Σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού σας και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, ιστούς, και όργανα.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. 

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις νόσους και καρκίνο. 

Ανοσολογική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ενεργό από το κανονικό, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Στους ανθρώπους, η ανοσοανεπάρκεια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας γενετικής διαταραχής, όπως η βαρεία συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, κάποιων επίκτητων καταστάσεων, όπως το AIDS ή λόγω της χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Οι αυτοάνοσες ασθένειες προκύπτουν από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς σαν να ήταν ξένοι οργανισμοί. Τα κοινά αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνουν τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τον συστημικό ερυθηματώδη λύκο.

Πολλές γυναίκες μέχρι και την ηλικία των εξήντα τεσσάρων ετών πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες. Πρόκειται για ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρακάτω ακολουθεί μια μεγάλη λίστα, με τα συγκεκριμένα συμπτώματα. 

Αναλυτικότερα:

  1. Πονοκέφαλοι, θολούρα, προβλήματα έλλειψης προσοχής: Οι πονοκέφαλοι, η θολούρα και άλλα ειδικά συμπτώματα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με το άγχος ή την έλλειψη ύπνου. Μπορεί να είναι επίσης σημάδια δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος (π.χ. λύκος ή αναιμία).
  2. Ακμή, ψωρίαση, δερματίτιδα, έκζεμα, εξάνθημα πεταλούδας: Τα προβλήματα του δέρματος μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά, καθώς είναι δύσκολο να ζει κανείς κρύβοντας το δέρμα του κάτω από φορτία ρούχων. Αν τα συνηθισμένα φάρμακα δεν βοηθήσουν, κάντε μια επίσκεψη στον γιατρό σας, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από αιμολυτική αναιμία, ψωρίαση, σκληροδερμία και άλλες διαταραχές.
  3. Αλλεργικό άσθμα: Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ότι το άσθμα μπορεί να συσχετιστεί με αυτοάνοσες διαταραχές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές έρευνες που υποδηλώνουν μια αυτοάνοση βάση για αυτή την ασθένεια.
  4. Κόπωση ή υπερκινητικότητα: Αυτά τα συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα σε όλες σχεδόν τις αυτοάνοσες παθήσεις και συνήθως είναι ένα μεγάλο σημάδι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα φυσιολογικά πράγματα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και σας αφήνουν εξαντλημένους. Ή ίσως ξυπνήσετε πιο κουρασμένοι από ότι ήσασταν πριν πάτε για ύπνο, ακόμα κι αν όλα ήταν καλά πριν.
  5. Μυϊκός πόνος και αδυναμία, δυσκαμψία, πόνος: Οι αδύναμοι μύες και ο πόνος, μπορούν να κάνουν δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα στις σκάλες ή τη μεταφορά βαριών πραγμάτων. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρθουν και να εξαφανιστούν ή να είναι σταθερά, αλλά αυτό είναι επίσης ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς μπορεί να προκαλείται από αυτοάνοση ηπατίτιδα, ασθένεια του Χασιμότο, ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις.
  6. Κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα: Τα θέματα της πέψης είναι πολύ εξασθενητικά. Μπορούν να είναι σημάδι αυτοάνοσων ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και άλλων.
  7. Κέρδος ή απώλεια βάρους: Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν τον θυρεοειδή. Αυτό το όργανο ελέγχει πολλές μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας. Αν αρχίσει να παράγει υπερβολικές ή δεν παράγει αρκετές ορμόνες, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν ή να πάρουν βάρος.
  8. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια: Το «τσίμπημα και το βελόνιασμα» δεν είναι σοβαρά συμπτώματα αν εμφανίζονται και εξαφανίζονται και δεν εμφανίζουν πόνο. Αν συμβεί αρκετές φορές σε μια εβδομάδα και παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων.
  9. Τριχόπτωση: Αν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίσει να προσβάλει τους θύλακες των τριχών, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Η διαδικασία ξεκινάει με τη φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις τρίχες και σε άλλα μέρη του σώματος.
  10. Χαμηλός πυρετός: Ένας ανεξήγητος πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα, αγνοείται συχνά. Αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα για θεραπεία. Το πρόβλημα είναι ότι ο πυρετός μπορεί να συνδεθεί με πολλές ασθένειες, και οι αυτοάνοσες είναι μεταξύ αυτών. Μην απελπίζεστε αν έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Μπορούν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτά, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

 Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια