Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Λεβάντα – Οχι μόνο για το άρωμα της…

Η καταγεγραμμένη χρήση της λεβάντας από την αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία είναι εκτεταμένη. Eκτείνεται από την Κλεοπάτρα έως τη σύγχρονη εποχή. Ο τάφος του Τουταγχαμών περιείχε ίχνη αρωματικής λεβάντας και λέγεται ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε λεβάντα για να αποπλανήσει τον Ιούλιο Καίσαρα.

Χρήση από αρχαίους γιατρούς

Ο Έλληνας γιατρός, Διοσκουρίδης, έγραψε ότι η λεβάντα όταν λαμβάνεται εσωτερικά ανακουφίζει από δυσπεψία, πονόλαιμους, πονοκεφάλους και εξωτερικά καθαρισμένα τραύματα.

Οι Ρωμαίοι ονόμασαν το φυτό μετά τη χρήση του στις τελετές κολύμβησης («λάβα» είναι να πλένουν), συνειδητοποιώντας ότι η λεβάντα δεν είναι μόνο χαλαρωτική, αλλά και αντισηπτική.

Ο Άγγλος βοτανολόγος του δέκατου έκτου αιώνα John Parkinson έγραψε ότι η λεβάντα ήταν «ιδιαίτερα καλή χρήση για όλες τις θλίψεις και τους πόνους του κεφαλιού και του εγκεφάλου» και ο Charles VI της Γαλλίας επέμεινε ότι το μαξιλάρι του περιέχει πάντα λεβάντα ώστε να μπορεί να κοιμηθεί καλά. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λεβάντα στα μαξιλάρια σήμερα.

Στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, η λεβάντα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για το φαινόμενο «ψύξης» και για να βοηθήσει το «Shen» ή το μυαλό, δροσίζοντας την καρδιά, βοηθώντας τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να βρουν ανακούφιση από προβλήματα στο μυαλό που προκαλούν ένταση στο σώμα.

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η λεβάντα έγινε διάσημη για την επούλωση του δέρματος όταν ο René-Maurice Gattefossé, ο Γάλλος χημικός της δεκαετίας του 1930, έκαψε το χέρι του στο εργαστήριό του. Εφαρμόζει λάδι λεβάντας για τη θεραπεία του εγκαύματος και εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη διαδικασία γρήγορης επούλωσης που δημοσίευσε ένα βιβλίο, «Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales», και επινόησε τη λέξη αρωματοθεραπεία (η θεραπεία των αρωματικών φυτών). Η λεβάντα χρησιμοποιήθηκε από γιατρούς και κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου για να θεραπεύσει τις πληγές.

Ταυτόχρονα, ένας Γάλλος βιοχημικός, η Marguerite Maury, ανέπτυξε μια μοναδική μέθοδο εφαρμογής αυτών των ελαίων στο δέρμα με μασάζ – εξ ου και η πρακτική του μασάζ αρωματοθεραπείας – χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο.


Η ιστορία της λεβάντας

Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική ρίζα «lavare», που κυριολεκτικά σημαίνει «πλύσιμο». Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση λεβάντας χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο. Εκεί, το λάδι λεβάντας έπαιξε ρόλο στη διαδικασία μουμιοποίησης.

Κατά τους μετέπειτα χρόνους, η λεβάντα έγινε πρόσθετο μπάνιου σε διάφορες περιοχές, όπως η Περσία, η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη. Αυτές οι κουλτούρες πίστευαν ότι η λεβάντα βοήθα στον καθαρισμό του σώματος και του νου.

Από τα αρχαία χρόνια, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών παθήσεων, όπως: 

  • θέματα ψυχικής υγείας
  • ανησυχία
  • αυπνία
  • κατάθλιψη
  • πονοκεφάλους
  • απώλεια μαλλιών
  • ναυτία
  • ακμή
  • πονόδοντο
  • ερεθισμοί του δέρματος
  • Καρκίνος


Η λεβάντα είναι ένα φυτό πολλαπλών χρήσεων. Χρησιμοποιείται πιο συχνά στην αρωματοθεραπεία. Το άρωμα από τα έλαια του φυτού λεβάντας πιστεύεται ότι βοηθά στην ηρεμία και την ευεξία. Λέγεται επίσης ότι βοηθά στη μείωση του στρες, του άγχους και πιθανώς ακόμη και του ήπιου πόνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή λεβάντας, συν φασκόμηλο και τριαντάφυλλο, θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των κράμπες της εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου , η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις παρενέργειες της θεραπείας με καρκίνο. Οι υποδοχείς μυρωδιάς στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση. Η αρωματοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ενήλικες που πάσχουν από άνοια.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ορκίζονται από τις αρωματικές θεραπευτικές δυνάμεις της, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι τόσο σίγουρη. Πολλές από τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν γύρω από τη λεβάντα είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.


Για τον ύπνο

Η λεβάντα συνιστάται για άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή άλλες διαταραχές του ύπνου. Οι άνθρωποι γέμιζαν τα μαξιλάρια τους με λουλούδια λεβάντας για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν καλύτερα.

Σήμερα, οι αρωματοθεραπευτές χρησιμοποιούν λεβάντα για τη θεραπεία πονοκεφάλων και νευρικότητας ή ανησυχίας. Οι θεραπευτές μασάζ εφαρμόζουν μερικές φορές λάδι λεβάντας στο δέρμα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ηρεμιστικό όσο και ως βοηθητικό ύπνου.
Στη Γερμανία, το τσάι λεβάντας έχει εγκριθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία διαταραχών του ύπνου και ερεθισμού του στομάχου.


Για το δέρμα και τα μαλλιά

Η τοπική χρήση λαδιού λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ασθένειας που ονομάζεται alopecia areata, η οποία προκαλεί την πτώση των μαλλιών ενός ατόμου σε μπαλώματα. Σε μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Dermatology, οι άνθρωποι έτριψαν τα αιθέρια έλαια από λεβάντα, θυμάρι, δεντρολίβανο και κέδρο σε περιοχές όπου τα μαλλιά είχαν πέσει. Μερικοί άνθρωποι παρουσίασαν αναγέννηση των μαλλιών κατά τη διάρκεια επτά μηνών. Ωστόσο, δεν υπήρχε τρόπος για τους ερευνητές να προσδιορίσουν ποια από τα λάδια ήταν υπεύθυνα.

Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, τα έλαια λεβάντας έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα βοηθώντας στο έκζεμα, την ακμή, τα ηλιακά εγκαύματα και το εξάνθημα της πάνας.

Η λεβάντα είναι γενικά ένα από τα ασφαλέστερα φυτά για γενική χρήση και ακόμη και το αιθέριο έλαιο έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα όταν χρησιμοποιείται στη σωστή δόση.
Δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σοβαρών ιατρικών προβλημάτων υγείας, χωρίς την γνώμη του γιατρού μας.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram