Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μικροπλαστικά και Νανοπλαστικά: Αόρατος κίνδυνος, υπαρκτή απειλή για την υγεία μας

Η ολοένα αυξανόμενη παρουσία μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στο περιβάλλον μας αποτελεί πλέον μια ζοφερή πραγματικότητα. Ο κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας-Γενετικής στο ΕΚΠΑ, εφιστά την προσοχή μας στους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία μας.

Κίνδυνοι για την υγεία:

Πρόσφατη μελέτη στο New England Journal of Medicine αποκάλυψε ανησυχητικά ευρήματα: νανοπλαστικά ανιχνεύθηκαν στο 58% των ασθενών με ασυμπτωματική στένωση καρωτίδων. Η συσσώρευση τους συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και 4,53 φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Παρόλο που η αιτιολογική σχέση δεν έχει αποδειχθεί, η μελέτη προσθέτει στις ανησυχίες για την έκθεση σε πλαστικά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων σε εργαζόμενους με έκθεση σε πλαστικά.

Διείσδυση στον οργανισμό:

Πώς εισέρχονται τα μικροπλαστικά στον οργανισμό μας; 

  • Πιθανές οδοί έκθεσης:Διατροφή: Κατανάλωση τροφίμων, όπως ψάρια και μαλάκια, που έχουν απορροφήσει μικροπλαστικά από τη θάλασσα.
  • Αναπνοή: Αιωρούμενα μικροπλαστικά εισπνέονται στους πνεύμονες.
  • Προϊόντα: Κατανάλωση τροφίμων ή ποτών από πλαστικές συσκευασίες.


Συνεχιζόμενη έρευνα:

Η επιστημονική κοινότητα εντείνει τις έρευνες για:Μηχανισμούς εισβολής μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στον οργανισμό.
Επιπτώσεις στην υγεία, πέρα από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Επιτακτική ανάγκη δράσης:

Η μελέτη του Δρ Marfella υπογραμμίζει την ανάγκη για:Δραστική μείωση χρήσης πλαστικών.
Αυστηρό έλεγχο ρύπανσης από πλαστικά.

Συμπέρασμα:

Η "κρυφή εισβολή" μικροπλαστικών και νανοπλαστικών απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο. Απαιτείται συντονισμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


* Ο κύριος Αριστείδης Ηλιόπουλος είναι Καθηγητής Βιολογίας-Γενετικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και