Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρδιακή ανεπάρκεια: Προσοχή στο «ύποπτο» σύμπτωμα στα πόδια

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν οι μύες της καρδιάς δεν λειτουργούν επαρκώς με αποτέλεσμα η καρδιά να μην αντλεί όπως θα έπρεπε.
Αν και η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια προοδευτική κατάσταση που συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι δυνατό να αντιστραφούν ορισμένες περιπτώσεις με θεραπεία και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

   Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας για τον εντοπισμό του προβλήματος.

Τα πόδια μπορεί να σημάνουν πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ένα συναίσθημα στα πόδια, το οποίο πρέπει να μην αγνοήσετε. Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν συχνά αδυναμία στους μύες των ποδιών τους, σύμφωνα με έρευνα του 2013, που διεξήχθη από ερευνητές του UCLA σε συνεργασία με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI).

Μια άλλη μελέτη του 2009, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Heart Failure σημειώνει, ότι οι “ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια συχνά εμφανίζουν αδυναμία των σκελετικών μυών, η οποία περιορίζει τη φυσική λειτουργία. Οι μηχανισμοί που οδηγούν σε αυτήν την μυϊκή αδυναμία, ωστόσο, δεν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια”, έγραψαν οι ερευνητές.


Πώς η καρδιά συνδέεται με την αδυναμία στα πόδια


Η μελέτη του 2009 εξέτασε την υπόθεση ότι η καρδιακή ανεπάρκεια οδηγεί σε αδυναμία των ποδιών, αλλάζοντας την ποσότητα και την λειτουργικότητα του μορίου της μυοσίνης. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που μετατρέπει τη χημική σε μηχανική ενέργεια, με αποτέλεσμα την μυοσκελετική κίνηση. Η απώλεια αυτής της πρωτεΐνης οδηγεί τελικά σε μυϊκή αδυναμία και περιορισμό της άσκησης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πιστεύουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές του UCLA προσθέτουν, ότι η μη φυσιολογική ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως γιατί τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά εμφανίζουν αδυναμία στα πόδια.

Η αδυναμία στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές

Όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια συχνά λαμβάνουν ιατρικές οδηγίες να χάσουν βάρος, ως μέσο επιβράδυνσης της εξέλιξης της κατάστασής τους, σημειώνει η μελέτη του UCLA. “Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσουν αδυναμία στους μύες των ποδιών τους, κάτι που μπορεί να κάνει την άσκηση δύσκολη”, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. Σε ορισμένους ασθενείς, αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο αύξησης βάρους και προοδευτικής επιδείνωσης των καρδιακών συμπτωμάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς πρέπει να τις ξεκινήσουν αργά και σταδιακά να αυξάνουν τη συνολική διάρκεια της άσκησης από πέντε έως δέκα λεπτά. Μπορούν ειδικά να δοκιμάσουν ορισμένες αερόβιες ασκήσεις που αφαιρούν την πίεση από τα πόδια τους, μεταξύ άλλων.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Προσέξτε αυτά τα άλλα σημάδια

Υπάρχουν πολλά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας εκτός από την αδυναμία στα πόδια. Αυτά περιλαμβάνουν:
δύσπνοια κατά την άσκηση, ή όταν ξαπλώνετε
κόπωση
πρήξιμο στα κάτω άκρα
επίμονος βήχας, ή συριγμός
πρήξιμο στην κοιλιά
αύξηση βάρους
ναυτία
έλλειψη όρεξης
Τα σημάδια ότι η καρδιακή σας ανεπάρκεια έχει προχωρήσει σε σοβαρότητα είναι:
πόνος στο στήθος
λιποθυμία, ή σοβαρή αδυναμία
γρήγορος, ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
σοβαρή δύσπνοια
επίμονος βήχας, που παράγει ροζ αφρό, ή βλέννα

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook