Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σάκχαρο: Οι υπερτροφές που σταθεροποιούν τα επίπεδά του

 Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων στον οργανισμό που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Η κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο.

Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη τότε η γλυκόζη που παίρνουμε από τις τροφές δεν μπαίνει μέσα στα κύτταρα και κατά συνέπεια παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλό σάκχαρο αίματος, δηλαδή σακχαρώδη διαβήτη.

Εάν το αυξημένο σάκχαρο παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο διάστημα προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες, σε διάφορα όργανα και κυρίως στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, τη καρδιά και τα μικρά αγγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Αυτές είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα:

Ξηροί καρποί και σπόροι: Κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, σπόροι τσία, καρύδιa και λιναρόσπορος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά που αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό και ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και την πρόσληψη τροφής. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες καθιστούν τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ένα ισορροπημένο σνακ.

Όσπρια: Τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και ωφελούν την πέψη.

Βρόμη: Η μη επεξεργασμένη βρόμη δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και βοηθά τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αποτελεί επίσης πηγή φυτικών ινών που βοηθούν στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, οι τιμές της οποίας καθορίζουν αν κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Ντομάτες: Η βιταμίνη C που υπάρχει στις ντομάτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές μεταγευματικού σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Φυλλώδη λαχανικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το κέιλ και το μαρούλι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μπρόκολο: Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτρέπει τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου στο αίμα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 

το διαβάσαμε ΕΔΩ