Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αττικόν: Αιφνιδιαστικό κλείσιμο Κλινικής Λοιμώξεων και ανησυχία για ασθενείς

Αττικόν: Αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στην Κλινική Λοιμώξεων – Στον αέρα ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς;

Ένα δημοσίευμα που προκαλεί έντονη ανησυχία έφερε στο φως το ethnos.gr, σύμφωνα με το οποίο μπαίνει αιφνιδιαστικά «λουκέτο» στην Κλινική Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν». Το ζήτημα δεν αφορά μια απλή εσωτερική αλλαγή χώρου. Αφορά, όπως αναφέρεται, ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις, ογκολογικά νοσήματα και βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή ανθρώπους που χρειάζονται ιδιαίτερα προστατευμένο περιβάλλον νοσηλείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, οι ασθενείς καλούνται να μεταφερθούν άμεσα σε απλά δωμάτια, αντί να παραμείνουν σε ειδικά προστατευμένο χώρο, όπως αυτός που διαθέτει η Κλινική Λοιμώξεων. Αυτό είναι και το σημείο που έχει προκαλέσει την πιο έντονη αναστάτωση σε γιατρούς, εργαζόμενους και συγγενείς.

Γιατί η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις όπως ένας υγιής οργανισμός. Για έναν άνθρωπο που κάνει χημειοθεραπεία, που πάσχει από σοβαρό αιματολογικό ή ογκολογικό νόσημα ή που έχει εξαιρετικά χαμηλή άμυνα, ακόμη και ένας μικροοργανισμός που για άλλους μπορεί να είναι σχετικά ακίνδυνος, μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή.

Οι διεθνείς οδηγίες ελέγχου λοιμώξεων τονίζουν ότι ορισμένες ομάδες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών έχουν αυξημένο κίνδυνο από αερογενείς ή υδατογενείς μικροοργανισμούς, ειδικά όταν βρίσκονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του χώρου νοσηλείας δεν είναι δευτερεύουσα λεπτομέρεια. Είναι μέρος της θεραπείας και της προστασίας τους.

Η επίσημη αιτιολογία και τα ερωτήματα

Με βάση όσα αναφέρει το ethnos.gr, στους συγγενείς φέρεται να ειπώθηκε ότι η Κλινική πρέπει να κλείσει για να αποστειρωθεί. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι γιατί αυτό φαίνεται να γίνεται αιφνιδιαστικά, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε ήδη προγραμματισμός για εργασίες αποστείρωσης και συντήρησης τον Αύγουστο.

Εδώ ακριβώς γεννιούνται τα ερωτήματα που χρειάζονται επίσημες απαντήσεις:
Πού θα μεταφερθούν οι ασθενείς;
Υπάρχουν αρκετά κατάλληλα δωμάτια;
Έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες απομόνωσης;
Έχουν ενημερωθεί πλήρως οι οικογένειες;
Υπάρχει γραπτό σχέδιο ασφαλούς μεταφοράς και συνέχισης της θεραπείας;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ενημέρωση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι υποχρέωση. Οι συγγενείς δεν μπορούν να μένουν με μισές πληροφορίες όταν πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση.

Τι σημαίνει «ειδικό περιβάλλον» για τέτοιους ασθενείς

Μια Κλινική ή Μονάδα Λοιμώξεων δεν είναι απλώς ένα δωμάτιο με κρεβάτια. Είναι ένας χώρος με αυστηρότερους κανόνες υγιεινής, περιορισμένη πρόσβαση, ελεγχόμενες διαδικασίες και εξειδικευμένο προσωπικό. Στην πράξη, αυτό μπορεί να σημαίνει περιορισμένο επισκεπτήριο, ειδικά μέτρα προστασίας, αυστηρή απολύμανση, προσεκτική διαχείριση υλικών και συνεχή επιτήρηση κινδύνου λοιμώξεων.

Στον επίσημο ιστότοπο του ΠΓΝ «Αττικόν», το Γραφείο Λοιμώξεων περιγράφεται με δράσεις που σχετίζονται με την επιτήρηση της υγιεινής των χεριών, την ορθή απολύμανση και αποστείρωση εξοπλισμού και την παρακολούθηση πρακτικών φροντίδας ασθενών. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι το οργανωμένο πλαίσιο πρόληψης μέσα σε ένα νοσοκομείο.

Ο φόβος των συγγενών

Το πιο ανθρώπινο κομμάτι αυτής της υπόθεσης είναι οι οικογένειες. Άνθρωποι που ήδη ζουν την αγωνία μιας σοβαρής ασθένειας, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αβεβαιότητα: αν ο δικός τους άνθρωπος θα συνεχίσει να νοσηλεύεται με την ίδια ασφάλεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κλειστή μονάδα οι συγγενείς δεν μπαίνουν ελεύθερα. Βλέπουν τους ασθενείς μέσα από τζάμι και για περιορισμένο χρόνο. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα προστασίας για αυτούς τους ασθενείς. Αν λοιπόν μεταφερθούν σε απλά δωμάτια, η ανησυχία δεν είναι υπερβολική. Είναι εύλογη.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις δεν είναι θεωρητικός κίνδυνος

Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν σοβαρό ζήτημα για όλα τα συστήματα υγείας. Το ECDC αναφέρει ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λοιμώξεις που αποκτώνται κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή παροχής φροντίδας και ότι σημαντικό ποσοστό τους μπορεί να προληφθεί με σωστά μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Αυτό κάνει ακόμη πιο κρίσιμη την οργάνωση μιας τέτοιας μετακίνησης. Δεν αρκεί να βρεθεί ένα διαθέσιμο κρεβάτι. Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι ο χώρος, το προσωπικό, τα μέτρα και η παρακολούθηση ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συγκεκριμένων ασθενών.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί άμεσα

Το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχρή γραφειοκρατική λογική. Δεν μιλάμε για μεταφορά επίπλων ή αλλαγή θαλάμων. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη ιατρική κατάσταση.

Αν η αποστείρωση είναι απαραίτητη, πρέπει να γίνει. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η συντήρηση και η απολύμανση ειδικών χώρων είναι σημαντικές. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει ασφαλές σχέδιο μετάβασης. Αν οι ασθενείς μεταφέρονται με τρόπο που δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Αν οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί. Αν οι γιατροί συμφωνούν. Αν η διοίκηση έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Μέχρι να υπάρξει πλήρης δημόσια και επίσημη ενημέρωση, η υπόθεση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή. Γιατί όταν μιλάμε για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να μετρήσει. Και σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, η ασφάλεια των πιο ευάλωτων δεν μπορεί να αφήνεται σε ασάφειες, καθυστερήσεις ή πρόχειρες λύσεις.

Σημαντική σημείωση: Το άρθρο βασίζεται στο δημοσίευμα του ethnos.gr και σε διαθέσιμες δημόσιες πηγές για την πρόληψη λοιμώξεων. Δεν αποτελεί ιατρική οδηγία. Οι συγγενείς ασθενών πρέπει να απευθύνονται άμεσα στους θεράποντες γιατρούς και στη διοίκηση του νοσοκομείου για επίσημη ενημέρωση.

Πηγές

  • Ethnos.gr – Αιφνιδιαστικό λουκέτο στην Κλινική Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν»
  • ΠΓΝ «Αττικόν» – Γραφείο Λοιμώξεων
  • CDC – Infection Control: immunocompromised patients and high-risk groups
  • ECDC – Healthcare-associated infections and infection prevention