώ γίνεται περισσότερο εμφανής, μετά την ηλικία των 35.

Όσο το κολλαγόνο μειώνεται, η δομή του επιθηλιακού ιστού αποδυναμώνεται, το δέρμα αδυνατίζει, τα μαλλιά σας γίνονται λιγότερο δυνατά και αρχίζει η εμφάνιση των ρυτίδων και του σακουλιάσματος στο δέρμα.

Επίσης, οι τένοντες και οι κλειδώσεις σας γίνονται λιγότερο ελαστικές και οι αρθρώσεις σας χάνουν την ευλυγισία τους. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα η αναπλήρωση του κολλαγόνου.


Τροφές με κολλαγόνο: Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν την απώλειά του

Όπως αναφέρει και στη μελέτη της, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η Δρ. Αικατερίνη Λιάκου, ορισμένοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια κολλαγόνου είναι:

Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, οι ρύποι, οι τοξίνες, το άγχος και η υπερβολική σωματική άσκηση, αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τα υπάρχοντα αποθέματα του κολλαγόνου σας.

Η χαμηλή παραγωγή ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η γήρανση, μειώνουν επίσης την παραγωγή κολλαγόνου.

Προβλήματα υγείας με θεραπείες οι οποίες εμποδίζουν το σώμα, να απορροφήσει βιταμίνες και μέταλλα, χειροτερεύουν τα συμπτώματα.

Τροφές με κολλαγόνο: Τι μπορείτε να καταναλώσετε για την αναπλήρωσή του
Παρότι, έχει αρχίσει να πέφτει η παραγωγή κολλαγόνου, δεν έχουν χαθεί όλα. Υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σ’ αυτήν την πρωτεΐνη και άλλες που μπορούν να σας βοηθήσουν να την παράγετε.

Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει με την αναπλήρωση του κολλαγόνου και έτσι θα μπορέσετε ν’ ανακτήσετε τη σφριγηλότητα, τη φρεσκάδα και την ελαστικότητα του δέρματός σας. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:
Κρέας


Το κρέας αποτελεί ένα σημαντικό, θρεπτικό στοιχείο της διατροφής σας.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, τα καλύτερα είδη κρέατος είναι:

  • Μοσχάρι
  • Κοτόπουλο
  • Κατσίκα
  • Βόδι
  • Ελάφι
  • Χοιρινό (κυρίως τα πόδια)


Το δέρμα, τα κόκκαλα και τα εντόσθια είναι επίσης πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη και κολλαγόνο, όπως παράδειγμα το χοιρινό δέρμα, ο ζωμός από κόκκαλα, κλπ.


Ψάρι

Παρότι το ψάρι, έχει μικρότερη περιεκτικότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές πηγές, τα λέπια των ψαριών συγκεκριμένα, έχουν άφθονο κολλαγόνο.

Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό και τον τόνο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της μεμβράνης που βρίσκεται περιμετρικά του ιστού των κυττάρων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη μείωση των φλεγμονών και παρέχει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.


Ζελατίνη

Η ζελατίνη αποτελείται κατά 90%, από παράγωγα πρωτεΐνης κολλαγόνου. Είναι επίσης, πολύ χαμηλή σε θερμίδες.
Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Τα κόκκινα φρούτα, όπως τα μήλα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα παντζάρια, οι κόκκινες πιπεριές και πολλά άλλα, περιέχουν λυκοπένιο, μία ουσία η οποία, εκτός του ότι αποτελεί ένα καταπληκτικό αντιοξειδωτικό, βοηθά και στην παραγωγή κολλαγόνου.


Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Θα τη βρείτε σε πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, ανανά και άλλα.


Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μειώνουν το σχηματισμό ρυτίδων.
Λαχανικά

Λαχανικά όπως λάχανο, μελιτζάνα, αντίδι και σπανάκι, είναι τέλεια για την παραγωγή κολλαγόνου.
Τροφές πλούσιες σε θείο

Τροφές όπως το σέλινο, οι πράσινες και μαύρες ελιές, το σκόρδο, το αγγούρι, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και το τόφου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

 *Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram