Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Προσοχή - Ποιες Χημικές Ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο Καρκίνου του Μαστού

Μια νέα μελέτη έρχεται να ταράξει τα νερά σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών και των αντηλιακών. Φαίνεται πως δύο χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτά τα προϊόντα, η οξυβενζόνη (BP-3) και η προπυλοπαραβένη (PP), μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Environmental Health Perspectives", εντόπισε πως οι χημικές αυτές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA των κυττάρων του μαστού που φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων. Αυτή η βλάβη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η μελέτη δεν αμφισβητεί την χρησιμότητα των αντηλιακών. 

Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και αντηλιακά, ιδιαίτερα για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή με ιστορικό καρκίνου του μαστού θετικού σε υποδοχείς οιστρογόνων.

Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε και να κάνουμε προσεκτικές επιλογές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

  • Αναζητήστε προϊόντα με φυσικά συστατικά.
  • Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν οξυβενζόνη και προπυλοπαραβένη.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων.
  • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.


Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι μια συνεχής προσπάθεια. Εκτός από την επιλογή ασφαλών καλλυντικών και αντηλιακών, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram