Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατροί στο Αιγαίο: Η στεγαστική κρίση αδειάζει το ΕΣΥ


Γιατί οι γιατροί φεύγουν από το Αιγαίο: Με τα χρήματα των επιδομάτων θα μπορούσαν να τους χτίσουν σπίτια;

**Το κράτος προκηρύσσει εκατοντάδες θέσεις, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα και αναζητά γιατρούς για τα νησιά. Όμως, σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου, ένας γιατρός μπορεί να βρει λλείψεις παθολόγων, παιδιάτρων, αναισθησιολόγων και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων στα νησιά, κρύβεται ένα πρόβλημα που δεν λύνεται μόνο με περισσότερες προσλήψεις: η στεγαστική κρίση.

Τα ενοίκια στους τουριστικούς προορισμούς έχουν εκτοξευθεί, οι κατοικίες μακροχρόνιας μίσθωσης λιγοστεύουν και αρκετοί υγειονομικοί διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους πρέπει να δαπανηθεί μόνο για τη στέγη.

Έτσι δημιουργείται ένα παράδοξο που συνοψίζει ολόκληρο το πρόβλημα:

Το κράτος βρίσκει τον γιατρό, αλλά ο γιατρός δεν βρίσκει σπίτι

Η Ελλάδα διαθέτει νέους επιστήμονες, οργανικές θέσεις και οικονομικά κίνητρα. Εκείνο που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σταθερά είναι ένα αξιοπρεπές και οικονομικά προσιτό σπίτι για τον άνθρωπο που καλείται να υπηρετήσει σε ένα απομακρυσμένο νησί.

Το πρόβλημα έχει πλέον αναγνωριστεί και επισήμως. Τον Μάιο του 2025 επεκτάθηκε ο κατάλογος των προβληματικών και άγονων περιοχών, ώστε περισσότεροι γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ να δικαιούνται οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής. Είχαν προηγηθεί κίνητρα που αντιστοιχούσαν σε επιπλέον 7.200 ευρώ ετησίως για 18 κρίσιμες ειδικότητες και 3.600 ευρώ για τις υπόλοιπες. ότι κάλυψαν μέρος των αναγκών, όχι όμως ολόκληρο το πρόβλημα. Τον Ιανουάριο του 2026, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ειδικευμένων γιατρών, οι οποίες είχαν ήδη κηρυχθεί άγονες. Από αυτές, οι 37 αφορούσαν τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. νουν ότι το πρόβλημα είναι μόνιμο

Μέσα στο 2026 ανακοινώθηκαν δύο ιδιαίτερα μεγάλες προκηρύξεις:

ΑνακοίνωσηΑριθμός θέσεωνΤι αφορούσε
Ιανουάριος 202695Επαναπροκήρυξη θέσεων που είχαν κηρυχθεί άγονες
Μάιος 20261.131Ειδικευμένοι γιατροί σε δημόσιες υγειονομικές δομές
Ιούνιος 2026441Μόνιμες θέσεις σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία

Στην προκήρυξη των 1.131 θέσεων περιλήφθηκαν και 42 θέσεις σε Περιφερειακά και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία μικρών νησιών, με πρόσθετο καθαρό κίνητρο 1.500 ευρώ τον μήνα, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου. γότερα εγκρίθηκαν άλλες 441 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, από τις οποίες οι 87 κατευθύνονταν στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. ύξεις αποδεικνύουν ότι το κράτος γνωρίζει τις ανάγκες και διαθέτει θέσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι θέσεις καλύπτονται εύκολα ή ότι οι γιατροί που διορίζονται μπορούν να παραμείνουν στα νησιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγαίνουν για υπηρεσία, αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν

Σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, η αναζήτηση κατοικίας μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη.

Πολλά σπίτια διατίθενται μόνο για λίγους χειμερινούς μήνες, επειδή το καλοκαίρι επιστρέφουν στη βραχυχρόνια ή τουριστική μίσθωση. Άλλα ενοικιάζονται ολόκληρο τον χρόνο, αλλά σε τιμές που πλησιάζουν εκείνες των ακριβότερων περιοχών της Αθήνας.

Ένας νέος γιατρός μπορεί επομένως να αποδεχθεί τον διορισμό του, να μετακινηθεί στο νησί και στη συνέχεια να ανακαλύψει ότι:

δεν υπάρχει διαθέσιμη κατοικία, το ενοίκιο απορροφά σχεδόν τον μισό μισθό του ή το σπίτι πρέπει να εγκαταλειφθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πόσο από το εισόδημα μπορεί να χάνεται στο ενοίκιο

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ένα ενδεικτικό σενάριο, με βάση μισθό αναφοράς 1.900 ευρώ και τις τιμές μακροχρόνιας μίσθωσης που καταγράφηκαν στο αρχικό δημοσίευμα. Δεν αποτελεί επίσημο δείκτη ενοικίων ή μισθολογικό πίνακα, καθώς οι πραγματικές αποδοχές διαφέρουν ανάλογα με τον βαθμό, την προϋπηρεσία, τις εφημερίες και την οικογενειακή κατάσταση. τικό μηνιαίο ενοίκιο | Εισόδημα αναφοράς | Ποσοστό που πηγαίνει στο ενοίκιο |
|---|---:|---:|---:|
| Μύκονος | 900–1.300 € | 1.900 € | 47%–68% |
| Σαντορίνη | 800–1.200 € | 1.900 € | 42%–63% |
| Πάρος | 750–1.100 € | 1.900 € | 39%–58% |
| Νάξος | 600–900 € | 1.900 € | 32%–47% |
| Κως | 600–900 € | 1.900 € | 32%–47% |
| Ρόδος | 550–850 € | 1.900 € | 29%–45% |
| Σύρος | 500–750 € | 1.900 € | 26%–39% |
| Λέσβος | 450–650 € | 1.900 € | 24%–34% |

Και το κόστος δεν σταματά στο ενοίκιο. Ο γιατρός πρέπει να πληρώσει μετακόμιση, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, λογαριασμούς, θέρμανση ή κλιματισμό, μετακινήσεις και συχνά τα έξοδα μιας δεύτερης κατοικίας, όταν η οικογένειά του παραμένει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ένα αυξημένο επίδομα μπορεί να μετατραπεί απλώς σε έμμεση επιδότηση του ακριβού ενοικίου, χωρίς να εξασφαλίζει πραγματική και μακροχρόνια εγκατάσταση.

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νησιά χωρίς ασφάλεια

Η στεγαστική κρίση των υγειονομικών δεν αφορά μόνο την προσωπική τους άνεση.

Όταν ένας γιατρός αρνείται έναν διορισμό ή εγκαταλείπει πρόωρα τη θέση του, το κόστος μεταφέρεται σε ολόκληρο το νησί:

Τα επείγοντα περιστατικά δυσκολεύονται να αντιμετωπιστούν, οι διακομιδές αυξάνονται, οι εφημερίες εξαντλούν το υπάρχον προσωπικό και οι κάτοικοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν για εξετάσεις ή θεραπείες που κανονικά θα έπρεπε να παρέχονται στον τόπο τους.

Η πίεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός των νησιών αυξάνεται απότομα λόγω του τουρισμού. Οι ίδιες περιορισμένες δομές υγείας πρέπει να εξυπηρετήσουν μόνιμους κατοίκους, εποχικούς εργαζομένους και επισκέπτες.

Γι’ αυτό η στέγαση των γιατρών δεν είναι απλώς ένα εργασιακό προνόμιο. Είναι βασική υποδομή δημόσιας υγείας, όπως είναι ένα ασθενοφόρο, ένας αξονικός τομογράφος ή ένα πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο.

Η εξίσωση των 17 εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με το οικονομικό σενάριο που παρουσιάστηκε από το topontiki.gr, ένα πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για υγειονομικούς στα 20 νησιά με τα σοβαρότερα προβλήματα θα μπορούσε να ξεκινήσει ως εξής:

ΠαράμετροςΥπολογισμός
Αριθμός κατοικιών200
Μέση επιφάνεια κατοικίας50 τ.μ.
Συνολική επιφάνεια10.000 τ.μ.
Ενδεικτικό κόστος κατασκευής1.700 €/τ.μ.
Βασικό κατασκευαστικό κόστος17.000.000 €

Η αριθμητική είναι απλή:

200 κατοικίες × 50 τ.μ. × 1.700 ευρώ = 17 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται, όμως, για έναν βασικό υπολογισμό κατασκευής και όχι για ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να υπολογιστούν το κόστος γης —εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν δημόσια οικόπεδα—, οι μελέτες, οι άδειες, οι συνδέσεις δικτύων, η επίπλωση, η μεταφορά υλικών στα νησιά και η μελλοντική συντήρηση. σενάριο ανοίγει μια σοβαρή συζήτηση: αντί το κράτος και οι τοπικοί φορείς να πληρώνουν συνεχώς επιδόματα, ξενοδοχεία, προσωρινές μισθώσεις και μετακινήσεις προσωπικού, μήπως θα έπρεπε να επενδύσουν σε ένα μόνιμο δημόσιο απόθεμα κατοικιών;

Η δεύτερη εξίσωση: 4,75 εκατομμύρια τον χρόνο

Το ίδιο δημοσίευμα χρησιμοποιεί ακόμη ένα υποθετικό σενάριο.

Αν κάθε μία από τις 95 κενές θέσεις δημιουργεί πρόσθετο ετήσιο κόστος 50.000 ευρώ από μετακινήσεις, προσωρινές καλύψεις, αναπληρώσεις και άλλες έκτακτες λύσεις, τότε:

95 θέσεις × 50.000 ευρώ = 4.750.000 ευρώ τον χρόνο.

Σε τέσσερα χρόνια το ποσό φτάνει τα:

4.750.000 × 4 = 19.000.000 ευρώ.

Δηλαδή περίπου όσο το βασικό κατασκευαστικό σενάριο για τις 200 κατοικίες.

Ο υπολογισμός των 50.000 ευρώ ανά θέση δεν αποτελεί επίσημη κοστολόγηση του Υπουργείου Υγείας. Δείχνει, όμως, πόσο γρήγορα μπορούν να συσσωρευτούν οι δαπάνες όταν ένα μόνιμο πρόβλημα αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο με προσωρινές λύσεις. αφορά είναι μία

Το σπίτι παραμένει δημόσια περιουσία. Το επίδομα τελειώνει μόλις σταματήσει η χρηματοδότηση.

Μια κατοικία μπορεί να στεγάσει διαδοχικά δεκάδες γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες ή άλλους δημόσιους λειτουργούς. Μπορεί να στηρίξει ένα Κέντρο Υγείας για δεκαετίες και να αποτελέσει σταθερό κίνητρο, ανεξάρτητα από τις μεταβολές της αγοράς ακινήτων.

Τα επιδόματα βοηθούν, αλλά δεν δημιουργούν σπίτια

Τα οικονομικά κίνητρα είναι απαραίτητα, ειδικά όταν ένας γιατρός καλείται να μετακινηθεί μακριά από την οικογένειά του και να εργαστεί σε μια δομή με αυξημένες ανάγκες.

Δεν μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν διαθέσιμες κατοικίες εκεί όπου η προσφορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αν σε ένα νησί υπάρχουν ελάχιστα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση, ακόμη και μια σημαντική αύξηση του εισοδήματος δεν εγγυάται ότι ο γιατρός θα βρει κατάλυμα. Αντιθέτως, υπάρχει ο κίνδυνος το επιπλέον επίδομα να απορροφηθεί από νέες αυξήσεις στα ενοίκια.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα των 42 θέσεων σε μικρά νησιά, με πρόσθετο κίνητρο 1.500 ευρώ τον μήνα. Αν καλύπτονταν όλες οι θέσεις για έναν ολόκληρο χρόνο, το συνολικό ποσό θα έφτανε τα 756.000 ευρώ ετησίως.

Σε βάθος 20 ετών αντιστοιχεί αριθμητικά σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ. Η σύγκριση είναι μόνο ενδεικτική, καθώς το συγκεκριμένο κίνητρο προέρχεται από ιδιωτική δωρεά και δεν αποτελεί κρατικό κονδύλι διαθέσιμο για οικοδομικό πρόγραμμα. Δείχνει, ωστόσο, το μέγεθος των επαναλαμβανόμενων οικονομικών κινήτρων που απαιτούνται για να γίνει ελκυστική η υπηρεσία στα μικρά νησιά. α γίνει

Η λύση δεν είναι να καταργηθούν τα επιδόματα, αλλά να συνδυαστούν με ένα μόνιμο στεγαστικό πρόγραμμα.

Ένα οργανωμένο σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  1. Κατασκευή μικρών δημόσιων κατοικιών κοντά σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
  2. Αξιοποίηση δημοτικών και κρατικών οικοπέδων, ώστε να περιοριστεί σημαντικά το κόστος.
  3. Ανακαίνιση εγκαταλειμμένων δημόσιων κτιρίων, σχολείων, ξενώνων ή παλαιών υπηρεσιακών κατοικιών.
  4. Μικτές κατοικίες δημοσίων λειτουργών, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, εκπαιδευτικούς και στελέχη πολιτικής προστασίας.
  5. Δεσμευμένες κατοικίες με συμβάσεις πολυετούς μίσθωσης, ώστε οι γιατροί να μην αναγκάζονται να αποχωρούν πριν από κάθε τουριστική περίοδο.
  6. Ενιαίο μητρώο διαθέσιμης στέγης, ώστε κάθε υποψήφιος να γνωρίζει πριν αποδεχθεί τη θέση πού θα μείνει και πόσο θα πληρώνει.

Η στεγαστική κρίση έγινε υγειονομική κρίση

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι πλέον πόσες ακόμη θέσεις θα προκηρυχθούν.

Οι προκηρύξεις είναι αναγκαίες, αλλά δεν αρκούν όταν ο γιατρός που διορίζεται δεν μπορεί να εγκατασταθεί στον τόπο όπου πρέπει να εργαστεί.

Η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι με μετακινήσεις, επιδόματα και προσωρινές λύσεις ή αν θα δημιουργήσει μια υποδομή που θα παραμείνει στα νησιά για δεκαετίες.

Γιατί όταν ένα νησί δεν μπορεί να στεγάσει τον γιατρό του, δεν χάνει απλώς έναν εργαζόμενο.

Χάνει την ασφάλεια των κατοίκων του, την αξιοπιστία του ΕΣΥ και το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας σε ισότιμη περίθαλψη.

Και ίσως η λύση να είναι πιο απλή από όσο παρουσιάζεται:

Πριν προκηρυχθεί η επόμενη θέση γιατρού στο Αιγαίο, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί και το σπίτι στο οποίο θα μείνει.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα έπρεπε το κράτος να δημιουργήσει μόνιμες υπηρεσιακές κατοικίες για γιατρούς και άλλους εργαζομένους στα νησιά;


Σημαντική σημείωση

Τα ποσά των ενοικίων, το εισόδημα αναφοράς των 1.900 ευρώ, το κόστος των 1.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η εκτίμηση των 50.000 ευρώ ανά κενή θέση είναι ενδεικτικά σενάρια και όχι επίσημη ενιαία κρατική κοστολόγηση. Οι πραγματικές αποδοχές, τα ενοίκια και το κόστος κατασκευής διαφέρουν ανά περιοχή, χρονική περίοδο, βαθμό γιατρού, εφημερίες, διαθέσιμη δημόσια γη και τεχνικές απαιτήσεις. Απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας πριν από οποιοδήποτε στεγαστικό πρόγραμμα.

Πηγές

Topontiki – Γιατί οι Έλληνες γιατροί φεύγουν από το Αιγαίο

Υπουργείο Υγείας – Επαναπροκήρυξη 95 άγονων θέσεων γιατρών

Υπουργείο Υγείας – Προκήρυξη 1.131 θέσεων ειδικευμένων γιατρών

Υπουργείο Υγείας – Προκήρυξη 441 μόνιμων θέσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Υπουργείο Υγείας – Επέκταση των άγονων περιοχών για την προσέλκυση γιατρών