Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΑΥΓΟ ΑΠΟ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Σίγουρα ξέρετε πως ο λιναρόσπορος είναι πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, γνωρίζατε όμως πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε υποκατάστατο αυγού στις συνταγές μας; Εντάξει, δεν ισχυρίζομαι πως θα φτιάξετε ομελέτα με λιναρόσπορο ή μαρέγκα, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το αυγό σε κέικ, πίτες, κεφτεδάκια, με ένα αυγό από λιναρόσπορο. Μέχρι και μαγιονέζα μπορούμε να φτιάξουμε!

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!


ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ 

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:

Βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες.
Φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως τις λιγνάνες. 
Στην πραγματικότητα, επειδή είναι φυτό, ο λιναρόσπορος είναι μια από τις καλύτερες πηγές λιγνανών.
Ω-3 λιπαρά οξέα, το κλειδί για την καταπολέμηση της φλεγμονής. 
Ο λιναρόσπορος είναι καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA). Το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50 % ALA – πέντε φορές περισσότερο από το έλαιο καρυδιών ή το έλαιο canola, οι οποίες είναι οι επόμενες υψηλότερες πηγές του ALA.
Τα οφέλη του λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος μπορεί:

Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαλυτή ίνα στο λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η ίνα επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Να μειώσει την οστική απώλεια. Μια μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας μετά από διατροφή με λιναρόσπορο, χάρη στη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων.
Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα σας μπορείτε  να ελέγξετε την όρεξή σας.
Να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ίνα στο λιναρόσπορο μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.
Να αυξήσει την ανοσία. Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.
Να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. 
Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ

Ο λιναρόσπορος όταν έρθει σε επαφή με το νερό δημιουργεί ένα ζελέ, το οποίο δρα ως συνδετικό και προσθέτει την υγρασία που χρειαζόμαστε. Η αναλογία που πρέπει να θυμάστε είναι:

1 αυγό = 1 κουταλιά σούπας σκόνη λιναρόσπορου + 3 κουταλιές σούπας νερό


Ας δούμε τον καλύτερο τρόπο για να φτιάξετε το δικό σας αυγό από λιναρόσπορο βήμα βήμα:

  • ΒΗΜΑ 1 : Αγοράζουμε ολόκληρους σπόρους λιναρόσπορου (καφέ ή ξανθό). Προτιμάμε τους ολόκληρους σπόρους από τον ήδη τριμμένο λιναρόσπορο, γιατί δεν οξειδώνονται εύκολα και τα θρεπτικά του συστατικά διατηρούνται καλύτερα σε αυτή τη μορφή.
  • ΒΗΜΑ 2: Αλέθουμε μια μικρή ποσότητα σπόρων στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε 1 αυγό, κρατάμε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας και το υπόλοιπο το φυλάμε σε κλεισμένο γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.
  • ΒΗΜΑ 3: (Για 1 αυγό) Σε μπολ βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη λιναρόσπορου. Προσθέτουμε με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά.
  • ΒΗΜΑ 4 : Βάζουμε το μπολ μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά (το ιδανικό θα ήταν για 1 ώρα). Το αυγό μας είναι έτοιμο και μοιάζει με ζελεδάκι! Μπορούμε τώρα να το χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας όπως θα χρησιμοποιούσαμε ένα κανονικό αυγό!

Tips:
Για να μην χάνετε χρόνο, φτιάξτε το αυγό σας πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορείτε να φτιάξετε αυγό από σπόρους chia. Το πλεονέκτημά τους, είναι άγευστοι άρα δεν επηρεάζουν τη γεύση του φαγητού που φτιάχνουμε. Το μειονέκτημα, είναι αρκετά ακριβότεροι από το λιναρόσπορο.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram