Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ο Δεκάλογος της Υγιεινής διατροφής


 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!


1. Τρώτε κανονικά. Μη τρώτε με λαιμαργία, μα ούτε, πάλι, με το στανιό. Τρώτε μόνον όταν αισθάνεστε πραγματική πείνα, χωρίς να βιάζεστε και τόσο, όσο να κορέσετε την πείνα και όχι την τυχόν λαιμαργία.

2. Μασάτε καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα δόντια μας τα έχουμε στο στόμα και όχι στο στομάχι. Η καλή χώνευσις και αφομοίωσις, που εξασφαλίζουν την καλή θρέψη, επιτυγχάνονται μόνον όταν η τροφή μασηθεί τελείως στο στόμα, ώστε να γίνει σαν αλοιφή με το σάλιο.

Αυτό απαιτούν περισσότερο κυρίως οι αμυλούχες τροφές. Σ’ εκείνους που έχουν συνηθίσει να καταβροχθίζουν τη τροφή τους αμάσητη σχεδόν, συνιστούμε το εξής – Να προσπαθήσουν να μασήσουν μετρώντας σαράντα μασήματα για κάθε μπουκιά. Σε λίγες μέρες θα συνηθίσουν να μασούν καλά χωρίς να μετρούν πια.

3. Πριν και μετά το φαγητό. Ξεκουραστείτε λίγο προτού φάτε, καθώς επίσης και μετά το φαγητό. Μη πιάνετε δουλειά με την τελευταία μπουκιά στο στόμα ακόμη. Επίσης μη κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό. Να δειπνείτε τουλάχιστον τρεις ώρες προ του ύπνου.

4. Το πρόγευμα. Καλό είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό 15 λεπτά τουλάχιστον προ του προγεύματος. Μη προγευματίζετε πάρα μόνον αν πεινάτε.
Αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα, ώστε να μην χρειαστεί να το πιείτε ενδιάμεσα ή μετά:

5. Τρώτε λιτά. Όσο πιο λίγα και πιο λιτά είναι τα είδη των φαγητών σε κάθε γεύμα, τόσο περισσότερο ωφελούν.

6. Αποφεύγετε τα διεγερτικά και τόσο ερεθιστικά καρυκεύματα. Επίσης τα γλυκά, όλες τις σάρκες, τις κονσέρβες, τα παστά, τα αλμυρά και κάθε τι του κουτιού.
“Τροφή”: Είναι απίστευτη αυτήν η επισήμανσις, η οποία έχει γίνει προπολεμικά ακόμη, εποχές δηλαδή που δεν κυριαρχούσαν τα συσκευασμένα, όπως σήμερα!! Οπότε προφανώς από τότε φαινόταν η μακράν κατώτερη ποιότητά τους. Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί!!!

7. Μη πίνετε απολύτως κανένα άλλο ποτό εκτός του νερού.

8. Καταδικάσετε μια για πάντα το τσιγάρο, τον καφέ, το τσάι κλπ.

9. Μη κάνετε καταχρήσεις. Οι περισσότερες ανορεξίες και αδιαθεσίες οφείλονται στις καταχρήσεις μας, που εξασθενούν κυρίως το νευρικό σύστημα με θλιβερό αντίκτυπο, τόσο στη σωματική κατάπτωση, όσο και στο πνευματικό μαρασμό. Η σεξουαλική κατάχρησις, συνοδευομένη με ποτά, καταστρέφει περισσότερο τον άνθρωπο.
Το αλκοόλ, τα καταφέρνει μία χαρά και μόνο του βέβαια:

10. Ευδιαθεσία. Πότε μη τρώτε με πόνο, με πυρετό, με ταραγμένα νεύρα η οποιαδήποτε άλλη σωματική ή πνευματική ενόχληση. Η ηθικοπνευματική μας κατάστασις παίζει σπουδαίο ρόλο στη χώνευση, την αφομοίωση και τη θρέψη του σώματος.

Το καλύτερο φαγητό μπορεί να παράγει δραστικότερα δηλητήρια στον οργανισμό μας όταν κάνεις το φαΐ με ψυχική διαταραχή. Έχει αποδειχθεί πως μια τροφή που χωνεύει κανονικά σε δυο ώρες, όταν ο άνθρωπος τη φάει στενοχωρημένος, παραμένει στο στομάχι του και ως 2-3 μέρες!

Το ίδιο συμβαίνει και σ’ εκείνους που παθαίνουν από οξείες αρρώστιες. Είναι επομένως απαραίτητο ν’ αποφεύγουμε τον θυμό, τη λύπη την ανησυχία και κάθε τι που μας διεγείρει το νευρικό μας σύστημα.
 
Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Ηλίας Πέτρου, δεν ήταν ένας απλός γιατρός του περασμένου αιώνα, αλλά όπως βλέπετε και από το παραπάνω απόσπασμα, ήταν ένας γνήσιος ΘΕΡΑΠΕΥΤΉΣ, “έτη φωτός” μπροστά από την εποχή του:
(από το βιβλίο «Τροφή και Υγεία» του Ηλία Πέτρου).
Φυσική υγιεινή
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook