Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μελέτη: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε τη ζάχαρη για μία εβδομάδα

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
 
Ένας μικρός «πόλεμος» αλλά για καλό


Η ζάχαρη είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στις ζωές όλων μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν την έχεις μάθει δεν είναι εύκολο να την κόψεις, κι αν την αρχίσεις κολλάς άσχημα, είναι ξεκάθαρα ένα σκληρό ναρκωτικό.
   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Τα τελευταία 10 χρόνια και μετά τις κλινικές μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του 2000 υπάρχει ένα κλίμα υπέρ τω καλών λιπών και των πρωτεϊνών στη διατροφή και κατά των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης (είτε πρόκειται για φρουκτόζη είτε για γλυκόζη).

Δυσκολεύτηκες ποτέ να πεις “όχι” σε μια λιχουδιά, ενώ ξέρεις ότι δεν πρέπει να τη φας; 

Είτε ενδίδεις σε ζυμαρικά στο δείπνο, είτε πίνεις τον καφέ ή το τσάι σου μαζί με κέικ ή μπισκότα, μια συνεχής συμπεριφορά τέτοιου είδους θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις εθισμό στη ζάχαρη – έστω και μικρή.

Όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη θα δείτε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες της υγείας σας, ακόμα και μέσα σε 9 μέρες, έστω κι αν δεν μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε.

Αν και είναι σημαντική πηγή ενέργειας, επειδή είναι οικονομική και εύκολα διαθέσιμη, κρίνεται επίσης πολύ εθιστική και επικίνδυνη για την υγεία.

Τι θα συμβεί όμως στο σώμα σου αν κόψεις τη ζάχαρη για μία εβδομάδα;

Είναι γνωστό ότι οι διατροφολόγοι για δεκαετίες κατηγορούσαν τα διατροφικά λίπη για κάθε δεινό στην υγεία αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ζάχαρη. Μετά το 2004 όμως υπήρξε μια στροφή κατά της ζάχαρης. Όχι η ζάχαρη δεν είναι καλή για την υγεία σου, κι όμως ακόμη όλοι μας την καταναλώνουμε.

Τώρα αυτή η μελέτη δίνει τη χαριστική βολή βρίσκοντας ότι η αποχή από τη ζάχαρη μόλις για 9 μέρες έχει θεαματικά αποτελέσματα στους δείκτες υγείας. Ποτέ άλλοτε έχει βρεθεί τέτοια βελτίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα φαίνεστε νεότεροι

Ζάχαρη = ρυτίδες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος είναι ότι τα μόρια της ζάχαρης δεσμεύουν και παραμορφώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο βασικές πρωτεΐνες που χρειάζεται η επιδερμίδα για να είναι ελαστική και φρέσκια. Μειώνοντας τη ζάχαρη, θα εκλύεται λιγότερη γλυκόζη και ινσουλίνη στο αίμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τη γήρανση.

Θα είστε πιο χαρούμενοι

Είναι μύθος ότι αν πέσετε με τα μούτρα στα γλυκά, θα αισθανθείτε καλύτερα, αφού η κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης. Ο λόγος είναι ότι προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν κόβετε τη ζάχαρη, έχετε μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και νιώθετε πιο ξεκούραστοι.

Θα χάσετε βάρος

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με 350 θερμίδες. Η ζάχαρη είναι εθιστική και ειδικά η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν στέλνει στον εγκέφαλο σήμα κορεσμού, με αποτέλεσμα να ζητάτε περισσότερη τροφή.

Όταν αντικαθιστάτε τις τροφές με ζάχαρη με μη επεξεργασμένες τροφές (φρούτα, λαχανικά κλπ.), ρυθμίζετε φυσικά τις ορμόνες και στέλνετε μήνυμα στον εγκέφαλο ότι έχετε φάει αρκετά. Το αποτέλεσμα στο βάρος θα φανεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram



το διαβάσαμε ΕΔΩ